Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to prawda co piszesz ,tak było  dawniej, ten mądry to sobie poradzi ,a ten mniej rozgarnięty musi zostać z nami bo zginie,teraz na szczęście jest już inaczej

Opublikowano

Winna jest pogoda :) Przy obecnych areałach w Europie urodzaj = bezcen. Klęska nieurodzaju = zyski. Jeśli areał zmniejszymy o 40% to podejrzewam że przy klęsce typu powodzie lub susze w jakiejś części Europy mielibyśmy takie braki ziemniaka że stałby się rarytasem. Z tym się nie da nic zrobić. Takie uroki produkcji pyry. 

Opublikowano

U nas 8% + plantacje niezgłoszone których było więcej niż rok temu z racji tego że jednym wygniły ale posadzili w tym roku i się urodziło a inni żeby nie bulić po 1,5zł przesmarowali sadzarki i po 20 arów mają. Wiem sam po sobie że rok temu masa klientów brała po 300kg na zimę bo im w ogródkach zgniły a w tym roku mają swoje.

Każdy kraj ma więcej niż zwykle gdzie rok temu tylko na południu mieli zbiory ok 30-40% tego co powinno być.

Opublikowano (edytowane)

Panowie orientujecie sie jaka cena w tym roku bedzie w centralach za sadzeniaka?Na dzień dzisiejszy jak dzwoniłem do centrali to 150zł -100kg Bellarosy w CA.

Edytowane przez KULAWA_KOZA
Opublikowano

Brałem jeszcze o nich gale ale ona tej rdzy nie ma ,chodź rosły te wszystkie odmiany obok siebie ,takie same stanowisko, nawożenie . Posadzę na wiosnę to zobaczę czy będą miały rdze, być moze to była wina sadzeniaka , a teraz bede sadził swoimi, to się okaże. 

Opublikowano

Nie za dużo mogę ci na jej temat powiedzieć mam ją pierwszy rok , ale to co zobaczyłem że wymaga dobrego stanowisko (ja mam słabe ziemie V klasa) w porównaniu do Victorii , wiec gala urosła mała, ale pod krzakiem to ma dużo bulw ok 15-25 ,mimo to że  ziemniaczki urosły małe takie sadzeniaki, to ukopałem tyle samo co Victorii  a zasadziłem po 500kg każdej odmiany. W nadchodzącym sezonie , posadzę gale na lepszym stanowisku i dam jeszcze na wiosnę podłoże po pieczarkach . Wtedy zobaczę jaki wyda plon.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Mariusz123456
      Jak w temacie. Odbiór osobisty płatne gotówką. Termin to jesień 2019. Tylko z Pomorza
    • Przez abc1922
      Panwie po ile liczycie sobie oplacalnosc kupna obornika. Znaczy za ile kupujecie bądź sprzedajecie gnoj. Nie chodzi mi o zamianę za słome.
    • Przez PaweLisowicz
      Witam. Potrzebuję porady co do oprysku ziemniaków. Od kilku lat w ziemniakach mam przytulię czepną i z oprysków dostępnych w okolicy żadne opryski nie pomagają w 100% tego zabić. Tu pytanko jaki konkretnie oprysk polecacie, żeby zwalczyć tą przytulię? 
    • Przez biznes12
      potzrebuję porady odnośnie kombajnów ciąganych nowych mam na oku markę DEWULF ma ktoś taki kombajn?
      ogólnie chodzi mi o zbiór marchwi i ziemniaka żeby był i do tego i do tego  
      wie ktoś może jak cenowo marka Grimme wychodzi? czy mozna marchew i ziemniaki tym samym kombajnem zbierać?
  • Dodaj nową pozycję...
v