Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mylisz się tyle- robią i to masakryczne ilości :) -tyle że nie na bardzo wczesny zbiór (spod okryć) - a zwykły - a to że sadzone wcześnie to nie szkodzi - bo dopiero wschodzą

Edytowane przez szarywilk
Opublikowano

Kopaczką :D poprawiam się . Ale nie dziwcie się bo było by święto gdybym przy pierwszej wypowiedzi gafy nie strzelił ;) Swoją drogą nie słyszeliście że w byłym woj. sieradzkim są takie ziemniaki że bez koparki zbiór sie nie obejdzie :P

Opublikowano

Jak się nie mylę to ty też z okolic Bolesławca jesteś ?

Między Bolesławcem, a ch*jnowem widziałem mnóstwo pól ziemniaków, a to pewnie robota Kuduka :)

Ja sadziłem ponad miesiąc później niż on, a ziemniaki na tym samym etapie wzrostu.

No i kolejna sprawa to nie myślałem, że on sadzi też jadalne :)

Opublikowano

NIe tylko :) - tak sie złożyło że akurat wszyscy posadzili w tym rejonie :) Nie mówiąc nazwiskami to Lubków zainwestował w sortownie i też produkuje coraz więcej jadalnego - taka zmiana - a My przestaliśmy zostały frytki i czipsy - ale w sumie to jadalnego w dużych kawałkach jest pewnie ponad 500 ha a ziemniaka w powiecie oj grubo ponad 1500 ha . tym bardziej że pojawiają się nowi

Opublikowano

Sami mieliśmy pod 90 ha jadalnego jeszcze parę lat temu - ale dopóki rynek się nie ustabilizuje to wolę się nie denerwować, puszczając na gorzelnie w czerwcu ziemniaka który nadawał się do mycia.

Opublikowano

Zjazdowa za ładny trzeba dać 13 zł a słabszy 12.5 . W mojej okolicy już prawie nie ma sprzedają nawet po 12 zł ja w czwartek zawiozłem ostatnie po 13 zł .

Ceny z czwartku .

Opublikowano (edytowane)

Dziś na rybitwach w Krakowie cena za nowego ziemniaka 4zł spod szklarni.

Ale po mojemu to tylko tak mówia , a ziemniak pewnie z zagranicy.

Bo za duży i za czysty jak na naszego krajowego.

Edytowane przez KULAWA_KOZA
Opublikowano (edytowane)

Sezonowiec na wczesnym ziemniaku tak szybko kariery nie zrobi, trzeba zapłacić frycowe, to nie że posadził i rosną na sukces składa się tu wiele czynników. To Ci co sadzili do tej pory po hetarze dwóch powariowali i ponasadzali 5-6 a nawet 12 ha pod folię( piszę o swojej okolicy), teraz kopią na hura jeden przez drugiego i rywalizują który taniej sprzeda a i jeszcze dochodzi pazerność tego typu że sprzedają byle sprzedać bo po tych ziemniakach sieją jeszcze kukurydzę na ziarno. Myślicie może że to tylko z wczesnym taka kiepska cena to zgaszę wasz entuzjazm. Troszkę jeżdziłem z kolei po ludziach i brałem od nich ziemniaka u każdego ziemniak kosztował po 15 zł 15 kg sadzili po 3-8 ha jak znimi rozmawiałem a na ten rok jak pytałem to każdy ziększał przynajmniej o połowę albo podwajał areał ziemniaka (mowa o wioskach gdzie prawie każdy sadzi ziemniaka na handel). Jak im mówiłem że wtym roku ziemniaka będą wozić po rowach i krzakach to wielu z nich mówiło mi że nawet jak będzie po 30 gr kg to im się opłaca a ja na to to może posadzić połowę mniej i sprzedać po 60gr mniej roboty przewalania kosztów to tłumaczyli że może gdzieś tam ziemniaki się nie urodzą a onoi będą mieli tak jak w tym roku. No i co tu poradzisz otwieraj mu oczy a on i tak swoje. Także nie ma co żałować takich ludzi. Już widzę powtórke z przed trzech czy czterch jak na targpiaście we Wrocławiu przez alejkę z ziemniakami nie szło przejechać bo wlazili przez szyby żeby tulko u nich kupić ziemniaka po 3- 2 zł za 15kg. Nie szanować swojej pracy to tylko chłop potrafi. Też żyję z pola ale nigdy tego nie pojmę jak można robić za darmo.

Edytowane przez magnum123
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Mariusz123456
      Jak w temacie. Odbiór osobisty płatne gotówką. Termin to jesień 2019. Tylko z Pomorza
    • Przez abc1922
      Panwie po ile liczycie sobie oplacalnosc kupna obornika. Znaczy za ile kupujecie bądź sprzedajecie gnoj. Nie chodzi mi o zamianę za słome.
    • Przez PaweLisowicz
      Witam. Potrzebuję porady co do oprysku ziemniaków. Od kilku lat w ziemniakach mam przytulię czepną i z oprysków dostępnych w okolicy żadne opryski nie pomagają w 100% tego zabić. Tu pytanko jaki konkretnie oprysk polecacie, żeby zwalczyć tą przytulię? 
    • Przez biznes12
      potzrebuję porady odnośnie kombajnów ciąganych nowych mam na oku markę DEWULF ma ktoś taki kombajn?
      ogólnie chodzi mi o zbiór marchwi i ziemniaka żeby był i do tego i do tego  
      wie ktoś może jak cenowo marka Grimme wychodzi? czy mozna marchew i ziemniaki tym samym kombajnem zbierać?
  • Dodaj nową pozycję...
v