Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do dostawców z Grajewa. Czy macie problemy z komurkami somatycznymi? Mi przez ostatnie miesiącę naliczają tak by moja średnia wynosiła 402-412. W związku z tym zbadałęm mleko na ilość komurek somatycznych i zamiast 650tyś(jak w ostatnim badaniu) wyszło 120...

mialem ten problem w mleczarni wyszlo 480 a w zleconym badaniu 190 ...

Opublikowano

Pytanie do dostawców z Grajewa. Czy macie problemy z komurkami somatycznymi? Mi przez ostatnie miesiącę naliczają tak by moja średnia wynosiła 402-412. W związku z tym zbadałęm mleko na ilość komurek somatycznych i zamiast 650tyś(jak w ostatnim badaniu) wyszło 120...

Może masz sprytnego sąsiada ,Który wie że masz niezłe mleko.

Opublikowano

35 000 litrów - 1,54 zł białko 3,4  tłuszcza 4,4 Mlekpol

Skończcie pier......... po 1 komórki sie nie mnoża. Jakoś ja nie mam problemów trzeba dbać o stado a nie czekać od sms do sms taka prawda!!!! Badasz stado jak ktoras ma wyższe somatyke odtsawiasz i leczysz

Opublikowano (edytowane)

Mlekpol, cena mleka wzrasta za miesiąc grudzień w wysokości 20 gr z tym że 10 gr na udziały.

To chyba taka premia swiąteczna niż długotrwała podwyższka.

Edytowane przez martin0000
Opublikowano

Witam. :D Czy któryś z Panów/ Pan tu wypowiadających się oddaje mleko do mlekovity ? Proszę o kontakt :)

Gość Robercik1
Opublikowano

OSM Sierpc pow. 15 tyś. litrów 1.76 brutto białko 3,64 tłuszcz 4,3.

OSM sierpc pow 15 tyś litrów 1.60 brutto białko 3,3 tłuszcz 5,05.         vat 5 %       coś duża ta róznica...

Opublikowano (edytowane)

Miałbyś białko 3,6 to i cena by była inna. Ostatnio było 1,80zł ale i parametry były lepsze teraz spadły i cena razem z nimi.

Edytowane przez waldifox
Opublikowano

Najwiekszy problem z komurkami maja w laboratorium tam najszybciej sie one mnoza !! zacznij robic zakupy w sklepach mlekpolu (na karte oczywiscie lub potracanie z wyplaty )Problem zniknie !

chłopie weź trochę dogoń rolników kapujących cokolwiek- takie małe przypomnienie dla tych którzy nie wiedzą co się mnoży a co nie...

bakterie mogą się mnożyć- no ale u mnie jakoś stan bakterii jest na poziomie 10 tys- non stop,

komórki somatyczne się przecież nie mnożą, ile jest ich w mleku względnie stała ilość a raczej zależy od samej krowy, stan zdrowia i ogólnie też wiek krowy (starsza z reguły więcej), u mnie stan z ostatniej próby to chyba około 80 tys.

nie wiem jak ktoś kto się zajmuje produkcją mleka może takie głupoty opowiadać

Opublikowano

na razie w centrali (wys maz) nic nie słyszałem, teraz za 2 miesiące podnieśli listopad +10, grudzień +10 (+10 premia), więc w sumie w styczniu spadnie o 20 gr w porównaniu do grudnia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v