Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na razie małe ilości po 9-10 za - 15 kg susza na kopaczce bryła - podkiełkowane duże :) - reszta drobnica :blink: U mnie to już deszcz nie pomoże morze tajfun . ;[ jak tak popiecze Jesień z weryfikuje cenę w górę drobnicy nie sprzedam :)

Opublikowano (edytowane)

Hehe, znalazłem go gdzieś na internecie i od razu mi się spodobał :D

Zombi 330 ma lepszy avatar.

Ludzie 3 zł zaworek odjąć 0.2 zł za opakowanie ,wychodzi 2,80 worek.Zaczynamy się poruszać w oparach absurdu.

Moja żona dostała dziś ofertę na zakup od Odido Przysucha za 0,39 kg.

Edytowane przez miszka16
Opublikowano

No w biedronkach już ziemniak jest po 60 gr.

U mnie codziennie taki żar wali się z nieba że do końca tygodnia nie mam już nic na polu , u sąsiada przemysł już też zaczyna siadać a do niedzieli nie zapowiadają żadnego deszczu u nas. ;[

Opublikowano

Właśnie też mnie ciekawi skąd ten urodzaj. U mnie maj zimny i długo z ziemi wyłaziły, w czerwcu wody dosyć ale lipiec suchy i gorący. Zaczynają siadać a pod krzakiem bida...

Opublikowano

Dziwne , że taka cena pasuje rolnikowi . Zachowania niektórych rolników nic nie różnią się od zachowań handlarzy . Myślę że każdy powinien dostać godziwe wynagrodzenie za swoją pracę a nie cieszyć się , że kupi tanio sadzeniaka .

Opublikowano

sadzeniak będzie po 2zł za kg

może w centrali ale nie od rolnika.

Sam jestem rolnikiem i dla mnie takie minimum jakie powinien kosztować ziemniak to powinnoi być + - 70-80zł /100kg.Pamiętam rok co ludzie oddawali ziemniaki za darmo na polu by inni sobie wykopywali.

Do mojego wujka gość przywiózł , przyczepe ziemniaków luzem za 100zł symbolicznie.

Oby ten rok sie nie powtórzył.

Ja się już wyleczyłem z sadzenia dużej ilości ziemniaka , sadze tylko dla siebie około 20 ar.

Wole kupić i pohandlować.

Opublikowano

Handlarze robią taką krzywdę rolnikom zaniżają cenne kupna od rolnika a potem sprzedają za wyższe ceny . A urodzaj to może być tylko że nie wszędzie gdzieś upały gdzie indziej non stop deszcze . Cenna powinna pójść do góry ja mam taką nadzieję :)

Opublikowano

W pewnym stopniu to sami rolnicy są winni tej ceny bo gdy sąsiad zasadził pare hektarów to drugi jeszcze więcej A teraz najlepsze jest to jak sprzedają Jak na jednym samochodzie jest po 4 zł to drugi po 3,5 a nawet po 3 aby sprzedał a inni stali Wydaje mi sie że do kupujących to lepiej jak cena niska bo zawsze łatwiej kupić i wybrać lepszy towar

Opublikowano

No troszkę racji jest w tym ale handlarz to i tak zawsze chce jak najtaniej kupić i rolnik co ma zrobić jak chcę troszkę kasy z tego rolnictwa z Polski mieć :)

Opublikowano

ja sadzeniaki kupuję w centrali 2 tony sam je rozmnażam i na drugi rok mam sadzonkę około 20 ton, i tak co roku . Gdyby co rok była dobra cena ziemniaków, na polach byłyby same ziemniaki, tanio też musi być

Opublikowano

A następna sprawa Jak sie nie ma zbytu na ziemniaka to po co sadzić jak wariat Może sie sprzeda A potem rypać komuś cene ( a co do bobu to już widziałem goscia co za darmo pod apteką w miescie rozdawał i nawet zainteresowanych nie było Co prawda już nie najładniejszy był bo i żółty sie trafiał ale za friko )

Opublikowano

jak będą po 10 gr na jesien to je p...... i zaoram na jesien bo nie będę baran , przecież jak ten ziemniak taki tani to czemu jak ide do sklepu to mleko powinienem kupic za 70 gr litr a kostke masła za 0,99 groszy i by było git przynajmniej rowna cena , do tego 1kg jabłek 60 gr ,ponadto kg cebuli 20gr, głowke kapusty 35 gr(waga głowy 4 kg), kg marchwi 0,40 gr, ponadto co daje nam w sumie 3, 24 zł , jak szalec to szalec ,

Opublikowano

tanie produkty są tylko u rolnika a w sklepie ceny dużo wyższe . chłop już od wieków był w najniższej klasie społecznej i do tej pory to się nie zmieniło . wszyscy chcą nas wypier..lić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Mariusz123456
      Jak w temacie. Odbiór osobisty płatne gotówką. Termin to jesień 2019. Tylko z Pomorza
    • Przez abc1922
      Panwie po ile liczycie sobie oplacalnosc kupna obornika. Znaczy za ile kupujecie bądź sprzedajecie gnoj. Nie chodzi mi o zamianę za słome.
    • Przez PaweLisowicz
      Witam. Potrzebuję porady co do oprysku ziemniaków. Od kilku lat w ziemniakach mam przytulię czepną i z oprysków dostępnych w okolicy żadne opryski nie pomagają w 100% tego zabić. Tu pytanko jaki konkretnie oprysk polecacie, żeby zwalczyć tą przytulię? 
    • Przez biznes12
      potzrebuję porady odnośnie kombajnów ciąganych nowych mam na oku markę DEWULF ma ktoś taki kombajn?
      ogólnie chodzi mi o zbiór marchwi i ziemniaka żeby był i do tego i do tego  
      wie ktoś może jak cenowo marka Grimme wychodzi? czy mozna marchew i ziemniaki tym samym kombajnem zbierać?
  • Dodaj nową pozycję...
v