Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam dzisiaj byl u mnie gosciu proponowal cene 140-150zl/t brutto z 30ha na zniwa to dobra cena(oni ładuja ze stogu i wożą swoimi maszynami) ? Kontraktować, czy wstrzymać się?

Edytowane przez puzon
Opublikowano

dzisiaj się dowiedziałem że peleciarnia w Zamościu ściąga skorupki orzecha z Węgier :unsure: i słomy raczej już brać nie będzie :(

Opublikowano

przy cenie poniżej 40 zł za bele gotową to chyba lepiej ściąć po żniwach szczególnie przy tak wysokich cenach nawozów a i próchnica też chyba coś warta

Opublikowano

przez ostatnie trzy lata sprzedawałem po 35-40 za bele z pola plus prasowanie woj podlaskie, hodowcy mogą wymienić słoma na obornik tak zamierzam zrobić w tym roku.

Opublikowano

Łódzkie

Belki 120x120 sprzedaje po 40zł i klientow nie brakuje B)

Zgadza się w łódzkim jest zapotrzebowanie na słome ;) Od tego rolnika którego brałem na chwilę obecną nie ma już nic ... Miał parę belek siana jeszcze to ja wziąłem 8 sztuk i po tygodniu jak byłem to nic mu nie zostało a sprzedawał po 100zł ;)

Opublikowano

a u mnie słoma obrodziła i mam w stodole na jeszcze jeden rok zapasu :) cena słomy jakby była po te 250- 300 to się opłaci sprzedać a w zamian trochę dorzucić NPKu ale po 150 to warto ją tylko pociąć ;)

U nas w warmińsko-mazurski stogi "topnieją" i jakiś ruch słomą jest, ale i tak większość pojechała od razu po żniwach.

Opublikowano

@mom, może nie koniecznie chodzi o potencjał regionu, ten rok był wyjątkowo dziwny bo słoma obrodziła u nas bardzo dobrze a i wszyscy się rzucili na prasowanie, cena była znakomita i do tego dodać to, że elektrociepłownie nie chcą teraz brać peletu. Efekt taki, że na zamojszczyźnie wszędzie teraz stoją stogi, i jak się nic nie zmieni z elektrociepłowniami to wiele osób zrezygnuje z prasowania, no bo po co jak sprzedać się nie da w dobrej cenie. A Ci co mają teraz słomę i nie sprzedadzą do żniw to będą ją sprzedawać w cenie sznurka i ropy bo zechcą się pozbyć tego kłopotu ;)

Opublikowano

a u mnie słoma obrodziła i mam w stodole na jeszcze jeden rok zapasu :) cena słomy jakby była po te 250- 300 to się opłaci sprzedać a w zamian trochę dorzucić NPKu ale po 150 to warto ją tylko pociąć ;)

U nas w warmińsko-mazurski stogi "topnieją" i jakiś ruch słomą jest, ale i tak większość pojechała od razu po żniwach.

W lubelskim topnieje jedynie śnieg sterty jak były tak są i to gdzie się nie spojrzy.

Na szczęście w ubiegłym roku sporo słomy pociąłem.

Luke16 po 100 za bele siana :blink: ja chciałem sprzedać po 40 to krzyczą że drogo, biedny ten nasz wschód :P

Znajomy co trochę handluje słomą mówił że ciepłownie sprowadzają łupinę z orzecha i jakieś odpady z bananowców czy kokosów już dokładnie nie pamiętam.

Opublikowano

ja obniżyłem cene do 35zł bela 120x120 suchutka z pod dachu mam ilości tirowe słoma pszenna powiat czarnkowsko-trzcianecki 25 km od Obornik wlkp. gmina Połajewo

604 166 715

Opublikowano

Szukam odbiorców na słomę ze żniw 2013 z Kujaw. Rozsądne oferty proszę przesyłać na priv. Słoma w balotach, rozmiar wedle życzenia. Transport po stronie kupującego

Opublikowano

Szukam odbiorców na słomę ze żniw 2013 z Kujaw. Rozsądne oferty proszę przesyłać na priv. Słoma w balotach, rozmiar wedle życzenia. Transport po stronie kupującego

Ile masz tej słomy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Gość
      Przez Gość
      Witam, po słabych doświadczeniach z wynajmem kombajnu, postanowiłem zakupić swój własny i wybór prawdopodobnie padnie na Deutz-fahr M33.60. Powinien spokojnie wystarczyć na moje 20ha. Mam tylko wątpliwości, jak wygląda sprawa prasowania słomy po tak małym hederze? Czy nie będzie konieczności zgrabiania jej? Będę wdzięczny za odpowiedź. Jeśli ktoś miał do czynienia z tym kombajnem to wszelkie opinie na jego temat też bardzo mile widziane
    • Przez Piters182
      Witam. Mam pytanie odnośnie ceny takiego ciągnika ile kosztował nowy, co prawda ten model nie jest już dawno dostępny jako nowy, ale gdy był w tych latach produkcji jako nowy, to jaką miał cenę w wyposażeniu podstawowym, standardowym??
    • Przez mkacper99
      🌾📢 Uwaga rolniku / konsumencie !!! 🚜👨‍🌾

Polskie rolnictwo jest w dużym kryzysie, problemy dotykają praktycznie wszystkie branże rolnicze.
      ⛔Brak realnej walki z ASF
      ⛔Niskie ceny skupu żywca trzody, bydła itp..
      ⛔Niekontrolowany import kukurydzy oraz zbóż z Ukrainy
      ⛔Podwyżka prądu o 30% z nowym rokiem czy chociażby podniesienie stawki VAT na leki weterynaryjne o 16%
      ⛔Tragicze nowe prawo wodne
      ⛔Problemy sadownicze, warzywnicze, drobiu, bydła
      ⛔Bezskuteczne prawo łowieckie
      ⛔Przepisy azotanowe...

⚠️ Jeśli te problemy nie są Ci obojętne...

📅 7 grudnia, piątek godzina 18:00 na sali OSP w Kakawie Starej 62-872 Godziesze Małe odbędzie się spotkanie dla wszystkich ludzi, którzy chcą się jednoczyć, sprzeciwstawić się fatalnej polityce rolnej dla zwykłych gospodarzy oraz konsumentów, którzy w marketach kupują zagraniczne odpadki. Pan Michał Kołodziejczak organizuje spotkania w całej Polsce i zbiera zwykłych ludzi, którzy chcą działać. Powstaje struktura budowy Agrounii! 👨‍🌾 Razem możemy wszystko!
      Niedługo na polskich niedzielnych stołach zabraknie naszej ojczystej wieprzowiny 🐷
      Odebrali nam handel
      Odebrali nam przetwórstwo
      Odebrali nam kontakt z konsumentem
      Odebrali nam po prostu dostęp do naszego własnego 🇵🇱 rynku
      Minister rolnictwa powiedział, że rolnicy nie potrafią się jednoczyć.. Pokażmy mu naszą siłę !
      Unia Warzywno Ziemniaczana Agrounia

Michał jest zwykłym rolnikiem spod Błaszek! NA TĄ CHWILĘ MAMY JUŻ POTWIERDZONYCH OKOŁO 300 hodowców, którzy będą na spotkaniu!!! Zapraszamy i Ciebie!!! ROLNICTWO TO OSTATNI BASTION POLSKOSCI

• Przez avanttura
      Zna ktoś przyczynę owijania się słomy  szczególnie krótkiej pod pierwszy  walec w 654 , jak z tym sobie poradzić ?
      https://www.fotosik.pl/zdjecie/bd7fcee9495c4906
  • Dodaj nową pozycję...
v