Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam jestem w trakcie przejmowania gospodarstwa od wujka gospodarstwo około 10 h + zabudowa i dom ale mniejsza o to dokładniej chodzi mi o to czy dostane jakiś kredyt na modernizacje a dokładnie zakup lepszego sprzętu ponieważ mam okazję zgarnąć około 20 h w dzierżawę na dość dogodnych warunkach tylko problem leży w tym że na stanie mam jeden ciągnik (ursus C-30). No a więc pytanko był ktoś z was w takiej sytuacji już czy jest jakaś szansa na wyciągnięcie kasy z uni bądź jakiś kredyt na dogodnych warunkach ? Z góry dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Witaj

Masz szanse na uzyskanie kredytu preferencyjnego na dogodnych warunkach, bo oprocentowanie bardzo niskie, okres karencji chyba do 2 albo 3 lat, raty sezonowe, kwartalne itd. Wymagania to biznesplan, bodajże 20% wkładu własnego no i jakieś zabezpieczenia dla banku, w tym przypadku pola i ewentualnie budynki. W przyszłym roku może wejdzie młody rolnik, zobaczymy na jakich zasadach. Zapytam jeszcze, ta dzierżawa to długoterminowa?

Opublikowano

właśnie, jak dzierżawa długoterminowa, to się nie zastanawiaj, bierz i kupuj nawet MTZ-a czy ciężkiego ursusa. Nowy kupisz jak będzie PROW czy coś. ;) na takim areale możesz się dorobić

Opublikowano

wstrzymaj się z przepisaniem ziemi na siebie bo strzelisz sobie gola. Za rok góra 2 będzie dotacja na młodego rolnika i dostałbyś kasę na maszyny. Wcześniej było to 75tyś, teraz każdy liczy że będzie więcej. Kwestia wykształcenia.. musi być jakieś rolnicze, chyba że w wymagania zmienią. Ale zastanów się bo warto. Ziemie wuja możesz uprawiać, dzierżawę możesz wziąć na wuja a za góra 2 lata przepiszesz to na siebie :)

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/57099-mlody-rolnik-2014/ zobacz tutaj jeszcze :)

Opublikowano

Faktycznie mógł byś poczekać. Ja też czaje na MR,tylko weźmie go moja przyszła żona, bo ja już niestety prowadzę gospodarstwo. A co do kredytu jest też fajna opcja z kredytem obrotowym. W twoim przypadku sądzę że miał byś zdolność na 100 tyś+. Oprocentowanie coś koło 7% w skali roku, okres spłaty do 5 lat, raty typu "kiedy masz to płacisz". Podejdź do banku BGŻ to ci więcej powiedzą.

Opublikowano

To zależy na co chcesz się nastawić. Czy na produkcję zwierzęcą czy roślinną. Wszystko od tego zależy jaki będziesz chciał mieć profil gospodarstwa. Jakiej klasy masz ziemię?

Opublikowano

To zależy na co chcesz się nastawić. Czy na produkcję zwierzęcą czy roślinną. Wszystko od tego zależy jaki będziesz chciał mieć profil gospodarstwa. Jakiej klasy masz ziemię?

ziemia przeważnie 3 albo 4 klasy a wujek trzyma świnki. A co do profilu to zastanawiam się nad bydłem albo świnkami:)

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze to zakup używanego ciagnika ok. 80 KM i maszynek do niego. Reszta na małe modernizacje w obejściu :)

Dobra rada, tyle że moim zdaniem biorąc kredyt "na start" pasowało by go zainwestować tak żeby ruszyć z produkcją, bo trzeba kredyt przecież jakoś spłacać i pamiętaj jak o preferencyjny kredyt chciał byś się starać, to maszyny do 5 lat muszą być, natomiast jeżeli weźmiesz pod uwagę np. ten obrotowy, to wydajesz na dowolny cel i maszyny mogą mieć nawet 40 lat:) A kombajn sobie na razie odpuść moim zdaniem

Pozdro.

Edytowane przez miecho027
Opublikowano

Witam . Panowie mam sprawę i może mi ktoś podpowie . Chodzi o to że wziąłem nowy tel w salonie i następnego dnia sprzedałem go w komisie . Typ z komisu obejrzał itd , zresztą tel był nowy , wypłacił mi kasę i napisał umowę kupna sprzedaży , że ten i ten sprzedał to i to za tyle i tyle dla tego . i podpis . Za ok godzinę dzwoni do mnie że telefon ma małą kropkę na wyświetlaczu i żebym przyjechał do niego i ewentualnie oddał mu kasę i zaniósł tel do orange żeby go wymienili . Przecież ma dowód zakupu i gwarancję więc nie może sam tego zrobić jako nowy właściciel ?? Tel ma tylko dwa dni ..

Jak najlepiej się zachować w takiej sytuacji ?? Przecież miał czas na obejrzenie itd , na dodatek w tyn komisie wisi informacja o treści : prosimy o przemyślane zakupy , zwrotów nie przyjmujemy ..

Powiedziałem mu przez telefon że jutro niby do niego zajadę i porozmawiamy ..

dzięki z góry za odpowiedź.

Opublikowano
Dnia 10.12.2013 o 20:24, vicia1223 napisał:

Witam . Panowie mam sprawę i może mi ktoś podpowie . Chodzi o to że wziąłem nowy tel w salonie i następnego dnia sprzedałem go w komisie . Typ z komisu obejrzał itd , zresztą tel był nowy , wypłacił mi kasę i napisał umowę kupna sprzedaży , że ten i ten sprzedał to i to za tyle i tyle dla tego . i podpis . Za ok godzinę dzwoni do mnie że telefon ma małą kropkę na wyświetlaczu i żebym przyjechał do niego i ewentualnie oddał mu kasę i zaniósł tel do orange żeby go wymienili . Przecież ma dowód zakupu i gwarancję więc nie może sam tego zrobić jako nowy właściciel ?? Tel ma tylko dwa dni ..

Jak najlepiej się zachować w takiej sytuacji ?? Przecież miał czas na obejrzenie itd , na dodatek w tyn komisie wisi informacja o treści : prosimy o przemyślane zakupy , zwrotów nie przyjmujemy ..

Powiedziałem mu przez telefon że jutro niby do niego zajadę i porozmawiamy ..

dzięki z góry za odpowiedź.

Moim zadaniem uszkodzenia mechaniczne nie podlegają gwarancji.

A po drugie przez dwie godziny facet mógł go upuścić zepsuć itp.

Także ja bym nie poszedł