Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do sierpca to mało kto będzie chciał iść bo tam wymogi są duże a jak komuś noga się powinie to walą zaraz pozaklasowe.

To straszenie wymogami jest taka sama ściema jak informacja o upadłości ROTR. Mój dobry znajomy od  15 lat jest w Sierpcu i nawet nie chce słyszeć o zmianie mleczarni. Ja sam odstawiam do ROTRu ale ceny jakie obecnie płacą to jest tragedia.Wiem ze około 50 rolników już złożyło wymówienia w ROTRze. Mi chodzi tylko by udziały dostać po walnym i też się wynoszę. To są nasze ciężko zarobione pieniądze a ja tylko na różnicy miedzy ROTRem a Sierpcem, Łowiczem czy Grajewem jestem dobre 6 tysięcy w plecy co miesiąc. Prawda jest to że prezes przeinwestował w serownie i teraz odbiła to w cenie mleka a co za tym idzie my płacimy za błędy prezesa.W moich stronach też jeździli z Sierpca i jeden większy przeszedł we wrześniu narazie cena mówi w porządku ale to za krótko by coś mógł więcej powiedzieć.

Opublikowano (edytowane)

Mlekovita Baranowo

ilosc ponad 12000l

bialko 3,39%

tluszcz 4,05%

cena 1,43zl

co do ceny to nie jest zle, oby nie bylo gorzej :)

Edytowane przez emattti
Opublikowano

Ematti dostłeś już fakturę. Cena na prawdę przyzwoita, bo u mnie będzie ok 1,27 netto. Parametry słabsze będą, ale dam znać jak u mnie cena wygląda.

Opublikowano

Wy w mlekovicie macie jakieś ogólne cenniki czy każdy ma swoją cenę?

Opublikowano

tak zgodze się mlekovita ładnie płaci ja mam 1 gr. mniej ale bez udziałów i 3miesieczne wypowiedzenie co mi po grudniowej premi jak wezmą mi na udziały i co ja mam z tych udziałów jedne jeszcze leżą nie wiem kiedy mi zwróci osm susz  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v