Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

znając łuków to rabią pewnie i po parametrach, swoją drogą oni liczą sie tylko z dużymi dowcawcami i płacą indywidualną cenę, oczywiście odstawia do nich jeszcze część bankowców, którym w tej chwili mleko wynosi 0,85 gr/l

Opublikowano

Ematti brutto dla ryczałtowca czy Vatowca?

brutto ryczałtowca

ciekawe ile mniejszym wypłacą  :)

a czy ja jestem duzy? mysle ze takim mniejszym srednim :P

@PATr tak, w Mlekovicie jest ogolny cennik :)

Opublikowano

Osm Piątnica 1,49 zł 18000 litrów

białko 3,4

tł 4,4

A jak oddawałem 25000 litrów  to cena 1,55 zł przy tych samych parametrach , ale teraz trochę ograniczyłem ze względu tych kar .

Opublikowano

Ja u siebie mam tłuszcz 4,16, białko 3,62, ilość 48 tys. cena 1,22 netto Osm kosów lacki

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie zajmuje się hodowlą krów mlecznych i nie rozumiem jak można doprowadzić do takiej sytuacji. Po wcześniejszych przekroczeniach limitu kary byly za niskie i przy rekordowej cenie mleka wielu rolników postanowiło nie zawracać sobie głowy jakimiś kwotami,które mogli kupić za śmieszne pieniądze, tylko ostro poszli w kierunku intensywnej produkcji. Przecież to było do przewidzenia, że będzie większa nadprodukcja, a co za tym idzie i kary. Z mojego punktu widzenia nie wiem, po co rolnik chce tak szybko sie rozwijać. Jest uwiązany limitem do końca umowy, która powinna być jako takim wyznacznikem. Patrząc na moją okolice ludzie, którzy zarobili na mleku, to wywindowali ceny ziemi i to bardzo dużo. A teraz co?-cena mleka spada, cena ziemi spadnie, karę trzeba zapłacić i ten zapęd rozwoju okaże się nic nie wart. W Niemczech, czy we w Francji rolnicy potrafią prowadzić hodowlę pod wiatami czy w starych zmodernizowanych budynkach, a Polak co?-musi stawiać oborę za kilka mln?  Po zniesieniu kwot ceny znowu polecą, bo jeśli nie będzie to naturalne, to ZM postanowią zarobić. Może się okazać, że polskie mleko nie będzie konkurencyjne lub co gorsze nie opłacalne dodając do kosztów produkcji amortyzację kredytów. Więc może lepiej produkować mniej i taniej, niż później płakać:,,dużo zainwestowałem, to i cena mleka musi być wysoka".

Opublikowano

Ja trochę podróżuje po Europie. NieNie wiem czy wiesz ale np Niemcy stawiają najwięcej robotów w calej europie. Obory tam tez sa wypasione. Polbruki silosy itp. Tylko ze oni do tago dochodzili w dużo dluzszym okresie niz u nas. Bo bym mleczny w Polsce to ostnie 10 lat a szczególnie ostatnie 4.

Opublikowano

na coś trzeba się nastawić. Od kilku lat stale słychać że kto chce mleko produkować to musi stada zwiększać bo nie da rady. Nie ma co się dziwić że jak ktoś obore postawił to chce jak najszybciej ja zapełnić. Jak jest mało ziemi i do tego słaba to można albo się poddać albo iść w mleko. Na 20ha piachu ani ze świń ani z opasów się nie da wyżyć.

Opublikowano (edytowane)

@rolstudent-Może inaczej-obory do których Cię wożono były wypaśne  :) .Pomyśl w ilu byłeś a w ilu nie byłeś-dla ułatwienia (i uwiarygodnienia )dodam jedynie iż znam płynnie język niemiecki jak również od lat korzystam z niemieckojęzycznych forów rolniczych...

Edytowane przez jaro
Opublikowano

Dokładnie. U nas też można zawieźć wycieczkę na Podlasie. Śmiać mi się chce jak słyszę że albo powiększysz stado do wielkich liczb albo zginiesz. 25 krów o wydajności 6 tys litrów i 30 ha zapewni spokojny byt, przyzwoity poziom życia, praca zostanie wykonana we własnym zakresie i terminowo. Dojście od 20 krów do 70 z nową oborą i robotem w 3 lata dla wielu skończyło się tragicznie. 

• Like 1
Gość Profil usunięty
Opublikowano

@rolstudent ale czy ja pisałem, że w Reichu nie ma nowych obór?-pewnie, że są i to większe niż w Poslce. Są też budynki niewyględne z zewnątrz, w środku roboty i pełna automatyzacja, a krowy w nich mają wydajności jak w nowych. Jak jeździsz to widzisz pewnie róznice miedzy Wschodnimi Niemcami, gdzie panowałala komuna, a Zachodem, w który wpompowano miliardy dolarów. Według mnie czas, ale w wiekszym stopniu kapiatał decyduje o rozwoju. Fakt faktem Niemcy są pedantyczni i precyzyjni w swojej robocie. W Polsce jest tak, że raz jest bum na coś, później na coś innego. Tak samo może być z mlekiem.

Opublikowano

SM Mlekovita Wys. Maz.

tłuszcz 4.36%

bialko 3,54%

ilość <30tys.

cena 1,525zł brutto dla vatowca

Opublikowano

OSM Sierpc ....W związku z bardzo dobrymi wynikami sprzedaży ,zostanie za miesiąc październik wypłacona Premia Świąteczna w wysokości 15 gr do litra .  ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v