Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, jacus napisał:

tu sa tacy co na V klasie zbieraja wiecej suchej niz ja na II mokrej

ja preferuje minimane koszty i optymalny przychod. bicie rekordow jest z gruntu nieoplacalne.

wszystko zalezy od warunkow glebowo-klimatycznych, ja mam gleby od II do IVb , rejon podgorski wiec i opady wieksze a ze poludnie to i fao 280 mozna siac, 

kukurydza bezpluznie ?? nie oplaci sie . na ciezkich ilach nie da sie .

nawozenie- mocznik 300 kg ,polifoska 8 [albo zamiennik] 250 kg  w podsiewacz.  poglownie ze 200 kg saletyr.obsada odpowiednia do odmiany i gleby. nawoz w plynie- odpowiedni dla kukurydzy , co roku inny

sprzedaje mokra ,w tamtym  roku - 13 ton na IV a klasie, na III bylo 12 t ale to wina odmiany, wtym roku powrot do lg i pioneera. cena 898 zl ,wilgotnosc 32-33%, choc to byl 12 listopada.

Kukurydza nie idzie ci bezpluznie bo masz widzę z lat 80 😉 kukurydza jak i rzepak lubią ten system uprawy 😉

Opublikowano

U mnie kukurydza posiana w sobotę dziś od rana pięknie pada-podkarpacie. Nawożenie to 200 kg saletrzaku i 120 kg mocznika pod agregat a w podsiewacz 250 kg Yara Npk 5 14 28. Więcej żadnego nawożenia nie będę stosował.

Opublikowano
6 godzin temu, EppS napisał:

Dajesz 228 kg czystego N ? i jeszcze mówisz że to budżetowo ?😁

to w tamtym roku- chyba nie sadzisz ze juz posialem poglownie saletre ?? w tym poszlo na razie 250 kg mocznika na ha, ile pojdzie npk i ile potem poglownie i czy w ogole -czas i  pokaze

przez warunki pogodowe siew jeszcze nie zaczety,a znowu dolalo.

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Przy takim azocie to ja zebrałem w zeszłym roku 12t, ale 14% a nie 32-33% xD 

wlasnie o takich potomkach andersena pisalem 😂.

w gazetach rolniczych pisza o takich rekordach-podaj kiedy o ciebie pisali 😂

2 godziny temu, anja79 napisał:

Są badania, bodajże UP w Poznaniu, wg których stosowanie dawki powyżej 150 kg N / ha nie wpływa już znacząco na plon?

mozna je gdzies zobaczyc ?? oczywiscie przy duzo wyzszym nawozenie jego efektywnosc maleje, ale to na pewno jest duzo wiecej niz 200 kg czystego n na ha

49 minut temu, Tomek90 napisał:

Kukurydza nie idzie ci bezpluznie bo masz widzę z lat 80 😉 kukurydza jak i rzepak lubią ten system uprawy 😉

byc moze na piasku to i ryz mozna bezpluznie siac ale u mnie na ilach to zapraszam. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, jacus napisał:

wlasnie o takich potomkach andersena pisalem 😂.

w gazetach rolniczych pisza o takich rekordach-podaj kiedy o ciebie pisali 😂

Ojojoj, ktoś ma lepsze plony niż autobusowy podróżnik z pod Krakowa, który uprawia kukurydzę 30 lat, to nie możliwe żeby ktoś był lepszy od niego xD Zmierz może zawartość węgla organicznego w glebie to się dowiesz dlaczego mimo takiego nawożenia zbierasz tak mało xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
karolu napisał:

21 godzin temu, yacenty napisał:

kiedy optymalnie podać mocznik w kukurydzy? ile liści musi mieć? postanowiłem ze dziele azot. 1 dawka - rsm dzień przed siewem, 2. dawka - mocznik tylko kiedy najlepiej?
RSM 200l - czyli 80kg N
w moczniku chce dać 150kg czyli 70kg

Rozlej rsm i wysiej mocznik razem przed siewem pod agregat, lub dodaj n-lock do rsm, wylej go przed siewem i zrezygnuj z mocznika. Jeśli jednak będziesz siał mocznik pogłównie to w fazie 4 - 5 liści najlepiej przed deszczem, lepiej za wcześnie niż za późno.

poszedł wczoraj rsm 250-300l zaleznie od kawałka, rsm z inhibitorem ureazy i na tym kończę nawożenie stricte azotem. poszło 300kg polifoski i jeszcze pójdzie 200 w podsiewacz. dziś przelece agregatem a jutro sieje i od razu oprysk na chwasty.

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek1614 napisał:

W tym roku sieje tylko 5 ha. Zawsze dawałem 200 - 250 kg, miałem trzy big bagi więc taka decyzja że wysieje

Chore podejście. Wysieje tyle bo akurat na tyle mi wychodzi z worków 😂

A potem cały świat winny bo koszta wysokie i się nie opłaca. 

• Like 2
Opublikowano

W tym roku sieje tylko 5 ha. Zawsze dawałem 200 - 250 kg, miałem trzy big bagi więc taka decyzja że wysieje

Wysiac dwa big-bagi polidapu w podsiewacz, a trzeci zostawić sobie na następny rok... 

