Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłeś dwie kwestie - jedną oczywistą - to nie pierwsza górka ziemniaczana i nie ostatnia. A druga kwestia jeśli te 15% więcej nasadzeń to pełne inwestycje to na cenę ziemniaka będzie trzeba czekać do pierwszej anomalii pogodowej. Pytanie mam do Ciebie: czy kiedykolwiek była dobra cena bez anomalii pogodowych którejkolwiek z upraw?

W polskim rolnictwie z taką plityką rolną są zawsze dwie klęski ,jedna to klęska urodzaju i druga nieurodzaju :rolleyes: Pozdrawiam.

Opublikowano

Taka była oferta kupna nie moja i nie wiem czy ktoś go załadował ale za to w wolbromiu załadowali auto po 0,80zł za worek nie za kg

A pisze to nie po to żeby cene zbić bo sam mam ziemniaki a po to by pokazać głupote i rolników i handlarzy

Opublikowano

To juz chyba calkowici desperaci po tyle sprzedaja gdzie cena samego worka siatkowego to ponad 20gr. Ludzie naprawde nie szanuja samych siebie.

To nie desperaci to idioci.Desperat sprzedaje po 3 za 15.

Opublikowano

Pp te 3 zł to jeszcze jakoś idzie zrozumieć. Komuś obrodziły, narobi się, ale koszty jakoś mu się wrócą i co zrobić taki rynek. Może wiosną troche drożej sprzeda. Ale po 1,5albo mniej to lepiej było je na polu zostawić. Troche się tu z wami posprzeczałem swego czasu, ale to co w niektórych rejonach teraz się dzieje to jakaś masakra.

Opublikowano

ja tego nie pojmuje co ci ludzie mają w głowach, sprzedają te ziemniaki za 1-1,5/15kg do tego przecież muszą je przebrać, ok 30 zł kosztuje 100 woreczków na nie, muszą zapłacić opłatę targową i paliwo do auta i czasem jeszcze cały dzień stracić na ich sprzedanie. 

Opublikowano

ja tego nie pojmuje co ci ludzie mają w głowach, sprzedają te ziemniaki za 1-1,5/15kg do tego przecież muszą je przebrać, ok 30 zł kosztuje 100 woreczków na nie, muszą zapłacić opłatę targową i paliwo do auta i czasem jeszcze cały dzień stracić na ich sprzedanie. 

Bo to ludzkie pojęcie przechodzi :D Sprawa jest jednak bardzo prosta. Ziemniaka wyprodukowano za dużo żeby całą produkcję skonsumować. Czyli bardzo duża część wyląduje w lesie czyli trwa wyścig kto wypchnie jak najwięcej towaru chcąc odzyskać choćby ułamek kosztów bo jak wiadomo las nie płaci za ziemniaki.

Opublikowano

Zakaz wysypywania ziemniakow do lasu :D A sprawdza sie to ze gdy ziemniaki tanie zboże nie bedzie drogie?

Moze to i głupie zapytanie ale dziadek tak mawiał kiedys,i ma to jeszcxe rację bytu?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Mariusz123456
      Jak w temacie. Odbiór osobisty płatne gotówką. Termin to jesień 2019. Tylko z Pomorza
    • Przez abc1922
      Panwie po ile liczycie sobie oplacalnosc kupna obornika. Znaczy za ile kupujecie bądź sprzedajecie gnoj. Nie chodzi mi o zamianę za słome.
    • Przez PaweLisowicz
      Witam. Potrzebuję porady co do oprysku ziemniaków. Od kilku lat w ziemniakach mam przytulię czepną i z oprysków dostępnych w okolicy żadne opryski nie pomagają w 100% tego zabić. Tu pytanko jaki konkretnie oprysk polecacie, żeby zwalczyć tą przytulię? 
    • Przez biznes12
      potzrebuję porady odnośnie kombajnów ciąganych nowych mam na oku markę DEWULF ma ktoś taki kombajn?
      ogólnie chodzi mi o zbiór marchwi i ziemniaka żeby był i do tego i do tego  
      wie ktoś może jak cenowo marka Grimme wychodzi? czy mozna marchew i ziemniaki tym samym kombajnem zbierać?
  • Dodaj nową pozycję...
v