Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Śmiało można przyjmować po 1000 kosztów miesięcznie czyli 12 rocznie i 60 przez 5 lat. Zależnie od rodzaju działalności dochodzą inne koszta - podatki, podatek od nieruchomości do gminy, jakieś opłaty za odpady, więcej za prąd, jakaś księgowa itp. Do tego jakieś licencje na różne zawody lub podatek od przyczepy towarowej np.  A wszystko pewnie jeszcze zdrożeje jak dojna zmiana podniesie podatki i różne opłaty.

Ja robię wniosek na 45.40Z ale handlu częściami nie będę prowadził to mam możliwość prowadzenia działalności na ryczałcie 8,5%. Nie muszę się też bawić w rozliczaniu premii brutto/netto. W  środkach trwałych 24 pozycję plus jeszcze 98 pozycji (drobne narzędzia do motocykli w sumie za 18 000) sklasyfikowane jako zestaw narzędzi i wrzucony dodatkowy załącznik - jak się przyczepią to się zrobi korektę najwyżej. Wbijam sobie koszty preferencyjnego zusu z 22 miesięcy w premię  a reszta środki trwałe i szkolenia. Ulgi na start też nie przewiduję bo i po co składki obniżać jak można w koszty wbić. Dociągnę do 36 miesięcy na "małym" zusie i jakoś się powinno dać radę te normalne składki opłacić przez te 2 lata co zostaną.

Jeśli ktoś ma pewny dochód jak np @masa24 to sobie można stawiać silosy lub kupować traktory za 150 000 koła i je spłacić przez 5 lat kosztami zusu - nigdzie takiego "kredytu" nie dostaniecie.

Opublikowano

Jako domownik raczej nie prowadzę - tzn nie mam nic na siebie zapisanego.

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Kolego prowadzisz działalność rolnicza ? Jeżeli tak nie możesz być na ryczałcie tylko księga przychodów i rozchodow

Prowadzę działalność rolniczą , skorzystałem z premii , od dwóch miesięcy mam zarejestrowaną działalność pozarolniczą ..............i jestem na ryczałcie ( 5,5 % - budowlanka )

Opublikowano

@masa24 - mój znajomy od 3 lat prowadzi własną działalność i też najpierw opłacał krus a później na ryczałt wskoczył od razu bez żadnych problemów. Gdzie to wyczytałeś, że nie można być na ryczałcie?

Opublikowano

"Zgodnie z opinią UOKiK prowadzenie uproszczonych form księgowych, które nie pozwalają odpowiednio wyodrębnić kosztów i przychodów danej działalności (np. ryczał, karta podatkowa) nie gwarantuje, że pomoc de minimis nie zostanie wykorzystana na finansowanie również działalności wykluczonej z możliwości otrzymania takiej pomocy lub działalności, której dotyczy niższy próg pomocy de minimis. Zatem jeżeli wnioskodawca zamierza rozliczać się z urzędem skarbowych w ramach podatku dochodowego formie ryczałtu lub karty podatkowej pomoc będzie mogła być mu przyznana jedyniedo wysokości niższego limitu pomocy de minimis. Chyba, że będzie prowadził dodatkową ewidencję dla celów zachowania rozdzielności rachunkowej zapewniającą prowadzenie odrębnej ewidencji dla danych rodzajów działalności iprawidłowe przypisywania przychodów i kosztów na podstawie określonych konsekwentnie stosowanych i mających uzasadnienie metod"

Jeśli dobrze rozumiem jeśli prowadzi się odrębną ewidencję to nic nie stoi na przeszkodzie wyboru ryczałtu jako formy opodatkowania.

Opublikowano
7 minut temu, masa24 napisał:

Instrukcja wypełniania wniosku strona 12

Zajrzałem na str. 12 instrukcji która w całości dotyczy pomocy de minimis ......

Opublikowano
7 minut temu, Partyzant85 napisał:

"Zgodnie z opinią UOKiK prowadzenie uproszczonych form księgowych, które nie pozwalają odpowiednio wyodrębnić kosztów i przychodów danej działalności (np. ryczał, karta podatkowa) nie gwarantuje, że pomoc de minimis nie zostanie wykorzystana na finansowanie również działalności wykluczonej z możliwości otrzymania takiej pomocy lub działalności, której dotyczy niższy próg pomocy de minimis. Zatem jeżeli wnioskodawca zamierza rozliczać się z urzędem skarbowych w ramach podatku dochodowego formie ryczałtu lub karty podatkowej pomoc będzie mogła być mu przyznana jedyniedo wysokości niższego limitu pomocy de minimis. Chyba, że będzie prowadził dodatkową ewidencję dla celów zachowania rozdzielności rachunkowej zapewniającą prowadzenie odrębnej ewidencji dla danych rodzajów działalności iprawidłowe przypisywania przychodów i kosztów na podstawie określonych konsekwentnie stosowanych i mających uzasadnienie metod"

Jeśli dobrze rozumiem jeśli prowadzi się odrębną ewidencję to nic nie stoi na przeszkodzie wyboru ryczałtu jako formy opodatkowania.

Ty jako domownik możesz być na ryczałcie i nie kombinować . Jak ktoś ma działalność rolnicza i pozarolnicza na ryczałcie , odda premie ponad przysługujący limit de minimis.  Chyba ze tak jak mówisz będzie defacto prowadził księgę przychodów i rozchodów ale podatek wg ryczałtu . Wtedy tak może byc

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się. Tylko np w moim przypadku mam limit 200 000 euro deminimis a premii  biorę 33 000 (zakładając kurs euro 4,54)  Wątpię żeby ktokolwiek ze składających wniosek  uzyskał pomoc z zakresu deminimi większą niż 167 000 euro  a w przypadku transportu  jest limit 100 000 euro to musiałby uzyskać pomoc 67 000 euro. A wypełniając wniosek w excelu program sam obliczy ten limit więc raczej mocno wątpliwe żeby ktokolwiek się wkopał z tą pomocą deminimis  i ryczałtem

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano (edytowane)

@masa24 W takim przypadku tak.

