Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie dałem pod korzeń 150 kg/ha mocznika i POLIDAPu(fosforan amonu) 150 kg/ha ile dać na drugą dawkę planowałem 150 kg/ha mocznika kukurydza na ziarno 

Opublikowano

i mnie posiana prawie 2 tygodnie i nie wschodzi nie wiem co może być przyczyną obsada 96tyś nasion i tyle poszło siew siewnikiem gaspardo co może być ps pryskałem adengo następnego dnia po siewie w dawce 0.3 l/ha/ ok 260l wody

Opublikowano (edytowane)

i mnie posiana prawie 2 tygodnie i nie wschodzi nie wiem co może być przyczyną obsada 96tyś nasion i tyle poszło siew siewnikiem gaspardo co może być ps pryskałem adengo następnego dnia po siewie w dawce 0.3 l/ha/ ok 260l wody

szpadelek i na pole ,kopać w rządku i patrzeć czy skie3łkowana

Po za tym dzisiaj kosiłem trawę na lakach gdzie jest zazwyczaj mokro. Określę to jednym zdaniem:

"ja pierd...e Jak sucho!!!" region PAłuki,, kuj-pom  jak tak dalej będzie żniwa będą dużo szybciej a QQ zaschnie.

Edytowane przez tespis17
Opublikowano

Grzeb w ziemi i sprawdź jak głęboko siana, albo czy Ci ciś jej nie żre. Moja siana po życie w poprzednią środę już miejscami szpilkuje. Na innej działce siana 7 maja ma 3 listki i 4 wychodzi. U sąsiada siał tego samego dnia nowym chyba Kvernelandem i najnowszą Kubotą a ledwie ją widać. Zestaw za pół bańki, a popełniają kuriozalne błędy.

Opublikowano

A czemu cynk tylko do czwartego na moim cynku pisze ze do 6 liścia czy o czymś nie wiem?

Najlepszy efekt jest do czwartego liścia i wpływa wtedy na lepszą rozbudowę korzenia poprzez pobudzanie hormonów oraz stymulacje do pobierania azotu. Do 8 liścia można ewentualnie uzupełniać niedobory ale tylko w formie łatwo przyswajalnej.

Opublikowano

ja na dzień dobry dałem po 200kg/a poli 8 a w piatek dam po 100kg/ha mocznika, i następne 100 gdy będzie po kolana(tak zawsze mawiał tata i tak się sprawdzalo) zobaczymy więc jak to będzie w tej suszy, bd jeszcze pryskał jakąś odzywką ale poczekam na deszcze gdy będzie wilgoś w ziemi

Opublikowano

U mnie siana pod koniec kwietnia. Nawozenie to obornik jesienią i orka zimowa, pod agregat 150 kg soli i 200 kg mocznika/1 ha, w podsiewacz 150 kg polidapu, obsada ok 85 tys ziaren bo gleby lekkie, uprawa na kiszonkę. Uprawiane było bardzo płytko, tylko tak aby kolein za ciagnikiem nie było znać (wiosną oczywiście była włóka), w tej chwili w fazie 5 liścia, następny juz sie pokazuje, nie widać nigdzie żadncyh niedoborów mimo braku deszczu itp, dość długo wschodziła bo zasiana na jakieś 8-9 cm ale przynajmniej zanim wzeszła miała już długie korzenie.

Opublikowano

hehe następny uprawił pole po rame a zasiał na kilka cm i susza.... a opadów brak

ja uprawialem pole na 3 raty, tan koniec lutego obornik i orka, w marcu obornik i orka, i kwiecein tydzien przed siewiem obornik i orka, gdyby to mialo jakis wplyw to kukurydza by sie odznaczala, a jest jednakowa na calym polu, wszedzie jednakowo powschodzila i jednakowo rosnie, ziemia slaba, opadow bardzo malo. 

Opublikowano

Po pierwsze to kukurydza jeszcze rośnie z ziarna a nie obornika. Po drugie to żadna różnica orać w lutym, marcu i kwietniu. Każda z nich to orka wiosenna czyli przesuszenie gleby. Było zaorać obornik w październiku i porównywać do lutego, marca oraz kwietnia.

Opublikowano

co u mnie zauważylem to poziom zachwaszczenia. Na połówce gdzie obornik był jesienią zaorany to zachwaszczenie znikome a po wiosennym oborniku..... łąka... wschody jednakowe tu i tu a ziemia raczej lekka

Opublikowano

Ja nie zauważyłem bo i nie ma czego. Koloru od tego nie nabierze, chyba że są już widoczne niedobory. Cynku podobno nie należy mieszać z nawozami fosforowymi. Nie wiem czy u mnie to wyjdzie, ale na I zabieg dałbym cynk+mocznik+siarczan magnezu siedmiowodny. Na drugi zabieg rzucił odżywkę i tyle ode mnie. Co do fazy kiedy podać azot to intensywne jego pobieranie przez kukurydzę zaczyna się od fazy 6-8 liści.

Opublikowano

2 lata temu był Adobe Zn a rok temu Elvita Cynk. Pierwszy był sypki i tylko w ciepłej wodzie jakoś się rozpuszczała drugi w płynie. Co ciekawe proszek biały a płyn brązowy.

Opublikowano

Ja nie zauważyłem bo i nie ma czego. Koloru od tego nie nabierze, chyba że są już widoczne niedobory. Cynku podobno nie należy mieszać z nawozami fosforowymi. Nie wiem czy u mnie to wyjdzie, ale na I zabieg dałbym cynk+mocznik+siarczan magnezu siedmiowodny. Na drugi zabieg rzucił odżywkę i tyle ode mnie. Co do fazy kiedy podać azot to intensywne jego pobieranie przez kukurydzę zaczyna się od fazy 6-8 liści.

Dlaczego cynku nie można mieszać z fosforem?  Fosforu z siarczanem magnezu i nawozami wapniowymi to nie wolno!!!  ale z cynkiem?

Opublikowano

Na opakowaniu Adobe Zn napisane było by nie łączyć. Tylko nie jasno, bo pisali o zabiegu fertygacji a o normalnym pryskaniu kukurydzy już nie. 2 lata temu miałem dziwny problem w kukurydzy i nie wiem czy to wina Mustanga czy działanie właśnie odżywki, siarczanu i cynku w jednej mieszaninie. Po oprysku liści w wielu miejscach pozwijały się w szpady. Za jakiś czas im to przeszło, ale w sierpniu zaczęły gnić liście jak po chorobie grzybowej. Pierwszy raz się z tym spotkałem(mam zdjęcia tej kukurydzy) Tam gdzie cynk poszedł tylko z siarczanem takiego problemu nie było. Wszystkie stężenia zgodne z zaleceniami.