Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za parę miesięcy jeszcze zatęsknisz za tą 'niezłą lipą'.

Możliwe że za pare miesięcy będziemy się cieszyć jak 6zł dostaniemy chociaż jak widzę co się dzieje na polach to mam bardzo złe przeczucia. Co nie zmienia faktu że 9zł o tej porze biorąc pod uwagę ile można było dostać za te ziemniaki "zimą" jest lipą.

Opublikowano

Był taki rok kiedy ludzie brali kredyty jesienią,robili kopce i sypali ziemniaka bo z każdym dniem drożał. Wiosną miały być cuda na kiju a wyszło że nikt tego nie chce i utopiono mnóstwo kasy. W tym roku przy cenie 11-12 zł gdzie można było ładować całe samochody, ten kto myślał że to za mało tyłek umoczył. Było drogo, jest tak ooo - średnia wyjdzie dobra, rok na plus, bardzo udany przynajmniej w moim wypadku. Irga po 1-1,2zł, Irys jesienią po 1zł, Bellarosa po 0,83zł.

Co do tych dużych obszarów przeznaczonych na ziemniaka - kilkanaście tys ha w tą czy w tamtą nie robi różnicy, Jak nie będzie eksportu to i ceny nie będzie. Trzeba spokojnie czekać na rozwój sytuacji bo jeden powrót zimy i można sadzić od nowa.

Opublikowano

Ciekawe czy ta taniocha kogoś coś nauczyła . Jeżeli będziemy mieć takich gospodarzy którzy będą wozić ziemniak po 2 zł za worek to tak będzie i nie wiadomo czego gratulować czy gospodarności czy głu..ty .

U nas z domu sprzedają po 8 zł .

Opublikowano

No ja za Vinete prosto z niemiec płaciłem podobnie po 230 zł/100 kg w elicie.

A czy cena odstraszy to nie wiadomo jak widzę jak niektórzy się zaopatrują w sadzonki to raczej będzie więcej nasadzeń ziemniaków.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Mariusz123456
      Jak w temacie. Odbiór osobisty płatne gotówką. Termin to jesień 2019. Tylko z Pomorza
    • Przez abc1922
      Panwie po ile liczycie sobie oplacalnosc kupna obornika. Znaczy za ile kupujecie bądź sprzedajecie gnoj. Nie chodzi mi o zamianę za słome.
    • Przez PaweLisowicz
      Witam. Potrzebuję porady co do oprysku ziemniaków. Od kilku lat w ziemniakach mam przytulię czepną i z oprysków dostępnych w okolicy żadne opryski nie pomagają w 100% tego zabić. Tu pytanko jaki konkretnie oprysk polecacie, żeby zwalczyć tą przytulię? 
    • Przez biznes12
      potzrebuję porady odnośnie kombajnów ciąganych nowych mam na oku markę DEWULF ma ktoś taki kombajn?
      ogólnie chodzi mi o zbiór marchwi i ziemniaka żeby był i do tego i do tego  
      wie ktoś może jak cenowo marka Grimme wychodzi? czy mozna marchew i ziemniaki tym samym kombajnem zbierać?
  • Dodaj nową pozycję...
v