No ale chyba mało kto nie wyodrębnia takich kosztów. 

Widzę, że się dobrze wczytałeś w te wszystkie zawijasy👍

@Bartek72511 poczytaj

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dzialalnosc-rolnicza-i-prowadzenie-firmy-status-na-gruncie-podatku-vat

Jak jest na ryczałcie to usługi można na vacie prowadzić. W drugą stronę chyba nic nie napisali z tego co na szybko wyczytałem

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano
19 minut temu, Partyzant85 napisał:

@masa24 W takim przypadku tak.

No ale chyba mało kto nie wyodrębnia takich kosztów. 

Widzę, że się dobrze wczytałeś w te wszystkie zawijasy👍

@Bartek72511 poczytaj

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dzialalnosc-rolnicza-i-prowadzenie-firmy-status-na-gruncie-podatku-vat

Jak jest na ryczałcie to usługi można na vacie prowadzić. W drugą stronę chyba nic nie napisali z tego co na szybko wyczytałem

Różnie bywa 

20 minut temu, Bartek72511 napisał:

no a jeśli gospodarstwo jest na vacie to działalność może być na ryczałcie?

VAT to VAT ryczałt to forma opodatkowania. 2 różne rzeczy . Możesz mieć gospodarstwo na VAT a działalność na VAT lub bez VAT , na ryczałcie lub zasady ogólne podatku

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, BellCross napisał:

Jak się boisz to nie ryzykuj - dostajesz 150tys ale masz bite 5lat zobowiązań, coś za coś. Najwyżej będziesz przez 3lata płacił ZUS z własnych pieniędzy.

Dla mnie to jest głupie, że oni zmuszają do wydawania tak dużej kwoty na środki trwałe, a nie pomagają w utrzymaniu działalności firmy (przez wymagany okres), w razie gdyby nie przynosiła zakładanych dochodów.

Ja akurat miałem pomysł na małą działalność usługową, gdzie nie potrzeba wielkich i drogich maszyn, urządzeń itp. Mógłby być samochód, ale po co za 105tys??

Ta premia kojarzyła mi się z pomocą na rozpoczęcie działalności dla tych, którzy są biedni, ale mają pomysł na polepszenie swojej sytuacji. A tu widzę, że trzeba mieć z 50tys. oszczędności, żeby w razie czego wyjść na zero, a nie mieć komornika na głowie.

Edytowane przez jan_erka
Opublikowano
15 godzin temu, Partyzant85 napisał:

Śmiało można przyjmować po 1000 kosztów miesięcznie czyli 12 rocznie i 60 przez 5 lat. Zależnie od rodzaju działalności dochodzą inne koszta - podatki, podatek od nieruchomości do gminy, jakieś opłaty za odpady, więcej za prąd, jakaś księgowa itp. Do tego jakieś licencje na różne zawody lub podatek od przyczepy towarowej np.  A wszystko pewnie jeszcze zdrożeje jak dojna zmiana podniesie podatki i różne opłaty.

Ja robię wniosek na 45.40Z ale handlu częściami nie będę prowadził to mam możliwość prowadzenia działalności na ryczałcie 8,5%. Nie muszę się też bawić w rozliczaniu premii brutto/netto. W  środkach trwałych 24 pozycję plus jeszcze 98 pozycji (drobne narzędzia do motocykli w sumie za 18 000) sklasyfikowane jako zestaw narzędzi i wrzucony dodatkowy załącznik - jak się przyczepią to się zrobi korektę najwyżej. Wbijam sobie koszty preferencyjnego zusu z 22 miesięcy w premię  a reszta środki trwałe i szkolenia. Ulgi na start też nie przewiduję bo i po co składki obniżać jak można w koszty wbić. Dociągnę do 36 miesięcy na "małym" zusie i jakoś się powinno dać radę te normalne składki opłacić przez te 2 lata co zostaną.

Jeśli ktoś ma pewny dochód jak np @masa24 to sobie można stawiać silosy lub kupować traktory za 150 000 koła i je spłacić przez 5 lat kosztami zusu - nigdzie takiego "kredytu" nie dostaniecie.

Gdybys nie wiedział „dojna zmiana” może podnieść tylko VAT z podatków, każde inne jak za smieci czy nieruchomości jest zależny od samorządu terytorialnego. I nie bądź hipokrytą bo chcesz zrobić to samo, wydoić UE na zakup sprzętu dla siebie. Przypominam ci, ze ta dajna zmiana podniosła tez wysokość premii i dała ci możliwość być 2lata na krus, a o ile się nie mylę to wogole dali ci możliwość pozyskać taka kasę na twoja „firmę”. Wiec kto tu kogo doi.

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

Jaki okres działalności ? Mówisz o byciu w krus?

na krusie jestem od 18tu lat ,a od 30.01.2020 na podwójnym  i z tego co widzę brakuje mi miesiąc aby poszerzyć DG  o kod pkd  

Opublikowano

nic ci nie brakuje, mozesz skladac.  jezeli nie bylo przerwy zadnej w byciu na krus. tylko wez pod uwage ze przy rozszerzeniu musisz utworzyc i utrzymac kolejne miejsce pracy przez 5 lat