Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

u nas wiosna orza płytko, do max 20 cm. taka głębokosc dla qq to dość płytko :)

dlaczego?

Opublikowano
11 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Miałem w tym roku trochę grochu, to poplon z samosiewów był dosłownie oblepiony brodawkami. Dużo więcej niż w plonie głównym. Teraz rośnie mieszanka groch z jęczmieniem bo sporo tego grochu dojrzało.

i to się zadza bo masz glebę zaszczepioną z plonu głównego 

10 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Oj RU zajmij się swoim cudownym nawozem będzie lepiej😂😂😂

Tyle masz do powiedzenia? zwykle wklejasz uśmieszki w rogu  jak niedorozwój -jednak potrafisz skleić krótkie zdanie 

9 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

mysle, ze groch daje ladne stanowisko, moze gromadzi wode? natomiast z azotem, soja brodawki dopiero po 2 miesiącach ma, jesli ktos sial groch to bakterie w polu sa i moga brodawki urosnac. azot gromadzi sie w roslinie, ciekawe jak dlugo trwa rozklad i uwalnianie substancji? ciekawy sposob yancentego, nie ruszac sciernicka, by tak nie wysuszac, potem talerzowka by samosiewy urosly. pod rzepak swoje pole stalerzowalem, a brata zostawilem, bo glifosat szedl. to po siewie strip tilem u niego wiecej wilgoci, u mnie susza. gdybym nie sial rzepaku, mozna by nie dotykac scierniska. a w planach mam zeobic swoj striptill ale bez podsiewacza nawozu. po sciernisku sprobuje zasiac poplon ze slonecznika, zobacze jak wyjdzie 😎

nawet mi się tego tłumaczyć nie chciało -tu jeden mądrzejszy od drugiego masz 100$ racji a na polu jałowym w bakterie azotowe nawet po 3 miesiącach będzie 1-3 brodawki a tego ma być jak mszycy brodawka na brodawce wtedy jest jakiś azot a nie dwie na krzyż 

12 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Nigdy nie zaszczepiłem grochu, i zawsze była widoczna różnica w pszenicy czy pszenżycie po nim.  I twierdzę że u mnie taki przedplon był zawsze na plus dla uprawy następczej.  

a co ma być gorzej ? musi być lepiej bo to zawsze cenny przedplon ale żeby osiągnąć te 50 kg azotu nie wystarczy zasiać 

• Haha 1
Opublikowano
yacenty napisał:

2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

u nas wiosna orza płytko, do max 20 cm. taka głębokosc dla qq to dość płytko :)

dlaczego?

wiosna na naszych glebach, po glebokiej orce robi sie sucho. o dziwo ojciec mowi, ze na wiosennej qq byla ladniejsza, niz na zimowej. najwazniejsze to ciagac waly za plogiem. jak sie zostawi do wieczora, to w nast dzien uprawiasz popiol. kiedys jak byla woda, to tez nie dalo sie orac globoko, bo pod spodem jest glina,.albo margiel,czy cos takiego, maże sie to strasznie.

Opublikowano
11 godzin temu, v11 napisał(a):

Tyle masz do powiedzenia? zwykle wklejasz uśmieszki w rogu  jak niedorozwój -jednak potrafisz skleić krótkie zdanie 

Hahaha RU68 jeszcze du..a szczypie bo tym uff? 😂 Tylko znów nie zmieniaj konta...

• Haha 1
Opublikowano

co do przyorywania pk to ja nie widze problemu z tym. przeciez jak jest susza to 10 cm mam beton, a czasem i 20 . w takich warunkach bez szans na pobranie czegokolwiek. po przyoraniu przynajmniej w wilgoci lezy. a po drugie to roslina z granuli tegorocznej malo wykorzysta. roslina pobiera z pola skladniki rozlozone,a nie z granuli. azot owszem, szybko dostepny. gdy oralem zawsze dawalem pod skibe pk.

Opublikowano
14 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Hahaha RU68 jeszcze du..a szczypie bo tym uff? 😂 Tylko znów nie zmieniaj konta...

