Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Następny rok będzie ciekawy . Myślę ,że na wiosnę może ktoś się odkuje na warzywach jak teraz nie wymięknie .

Zastanawiam się dlaczego nie ma ziemniaków objętych wsparciem a cebula jest przecież cebule i większość kapust nie jest towarem szybko psującym .

Opublikowano

a w zakładach skrobiowych ( Staw) ludzie jadalne odwożą  skrobia od 8 do 14 procent i tona wychodzi po 88 do 156zł  bez roboty, bez problemów...

a transport kto płaci

Opublikowano

Tak jak ktoś ma papiery Będzie checa jak do inpekji ochrony roślin zapłacisz mandat za przemiszczenie ziemniaka na druge województwo 2 tyś Może pokryje ziemniak +transport?

Tak jak ktoś ma papiery Będzie checa jak do inpekji ochrony roślin zapłacisz mandat za przemiszczenie ziemniaka na druge województwo 2 tyś Może pokryje ziemniak +transport?

Opublikowano

@Robertkujawy Jakie papiery? Chyba żółte. Jeżeli nie masz chorób kwarantannowych to możesz ziemniaki wozić po całej PL i wałek to inspekcję interesuje. Dajesz wz i etykietę na transport i heja.

Opublikowano

Mam nadzieje że nie żyje w innym państwie?? .Kupiłem sadzeniaka w 2013 skrobie na 1 ha bo mi brakło denara. Na jesieni zadzwoniłem do Bronisławia koo trzemeszna i kazali przywieść .Koledze brakło 40 t do kontraktu i wstawiłem na niego a sam oddzwoniłem że rezygnuje .Po 3 miesiącach wezwanie do włocławka do inspekcji że wstawiałem ziemniaki do innego wojewódzcwa i powinny być zarejestrowane Ja powiedziałem że ziemniaka sprzedałem na polu Napisałem oświadczenie .Powiedzieli że z jadalnym na rynki teraz nie ma problemu lecz przemysł zgłasza przemieszczenie i musisz mieć zgłoszenie ,inaczej 2 tyś kara .Dostałem sterte papierów .Do Głowna wstawiałem na kolege i ma też rejestracje .Suma sumarum bierzesz sadzeniaka rejestrujesz i kątrakt .Tak jest w moim kraju

Opublikowano

Z tą rejestracją to wielka fikcja . Jestem zarejestrowany i tylko wypełniam papierki żeby się zgadzało . Przyjeżdżają co dwa lata i biorą próby i szukają chorób . Kiedyś nawet chcieli wziąć kapustę do badania ale akurat miałem kontrolę z zalesienia i dali spokój . Raz przyjechali inspekcji bo nie złożyłem deklaracji i mnie straszyli , że mnie wyrejestrują jak będę się spóźniał . Wtedy ja do nich mówię , że już nie wiem czy lepiej być zarejestrowany czy nie bo żadnych kontroli na rynkach nie przeprowadzają a ja mam tylko dużo roboty papierkowej . 

Opublikowano

Ludzie o czym wy tu gadacie, jakie deklaracje jakie papiery. Poczytajcie ustawę o ochronie roślin a nie powtarzajcie głupot zasłyszanych od kogoś.

1.Składasz wniosek o wpis do rejestru w PIORiN

2.Otrzymujesz nadany numer.

3.Sadzisz ziemniaki.

4.Sprzedajesz komu chcesz i gdzie chcesz znakując każde opakowanie swoim numerem plus kodem powiatu.

5.Prowadzisz rejestr sprzedanych ziemniaków (komu, kiedy, ile) jak jesteś na VAT to wystarczą faktury.

6.Inspekcja kiedy chce kontroluje twoją sprzedaż (rejestr, etykiety) przyjeżdżając do Ciebie.

I tyle w temacie. Jeżeli któryś oddział żąda czegoś więcej to wyprostować towarzystwo bo fakt faktem w tej inspekcji pracuje sporo kretynów.

Opublikowano

Lepiej napiszcie jak tam nastawienie z nasadzeniami u Was na przyszły rok. Dalej zanosi się na sadzenie bez opamiętania bo może u kogoś zaleje a ja będę miał itd i zrobię kokosy, czy może co niektórzy chociaż poszli po rozum do głowy i ograniczą areał

Opublikowano (edytowane)

Ojciec z synem handlują kartoflami po osiedlach.
Zajeżdżają na podwórko i wołają " Kartofelki! Kartofelki! "
Z drugiego pietra babeczka się wychyla, że chce.
- Ile?
- Cztery worki.
- Synu idź - mówi ojciec.
Na górze babka pyta: Dobra. Ile płacę?
- 200 zł.
- Hmm, nie mam tyle, ale pan jest dorosły, mi też niczego nie brakuje, może seks?
- Hmmm, wie pani, musiałbym się skonsultować z tatą.
- Ale, no wie pan, przecież pan jest dorosły, po co takie pytania?
- Jednak wolałbym zapytać.
- Ale dlaczego?
- W zeszłym roku przejeb***** 8 ton
icon_razz.gif

Edytowane przez stop
Opublikowano

- Ile?

- Cztery worki.

- 200 zł.

- Hmm, nie mam tyle, ale pan jest dorosły, mi też niczego nie brakuje, może seks?

- Ale dlaczego?

icon_razz.gif

Dobre jutro jadę pod bloki
Opublikowano

- Ile?

- Cztery worki.

- 200 zł.

- Ale dlaczego?

icon_razz.gif

Każdy kto wozi ziemniaki po domach blokach itd zna u nas ten kawał. Jedynie zamiast słowa przejeb.... wystepuje przepier....

W Kauflandzie promocja po55gr i na dodatek galanty towar

A u nas w kauflandzie jeszcze lepiej bo 49 groszy. inne warzywa też słabo marchew 69gr.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Mariusz123456
      Jak w temacie. Odbiór osobisty płatne gotówką. Termin to jesień 2019. Tylko z Pomorza
    • Przez abc1922
      Panwie po ile liczycie sobie oplacalnosc kupna obornika. Znaczy za ile kupujecie bądź sprzedajecie gnoj. Nie chodzi mi o zamianę za słome.
    • Przez PaweLisowicz
      Witam. Potrzebuję porady co do oprysku ziemniaków. Od kilku lat w ziemniakach mam przytulię czepną i z oprysków dostępnych w okolicy żadne opryski nie pomagają w 100% tego zabić. Tu pytanko jaki konkretnie oprysk polecacie, żeby zwalczyć tą przytulię? 
    • Przez biznes12
      potzrebuję porady odnośnie kombajnów ciąganych nowych mam na oku markę DEWULF ma ktoś taki kombajn?
      ogólnie chodzi mi o zbiór marchwi i ziemniaka żeby był i do tego i do tego  
      wie ktoś może jak cenowo marka Grimme wychodzi? czy mozna marchew i ziemniaki tym samym kombajnem zbierać?
  • Dodaj nową pozycję...
v