• Like 1
Opublikowano

Albo sprzedać sąsiadowi za dwa koła. Z tego co tu czytam to niektórzy na nawozenie wydadzą koło 8 ton plonu. Nasiona i siew następne dwie. Zbiór tona. A gdzie reszta.  Jak pogoda nie dopisze to zabraknie na koszty.

Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ojojoj, ktoś ma lepsze plony niż autobusowy podróżnik z pod Krakowa, który uprawia kukurydzę 30 lat, to nie możliwe żeby ktoś był lepszy od niego xD Zmierz może zawartość węgla organicznego w glebie to się dowiesz dlaczego mimo takiego nawożenia zbierasz tak mało xD

A to od zmierzenia zawartości węgla tak rosną plony, coś odwrotnego od "nieoznaczoności heisenberga"?

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, maniekc360 napisał:

A to od zmierzenia zawartości węgla tak rosną plony, coś odwrotnego od "nieoznaczoności heisenberga"?

Zawartość węgla organicznego określa to ile masz próchnicy w glebie, a więc pokazuje zdolność do zatrzymywania substancji organicznych i wody. Ciekawe dlaczego jak u mnie i u sąsiada jest ta sama odmiana, to jego szybciej atakuje susza niż moja?? 

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

poszedł wczoraj rsm 250-300l zaleznie od kawałka, rsm z inhibitorem ureazy i na tym kończę nawożenie stricte azotem. poszło 300kg polifoski i jeszcze pójdzie 200 w podsiewacz. dziś przelece agregatem a jutro sieje i od razu oprysk na chwasty.

tak kiepskie badania gleby wyszly ze potrzeba az 500 kg polifoski ? 

jakie bajki ?????

tu kazdy bije rekordy plonow ,wiekszosc zbiera wiecej niz firmy na poletkach uprawowych  😂, na V klasie maja wiecej niz inni na II ..do tego zadna susza im nie straszna. 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Wysiac dwa big-bagi polidapu w podsiewacz, a trzeci zostawić sobie na następny rok... 

Siewnik 4 rzędy bez podsiewacza

Opublikowano

Moje 180 kg mocznika + 250kg ultry 8 wygląda skromnie przy Waszym nawożeniu. Więcej pewnie nic nie pójdzie. W zeszłym roku dało średnio 9 t  mokrej 30, a ziemia u mnie w większości 5kl. Więcej siać wg mnie uj da jak nie będzie padać

Opublikowano

Jeden da 250 kg polifoski 6 i będzie dobrze, inny  da 500kg i ledwo starczy. Wszystko zależy od klasy gleby, zasobności w składniki, a na de wszystko opadów deszczu. Na południu polski, opady większe, a na Wielkopolsce pół mniejsze. U mnie pola były zabiedzone, fosfor 1-5 mg, a potas w okolicy 10mg. W pare lat udało się podnieść i na niektórych działkach jak wszystko zagra ok 12t suchej sypnie, podczas, gdy na lekkiej ziemi w tym roku było ledwo 5-6t suchej. Jako ciekawostkę powiem, że nawet przy pH 4,5! udało się zebrać te 12t. Oczywiście to była klasa 3b a nie 5. Tak wiem że to tragiczne, ale ojciec i okoliczni rolnicy nie wapnowali, a w ciągu ostatnich 3 lat przewaliłem już 500t wapna. I może będzie lepiej sypało. Nadmienie jeszcze, że nie stosuję żadnych dolistnych odżywek. Tzn zakupiłem w tamtym roku paletę za 5 tys, ale miałem awarie opryskiwacza i uciekły fazy. Na piachu pewnie i tak by nic to nie dało, ale na tych lepszy działkach kto wie. Dopóki sam nie zebrałem 12t to myślałem że to bajki. Teraz chciałbym uwierzyć w 13t suchej. Najpierw na jednym polu, a potem może na reszcie gospodarstwa. Ale muszę jeszcze podnieść zasobności do 15mg fosforu i 25 mg potasu... Wg Coboru niektóre odmiany są wstanie oddać nawet 17t suchej w idealnych warunkach. Z pojedynczych arów z obliczeń wychodzi mi nawet, 20t, ale kolejny ar jest gorszy i psuje wyniki. Oczywiście nikt nie nie będzie nawoził na ten plon,  bo w sprzyjających warunkach 12 ton może się na tym samym azocie rozcieńczyć na 15 czy więcej.  Co do terminu to czy siana początkiem maja, czy  w okolicy 25 maja to 12 t idzie wyciągnąć jak warunki są idealne.

Opublikowano (edytowane)

Nie masz kolego @maniekc360 racji, @jacus zbiera 12t mokrej z ha i więcej się nie da, to nieosiągalne xD U siebie daję 10t/ha słomiastego kurzaka, czyli jakieś 30kg N, 15kg  P2O5, 20K20, do tego 200 kg mocznika, 150kg soli potasowej i 150kg polidapu w podsiewacz i na 4 klasie rośnie 12t suchej z ha, ale to niemożliwe, bo jacuś zbiera mniej xD