Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gościu miał do mnie przyjechać po paszowe po 15 gr ale zadzwonił , że nie weźmie bo kolega mu przywiózł z Zjazdowej .

kolega mu przywiózł z giełdy taniej jadalne

Opublikowano

Ja mam kupca po 2,5 za 15 z domu,to jest za darmo ja wiem.Ale sprzedam wszystko to jest jeszcze ok 50t.Nie będe sie macał bo póżniej to tylko pokielkuja odparują narobi sie odpadu i  jeszcze mniej z tego będzie bo roboty bedzie wiecej.Kokosów i tak juz nie bedzie.

Opublikowano

Chcecie znać ceny za ziemniaki volumia i carrera dostalem wiadomsosc od centrali na maila  smieszne poprostu oto ceny :

Carrera PL, kaliber 35/55, oryginał, materiał kwalifikowany CA - 1900 brutto/1 tona

Volumia PL, kaliber 35/55, oryginał, materiał kwalifikowany CA - 1900 brutto/1 tona

Carrera NL Holandia, kaliber 35/55, oryginał, materiał kwalifikowany klasa A, 2450 brutto/1 tona

Zapraszamy do współpracy, ceny przy dużych ilościach- możliwość negocjacji.

Opublikowano

Ceny dobre ale nie w tym roku tych sadzeniaków . Żeby kupić na  hektar kwalifikowanych z Holandii to trzeba sprzedać wszystkie ziemniaki z hektara około 50 t jadalnych .

W tym roku nic nie kupuje z centrali .

Opublikowano

A mnie te ceny nie dziwia bo kto ma zamiar kupic to i tak kupi, sam kupiłem juz volumie po 1700 w bb,miłka i lorda w B2 po 1400 brutto, reszte sadzeniaka dobiore na wiosne

Kolega pracuje w centrali nasiennej i mówi że w tym roku nie ma klietów którzy kupowali po 100-300kg

Opublikowano

A mnie te ceny nie dziwia bo kto ma zamiar kupic to i tak kupi, sam kupiłem juz volumie po 1700 w bb,miłka i lorda w B2 po 1400 brutto, reszte sadzeniaka dobiore na wiosne

Kolega pracuje w centrali nasiennej i mówi że w tym roku nie ma klietów którzy kupowali po 100-300kg

A ty ile kupujesz ?

Opublikowano

Gdzie po tyle volumia była?

Opublikowano

a propos jadalnych to najlepsze zejście jest w Stawie... kilkanaście tirów na dobę z jadalnym ląduje na zakładzie... 1100zł za tonę skrobi. Widziałem jak wyniki wychodziły w granicach 8.5% skrobi co daje jakieś 94 zł za tonę....

Opublikowano

Panowie a składacie wnioski o dopłate do materiału do sadzenia? Potem niby życzą sobie opłatę niewielką za wykorzystanie w następnych latach. 

Ja składam co roku. Jeszcze nikt się nie dopominał o takie opłaty.

Opublikowano

kolega mu przywiózł z giełdy taniej jadalne

Może wyglądały jak jadalne a w smaku były gorsze niż moje odpadowe . 

Ciekawostka .

Kiedyś zawiozłem ziemniaki paszowe do klienta . Gospodarz zaraz poleciał wsypać kartele bykom  . 

Ja byłem zdziwiony a on mówi ,że kiedyś mu ktoś przywiózł irgę i miała tyle rdzy ,że byk zaczął gryź i wypluł .

Opublikowano

Dziwne. Znalazłem informację że trzeba zapłacić ok 40 zł za tonę sadzeniaka wysadzonego w kolejnym roku.

Bo to funkcjonuje chyba na takiej zasadzie że jak w następnym roku nie zgłosisz sie do nich po dopłate a masz ziemniaka w polu zasadzonego, a nie możesz potwierdzić że kupiłeś go z pewnego żródła (centrali nasiennej) to płacisz kare

Opublikowano

volumia idzie u Ciebie pod przykrycie też czy tylko miłek i lord ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Mariusz123456
      Jak w temacie. Odbiór osobisty płatne gotówką. Termin to jesień 2019. Tylko z Pomorza
    • Przez abc1922
      Panwie po ile liczycie sobie oplacalnosc kupna obornika. Znaczy za ile kupujecie bądź sprzedajecie gnoj. Nie chodzi mi o zamianę za słome.
    • Przez PaweLisowicz
      Witam. Potrzebuję porady co do oprysku ziemniaków. Od kilku lat w ziemniakach mam przytulię czepną i z oprysków dostępnych w okolicy żadne opryski nie pomagają w 100% tego zabić. Tu pytanko jaki konkretnie oprysk polecacie, żeby zwalczyć tą przytulię? 
    • Przez biznes12
      potzrebuję porady odnośnie kombajnów ciąganych nowych mam na oku markę DEWULF ma ktoś taki kombajn?
      ogólnie chodzi mi o zbiór marchwi i ziemniaka żeby był i do tego i do tego  
      wie ktoś może jak cenowo marka Grimme wychodzi? czy mozna marchew i ziemniaki tym samym kombajnem zbierać?
  • Dodaj nową pozycję...
v