Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najlepiej widać to teraz, gdy kupiło się drogo nawozy, paliwo na nadchodzący sezon, a aktualnie cena mocno spadła, a do tego trzyma się zboże z nadzieją, że jeszcze podrożeje 😬 Sporo gospodarstw nie przetrwało tamtych trudnych czasów, a teraz znowu nadeszły kolejne ciężkie czasy, których nie udźwigną niektóre gospodarstwa.

Opublikowano
18 godzin temu, poprostumateo napisał:

Przypomnę, że to 2004r czyli już 4 lata po emisji Złotych Łanów.

Cytując "Jej syn Marian przyznaje, że po obyczajówce dokumentalnej był rozpoznawany, często w przykry sposób. Gralowie na temat Złotych Łanów w ogóle niechętnie mówią...wieś i okolica śmiała się z niektórych bohaterów"

Przedstawili ich jako wiecznych wrogów oraz ukazany "wyścig szczurów" za hektarami to nie trzeba się domyślać, że cała okolica aż huczała.

Jeszcze co mi się rzuciło w oczy to u Wełpów jest napisana powierzchnia 76ha, a podczas kręcenia Złotych Łanów była mowa o 120ha.

Przedstawili ich tak, jak się sami przedstawili i było w rzeczywistości. Kargule i Pawlaki. Dlatego pewnie dzisiaj ich potomkowie się tego wstydzą.
Zawistny, zachłanny i wiecznie umorusany Wełpa, który wysługiwał się małoletnimi dziećmi przy pracy w gospodarstwie, to obraz wielu farmerów w tamtych czasach, a jeszcze niejednokrotnie pewnie i dziś. Choćby taki Bogdan z rolników z Podlasia. 

Opublikowano

Może gdyby ci jego synowie pomagali na zasadzie "masz chęć do pomóż" i gospodarstwo było prowadzone głównie po to żeby zapewnić byt rodzinie a nie po to żeby mieć więcej niż somsiad to może któryś z nich by to dalej ciągnął po śmierci ojca. A tak to mieli ciągłą harówę bez chwili wolnego... W odcinku gdzie robili na polu kombajn to mówił, że jego dzieci "nie mają czasu na głupoty bo ze szkoły od razu do roboty z roboty do szkoły i tak wkółko" Później gdy któryś z tych chłopaków się wypowiadał do kamery to mówił, chciałby założyć warsztat bo " na gospodarce jest ciągłą robota, od wiosny do jesieni w polu a zimą przy bydle trzeba pomóc" Później w eurołanach ta córka powiedziała wprost, że nie chce słyszeć o rolnictwie bo nie chce dla swoich dzieci takiego dzieciństwa jak miała ona i jej bracia, ciągła harówka, żadnych wakacji ani innego wolnego... Ale raczej nie u wszystkich tak było, np u Szorców Dariusz przejął gospodarstwo i dalej je prowadzi więc tam pewnie takiego rygoru nie było mimo, że teren i czasy te same.

Opublikowano

Ziemi nie sprzedali bo nie chcieli robić tylko dlatego, że spłacali długi... Sama żona Wełpy mówi że najgorsze były kredyty i po sprzedaniu ziemi i maszyn mogła wszystko spłacić. Gdyby nie wypadek to pewnie do tej pory by gospodarstwo funkcjonowało ale niestety, alkohol i jazda 360 bez kabiny zakończyła się wywrotką i finał jest jaki jest. Syn Kamil jest obecnie na gospodarstwie i trochę gospodarzy wokół domu 360.

Opublikowano

Jak na tamte czasy ponad 22 lata temu to ciągniki miał całkiem niezłe tyle, że rozpiepszone i zaniedbane to już inna rzecz. Ten zetor chyba 7245 i mtz rocznikowo wtedy stare nie były, najwyżej kilkuletnie. Taki Szorc z tych co były pokazane na filmie miał "biedniejsze" bo były duże stare ursusy, liaz i ZT 300.

• Like 1
Opublikowano

No właśnie o tym też wspomniałem. Co z tego, że nie stare jak w stanie agonalnym. W pierwszym czy drugim odcinku był pokazany przelotem mtz Gralów, mimo, że jeszcze z tych starszych w sportowej kabinie to widać było, że nie połamany, szyby kompletne, C360 z czeską kabiną i mały mf tak samo, też kabiny, maski w dobrym stanie a nie takie dziadostwo jak tam. U Szorców ten 300 i ursusy też było widać, że wizualnie w "normalnym" stanie

Opublikowano

Ciągniki mieli cały czas te same, chodzą głupie plotki że Zetora im skradziono a MTZ rozerwali... Ciągniki wyglądały jak wyglądały, pośpiech, strome i nierówne pola wywrotki ciągnikami i tak jeździli a druga sprawa dbałość o maszyny nie była na najwyższym poziomie. Jak na tamte czasy to radzili sobie jak mogli ale niestety pośpiech i alkohol zrobiły swoje i gospodarza brak. W 2006 roku jeszcze maszyny były czyli musieli gospodarzyć dwa sezony czy tam sezon bo Bizon stoi na satelitarnych zdjęciach. Nie mam potwierdzonego info ale ich pola obrabia Szorc.

• Like 1
Opublikowano

Dzięki.