Mnie azot pół darmo nie szypie a ciebie od 3 lat bardzo nalej do wiadra zimnie wody i ją zamocz to może przestanie choć nie sądzę 

14 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Mnie azot pół darmo nie szypie a ciebie od 3 lat bardzo nalej do wiadra zimnie wody i ją zamocz to może przestanie choć nie sądzę ]\

ooooooo drugie zdanie ułożyłeś gratuluję rozwijasz się powoli 

Opublikowano
Teraz, v11 napisał(a):

Mnie azot pół darmo nie szypie a ciebie od 3 lat bardzo nalej do wiadra zimnie wody i ją zamocz to może przestanie choć nie sądzę 

Szypac Cię nie szypie.. ale szczypać to już na pewno😂😂😂 Łykasz jak pelikan ryby aż miło....😂😂😂

Opublikowano

Nie będę się zniżał do poziomu idioty bo na tym polu z pewnością masz większe doświadczenia a z idiotą nie wygrasz zniżając się do jego poziomu  

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, v11 napisał(a):

Nie będę się zniżał do poziomu idioty bo na tym polu z pewnością masz większe doświadczenia a z idiotą nie wygrasz zniżając się do jego poziomu  

Dopiero jak napisałem że łykasz jak pelikan i jak łatwo Cię sprowokować dodałeś ten wpis😂😂😂 Oj RU68... 

Opublikowano (edytowane)

Myślę dać 15t na ha. Będę miał wynikj badań do niego to zobaczę co tam i ile w nim jest składnika  . Dam ewentualnie w podsiewacza polidap tylko. 

Dziś próby ziemi pojechały to będę mógł konkretniej coś powiedzieć jak wyniki będą. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Myślę dać 15t na ha. Będę miał wynikj badań do niego to zobaczę co tam i ile w nim jest składnika  . Dam ewentualnie w podsiewacza polidap tylko. 

Dziś próby ziemi pojechały to będę mógł konkretniej coś powiedzieć jak wyniki będą. 

Poczekaj za wynikami. Moim zdaniem za dużo. Jak zabraknie wody, to kukurydza poskłada się jak domek z kart.  Ja bym dał 8-10 t i dołożył polidapu jeśli będzie taka potrzeba 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Kury choduja na pelecie, nie na słomie. 

Na kurnik scielą 6t peletu zamiast słomy i po 6tyg zabierają kurczaki, i zostaje około 70t tego peletu z kupami po kurach . 

To spoko cena. U mnie 80’zl za tonę. Z tego co gość mówił to dają 5 ton słomy i jest 100 ton obornika. I na 26 ton chcą 2100 z transportem. Zastanawiam się czy nie wziąć jednej łódki na próbę. Dałbym jeden samochód na 2 ha. Ziemia dość dobra. 12.5-13 ton nie będzie za dużo? Później tylko w podsiewacz 200 Kg mieszanki ( fosforan z kizerytem). Jak to jest z tą dawką kurzaka na ha? Praktykował ktoś do jakiej dawki nie wypala ? 

Opublikowano
17 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Jak to jest z tą dawką kurzaka na ha? Praktykował ktoś do jakiej dawki nie wypala ? 

Na to nie ma reguły, przyjdzie suchy rok to 12t/ha będzie robić szkody, a jak będzie mokrawo to i 18t/ha nie wypali ...

Opublikowano
4 minuty temu, asus921 napisał(a):

Z ciekawosci idzie w miare precyzyjnie rozrzucic 10t/ha na poziomych walkach? Posuw hydrauliczny. Od bydla idzie pewnie 50t+ to czlowiek tak nie zwaraca uwagi.

U mnie są pionowe walki. Dam mniejszy posow i szybszy bieg i powinno być ok. 

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na to nie ma reguły, przyjdzie suchy rok to 12t/ha będzie robić szkody, a jak będzie mokrawo to i 18t/ha nie wypali ...

Bydlęcego daje 50-60 ton i na piachu nie wypala. Z kurzakiem nie miałem do czynienia w kukurydzy więc nie wiem jak rośliny na to zareagują. Kilka lat temu pod trawy ojciec dał kurzaka to jak byl mokry rok to na żółtym piachu 4 pokosu trawy zebraliśmy . Oczywiście szły też inne nawozy 

Opublikowano
3 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Bydlęcego daje 50-60 ton i na piachu nie wypala. Z kurzakiem nie miałem do czynienia w kukurydzy więc nie wiem jak rośliny na to zareagują. Kilka lat temu pod trawy ojciec dał kurzaka to jak byl mokry rok to na żółtym piachu 4 pokosu trawy zebraliśmy . Oczywiście szły też inne nawozy 

Świńskiego się dawało 40t ... Tu nie ma co porównywać, kurzak bardzo pali jak jest sucho ...