Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ano tak że prąd lampki wspomaga proces wzbudzania i zdarza się, że po wzbudzeniu ma w okolicy 15 i spada.
Zauważ, że w aucie miał dobrze tylko tam jako samowzbudny sprzęt wygenerował sobie przy odpowiednich obrotach wzbudzenie a tu ma kłopot..
Tak uważam. W Hitachi jest osobny przewód z zasilania np i ten alternator radzi sobie w małych obrotach również.
Taki ja mam na to pomysł - dfm nie podłączył niby nie powinno mieć wpływu ale czy to wiadomo? Może jakiś potencjał tam musi być i wcale nie mam racji...
regulator zmienić oczywiście na bez dfm - tego nie napisałem. Delco na zwykły pasek też by hulał ale jest słabszy. Założył jednak Boscha i naprawił sytuację...

Opublikowano

ano tak że prąd lampki wspomaga proces wzbudzania i zdarza się, że po wzbudzeniu ma w okolicy 15 i spada.

Zauważ, że w aucie miał dobrze tylko tam jako samowzbudny sprzęt wygenerował sobie przy odpowiednich obrotach wzbudzenie a tu ma kłopot..

Tak uważam. W Hitachi jest osobny przewód z zasilania np i ten alternator radzi sobie w małych obrotach również.

Taki ja mam na to pomysł - dfm nie podłączył niby nie powinno mieć wpływu ale czy to wiadomo? Może jakiś potencjał tam musi być i wcale nie mam racji...

regulator zmienić oczywiście na bez dfm - tego nie napisałem. Delco na zwykły pasek też by hulał ale jest słabszy. Założył jednak Boscha i naprawił sytuację...

Nic się nie zdarza, regulator pilnuje odpowiedniej wartości napięcia i tyle. Żarówka nie ma nic do rzeczy.

Powtarzam jeszcze raz że ten alternator ma taką wartość napięcia ładowania czyli 14.2V-15.2V, tak samo ładuje w samochodzie i tak został zaprojektowany. 

Proszę zajrzeć do książki z Astry F gdzie jest dokładnie wyszczególnione napięcie ładowania zależne od modelu alternatora w samochodzie a w przypadku tego alternatora jest tak jak napisałem wyżej.

Opublikowano

nie mam takiej książki ale nie spotkałem ołowiowego akumulatora napełnionego typowym elektrolitem, który powyżej 14,5 V dramatycznie nie zwiększy parowania.
Są problemy natomiast jak alternator ma zbyt niskie obroty.
Grunt, że doprowadził sprawę...

Opublikowano

nie mam takiej książki ale nie spotkałem ołowiowego akumulatora napełnionego typowym elektrolitem, który powyżej 14,5 V dramatycznie nie zwiększy parowania.

Są problemy natomiast jak alternator ma zbyt niskie obroty.

Grunt, że doprowadził sprawę...

Twoja niewiedza nie jest wyznacznikiem tego czy coś istnieje czy nie tym bardziej że różni producenci przyjmują różne napięcia ładowania.

Akumulator nie "paruje" a gazuje na wskutek rozkładu wody na tlen i wodór w procesie elektrolizy. Napięcie w samochodzie mogło być niższe ponieważ tam dochodzi nam dość spore obciążenie w postaci sterowników, świateł, wentylatorów i innych urządzeń których używa się na co dzień.

Opublikowano

przed momentem napisałeś, że regulator ma to wszystko ustalać...
Jeżeli przeszedłeś do szczegółów to wymień wszystkie gazy i co się dzieje z jonami bowiem coś do wody zostało dodane i już nie jest to woda.
Wracając do meritum jak to uregulowałeś gazowania co napisałem nie tak w kwestii tegoż zjawiska w funkcji napięcia ładowania?

Opublikowano

przed momentem napisałeś, że regulator ma to wszystko ustalać...

Jeżeli przeszedłeś do szczegółów to wymień wszystkie gazy i co się dzieje z jonami bowiem coś do wody zostało dodane i już nie jest to woda.

Wracając do meritum jak to uregulowałeś gazowania co napisałem nie tak w kwestii tegoż zjawiska w funkcji napięcia ładowania?