Ursusc360polska napisał:

W 2006 roku jeszcze maszyny były czyli musieli gospodarzyć dwa sezony czy tam sezon bo Bizon stoi na satelitarnych zdjęciach. Nie mam potwierdzonego info ale ich pola obrabia Szorc.

A czasami Wełpa nie zginął około 2005/2006 ? Z tego co pamiętam w Eurołanach była mowa, że Kałczor zginął w 2003 r a Wełpa dwa i pół roku później czyli mniej więcej by pasowało.

Opublikowano

Wełpa zginął w 2005 roku z tego co przynajmniej wyliczyłem natomiast jak widać w 2006 roku jeszcze gospodarstwo funckjonowało, jak by nie patrzyć najstarszy z synów pewnie robił rok po śmierci ojca. A że długi były i trzeba było jakoś spłacić to posprzedawali

Opublikowano

Mógł zginąć np zimą 2005 a pola jesienią jeszcze obsiali więc synowie mogli sprzątnąć co było. Gdzieś w komentarzach pod serialem na YT ktoś pisał, że mieli od nich tego mtz-ta, zaraz po kupnie zmieniali kabinę i chyba resztę blach też i z tego co pamiętam ten gostek pisał, że długo go nie mieli bo sypał się strasznie. Więc z tym rozerwaniem to pewnie mit. Co do zdjęć satelitarnych to obejrzałem i w zdjęciach z 2010 stoi coś czerwonego z białą góra (dach ? ) więc może tego zetora jeszcze wtedy mieli aczkolwiek te zdjęcia wyraźne nie są i trudno stwierdzić dokładnie co to za obiekt.

Opublikowano

A ktoś wie co się dzieje z Markiem i Agnieszką? Był tam kilkukrotnie ich wątek. Mieli dwóch synów, prowadzili gospodarstwo i jeszcze się edukowali. To chyba jedynie bohaterowie, o których nie było info w wątku.

Opublikowano

@Sylwekx25 Ten gościu od MTZ to też pewnie ściemniał, niby możliwe że kupił ale wątpię. Najwięcej informacji można by było uzyskać od syna Kamila. Może kiedyś się wybiorę bo to jeden z filmów który mnie zainteresował. Też tak uważam, że obsiali i zebrali synowie, w 2004 już było ciężko bo żniwa się opóźniły, w tej gazecie było, że Wełpa pojechał na usługę do kolegi by powiązać koniec z końcem.

Opublikowano
Ursusc360polska napisał:

@Sylwekx25 Ten gościu od MTZ to też pewnie ściemniał, niby możliwe że kupił ale wątpię. Najwięcej informacji można by było uzyskać od syna Kamila. Może kiedyś się wybiorę bo to jeden z filmów który mnie zainteresował. Też tak uważam, że obsiali i zebrali synowie, w 2004 już było ciężko bo żniwa się opóźniły, w tej gazecie było, że Wełpa pojechał na usługę do kolegi by powiązać koniec z końcem.

Może gdyby miał tyle ziemi żeby zdążył porządnie obrobić to zebrałby podobny plon a przy mniejszych nakładach niż z tych 120...Dziś przy kawie oglądałem tak wyrywkowo odcinki, w którymś z końcowych pokazywał pszenice w stodole, praktycznie pół stodoły mówił, że to zostaje do siewu, w drugiej części tej stodoły miał 3 przyczepy na sprzedaż i jeszcze 10 ton do siewu miał kupić chyba z centrali. Więc no nakłady ogromne a sprzedaż skromna.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, KlimekPL napisał:

Właśnie widziałem te filmiki, strasznie przykro patrzeć jak jest to plądrowane. Oni nie mieli żadnych krewnych którzy mogliby być spadkobiercami?

Pewnie jakaś daleka rodzina by się znalazła gdyby hektary były do odziedziczenia , a stary zaniedbany budynek raczej nikogo nie interesował.

Na innym forum znalazłem informacje, że ziemia, która została sprzedana przez Franciszków jest w dalszym ciągu uprawiana i nie poszła na cele rekreacyjne.

Edytowane przez poprostumateo
Opublikowano

Nawet u scyzora na jutubie widać że połowa leży odłogiem a połowa jest uprawiana. 

Pewnie niejeden chętny byłby na to gospodarstwo, nawet jakiś fan serialu ale teraz pewnie niemożliwe jest ustalić kto jest spadkobiercą i pewnie po jakimś czasie przejmie to skarb państwa i dopiero wystawi na licytacje jak już wszystko tam będzie splądrowane a wnętrze zaszczane przez meneli

Opublikowano

Na internecie można znaleźć ogłoszenia że jest na sprzedaż stodoła oraz jeden z dużych budynków. 

https://www.otodom.pl/pl/oferta/dzialka-ze-stodola-ID4i08U

https://gratka.pl/nieruchomosci/dom-plawna-gorna/ob/27432713

Co do Franciszków i ich gospodarstwa to z tego co wiem to coś tam było uprawiane na tej ziemi, ale to jest czysty piach, łubin tam jednego roku rósł. 

Budynki nadają się jedynie do wyburzenia, jeśli to podlega jeszcze pod konserwatora zabytków to wątpliwe żeby ktoś był na to chętny.  

Tu z kolei jakiś artykuł z 2001 roku, o kilku bohaterach ze Złotych łanów. 

https://www.tygodnikprzeglad.pl/gnojownik-byc-posrodku/