Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie ma rady na układy. W moich stronach tak zwani bańkowcy już prawie nie istnieją i to nie przez to że im się nie opłaciło produkować. Zwyczajnie nie było następców bądź zmieniono profil produkcji, Małe gospodarstwa do 30 tys lirów rocznie powoli kasują produkcję bądź modernizują i zwiększają obsadę - stąd kary. Dopóki można było jechać na karkach tych małych i cenę uśredniać - było ok. Tylko to się zmienia. Różnice w cenie mleka będą tyle że mleczarniom drastycznie podniosą się koszty surowca. 

Opublikowano

Jestem w Masmalu i też słyszałem coś takiego. Nie płacili właścicielowi firmy która wozi za nich mleko ale powiedział ze jak nie zapłacą to nie wozi i zapłacili, osoby na ryczałcie dostały wypłate dopiero 19 (zawsze do 10 każdego miesiąca) vatowcy jeszcze póżniej

podobno masmal kupił/zamierza kupić Polmlek.

Opublikowano

Ktos sie moze wypowiedziec na temat osm SIERPC"? jaka cene placa przy 25tys? I czy przyjmuja nowych dostawcow

Zadzwoń do działu skupu OSM Sierpc 242757479 dowiesz się najlepiej.

Przedział 3-9 tyś

tł 4.79

bi 3.54 1,67 brutto dla ryczałtowca

Opublikowano

Masmal Grudziądz został przejęty przez POLMLEK i proszą zeby nie odchodzić bo inny właściciel i będzie lepiej hehe teraz to się obudzili ;[

Jeszcze trochę i Polmlek będzie monopolistą na rynku mleka, kupują każdą mleczarnię gdzie się tylko da... 

Opublikowano

Płaci tyle ile wynegocjujesz. Nie jest tak źle skoro zostają rolnicy nawet ci więksi

W Polmleku kiedys byłem i to prawda kto składa często wypowiedzenia, grozi że odejdzie i dobrze negocjuje to ma całkiem dobrą cene.

Opublikowano

no jak, wszystko bez zmian czyli mleko po 0,90 zl. na grudzien tez nie ma co liczyc bo mozna sie przeliczyc. czekam tylko do stycznia i skladam wypowiedzenie z tego kurwidolka

Opublikowano

Zadzwoń do działu skupu OSM Sierpc 242757479 dowiesz się najlepiej.

Przedział 3-9 tyś

tł 4.79

bi 3.54 1,67 brutto dla ryczałtowca

taka cena w sierpcu przy takim litrarzu ? Nie chce mi sie wierzyć, parametry bardzo ładne. Może ktoś inny jeszcze podać po ile wychodzi mleko w sierpcu ?

Opublikowano

Płaci tyle ile wynegocjujesz. Nie jest tak źle skoro zostają rolnicy nawet ci więksi

Ja jestem w Polmleku (Mława) to żadnego oficjalnego cennika nie było już kilka lat, a oddaje do nich może już z 8 ile chcą tyle dają, jak się zadzwoni do nich i zj**.... to podniosą na kilka miesięcy. Jestem małym dostawcą 4-5 tys litrów na miesiąc. W tym miesiącu wyszło po 0,98gr. Ale i ci więksi co oddają po 10 tys. też wyszło im po 1.20zł. No wszyscy narzekają, ja nie mam kredytów ani żadnych zobowiązań i pracuję jeszcze na 3/4 etatu, to mam w du.... ale jak niektórzy ostro poszli w inwestycje to 1.20 jest dla nich tylko zwrot kosztów. Dobrze że ten kryzys zaczął się na zimę, kiedy te koszty iwydatki są mniejsze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v