No bo ustala, przecież nie jest to sztywna wartość a pewien przedział o czym pisałem wyżej i podawałem konkretne dane. 

Po więcej informacji polecam poczytać jakąś książkę, nie mam etatu nauczyciela :)

Opublikowano

Jedynym usprawiedliwieniem napięcia ładowania 15 V jest mróz w okolicy -30 st. C.
Alternator po włączeniu wszelkich odbiorników powinien utrzymać ok 14 V i nie przekraczać 14,5 V w typowych warunkach.
Nie podejrzewam kompensacji temperatury w regulatorze bo to bez sensu dlatego pisałem o DFM.
Niestety nic o tym nie wiem oprócz tego że jest to prosta komunikacja z wykorzystaniem PWM.
Nie widziałem również astry z otwartym akumulatorem.
Ot moja niewiedza...

Opublikowano

Jedno małe ale czy miernik dobrze pokazuję.Jak dla mnie debilny temat bo pomiar jest tylko jednym miernikiem a napięcie 15V nie zaszkodziło i nie zaszkodzi akumulatorowi o ile miernik dobrze pokazuję.

Opublikowano

Mam taki problem, bo zrobiłem przypadkiem zwarcie na alternatorze (od starego fiata z osobnym regulatorem) i spaliło mi żarówkę 4w, więc zmieniłem na nową. Pochodziło kilka dni i się spaliła. Teraz jak włożyłem nową to w ogóle się nie świeci przed odpaleniem i nie ładuje. Co może być winowajcą?

Opublikowano (edytowane)

Alternator A124N, wymieniłem diody wzbudzania bo żarzyła się kontrolka i ładowało do 30v i wszystko cacy. Pochodziło kilka mtg i znowu to samo. Co może być powodem takiego upalania diod?  Podłączenie jest takie: kabel z stacyjki do kontolki. Drugi kabel do kontrolki idzie do automatu rozrusznika. + akumulatora jak i przewód od śruby m6 idzie do automatu rorzusznika. Szczotkotrzymacz  idzie do regualtora (67). Przewód od wsuwki (plastikowa obudowa) alternatora idzie do zacisku 15 regulatora. 

Edytowane przez PaweLisowicz
Opublikowano

Kilka dni temu podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka ładowania i cały czas świeciła. Przeczyściłem co mogłem w alternatorze, klemy w aku. I teraz tak na zgaszonym mam 14,9 napięcie, odpalam i napięcie bez zmian 14,9 na wolnych, po dodaniu gazu i obrotach około 1200 kontrolka gaśnie a napięcie skacze do 15,9. Po odjęciu delikatnie gazu kontrolka delikatnie się zaczyna jarzyć a napięcie nie spada i pozostaje na poziomie 15,9. Wymieniłem regulator napięcia wraz ze szczotkami ale to nie pomogło. napięcie mierzone na aku i bezpośrednio na alternatorze takie ma wartości. Co mogę jeszcze sprawdzić? 

Opublikowano

Gdy jarzy się kontrolka to faktycznie jest uszkodzony mostek , oczywiście da się naprawić najlepiej wymieniając cały mostek , z doświadczenia wiem że równie dobrze można jeździć dalej w takim stanie alternatora i będzie ładowanie OK

Opublikowano

Witam panie i panów,

temat wiele razy drążony, lecz nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania dlatego zakładam nowy temat.

A więc, chciałbym założyć ładowanie w mojej 60-ce. Traktor nie posiada absolutnie żadnej instalacji elektrycznej i chciałbym założyć w nim tylko ładowanie. Wiem że to nie tak jak należy, ale potrzebuję tego tylko na krótki okres.

1. Czy plan instalacji którym się kieruje jest poprawny? Bo każdy który znajdę w internecie jest inny.

2. Czy w tym planie wystarczy tylko jeden bezpiecznik między kontrolką ładowania a regulatorem napięcia? Ile ma mieć Amper? Czy powinno być ich więcej?

Proszę was o pomoc z tymi banalnymi pytaniami.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Screenshot_2022-03-24-14-25-57-022_com.android.chrome.jpg

• Like 1