Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podejście do silników mam takie jakie mam ,wiedzę z mechaniki taką sobie ale wystarcza żeby silnik zrobiony przeze mnie śmigał ładnych parę latek robiąc rocznie 250 - 300 mth i przy tym nigdy mnie nie zawiódł pracując czy to w upale czy na mrozie , ale wytłumacz mi jedno jak Ty możesz zrobić silnik skoro wiedzy na temat ustawienia zapłonu w ciapkowym silniku szukasz na forum ? Jest to dla mnie całkowicie niezrozumiałe :huh:

Opublikowano

Ano widzisz kolego .......problem w tym że u mnie było inaczej , jak opóżmiłem zapłon to traktor lżej palił a jak przyspieszyłem to ciężej i to mnie zdziwiło :huh: Przecież przyspieszajac powinien lżej palić a jest na odwrót ;[ i to mnie zgubiło.Teraz ustawiam w idealnym punkcie tak jak ma być i jest oki.

Opublikowano

Pozostaje sprawdzic koła zębate rozrządu i ich ustawienie , wystarczy pomyłka o zęba , a moze wymieniałeś koło i nowe jest wadliwe to znaczy ma źle nacechowane znaki ustawcze , ja u siebie mam zapłon przyśpieszony , dawkę podkręconą a silnik wchodzi na 2750obr na /min

Opublikowano

Koła mam stare orginalne a znaki na wszystkich kołach są oki.Wtrysk nad sekcjami jest dokładnie jak na kole pompy wtryskowej kreseczka jest naprosto kreseczki w otworze na kole zebatym , czyli 30 stopni przed GMP. Przyczyne swojego dylematy znalazłem , a była to błachostka, ale trzeba było rozbierać silnik.Jak to sie mówi -na błędach sie czlowiek uczy--- :huh:

Opublikowano

Witam

DOstałem w spadku C-330m.i troche pola.

Jaka powinna byc srednia temperatura wody podczas pracy ? Pojeżdze pól godziny obojetnie z jaka maszyna i zaraz Wskazówka na zielonym polu podchodzi na czerwone .Wydaje mi sie ze cos jest nie tak.Pozatym jakos mu zaczyna mu brakowac Siły.Ciapek pracuje na 6 ha pompa wody nowa,chlodnica ma 2 lata.Wydaje mi sie ,ze przyszła pora na remont silnika.Ile moze mnie kosztowac Taki remont.Jestem początkujacym Rolnikem takze nie orientuje sie w cenach.

Opublikowano

Sprawdź ten termostat, jak nie ma to załóż, u mnie też tak było, okazało się, że winowajcą była pompa wody która miały wirnik z plastyku i pod wpływem temperatury się wyginał. Założyłem z metalowym wirnikiem i po kłopocie.

Opublikowano

Dokładnie. Załóż termostat, sprzwdz czystość chłodnicy,stan pompy wody i musi chodzić.

Silnik im bardziej zużyty to trudniej go zagrzać. Normalna temp. pracy to wskazówka na zielonym tyle że ten zegar nie jest precyzyjny i w różnych miejscach może się ona znajdować.

Jeśli chodzi o remont to nie da się tego dokładnie określić. Pozaglądaj sobie do sklepów po ile są części albo na forum... jest dużo na ten temat.

Opublikowano

jak kolega wyżej napisł pompa wody tylko z metalowym wirnikiem i założony termostat, aby ciapek wszedł na czerwone to trzeb dać mu ostro w kuper

Opublikowano

mój ciapek podczas orki na sratym silniku miał 80-90 C nie wiem jak teraz bedzie po remoncie i załorzeniu termostatu na postoju podczas docierania nie osiaga wiekszej temp niz 60 C a remont silnika nowy wał pawenki tuleje tłoki pierscienie glowica po regeneracji za same czesci wyniesie cos ok 2.5 tys ja tyle zaplacilem ale bylo warto zestawy naprawcze mahle krotoszyn itp . pierscienie z lat 70 tych bez napisów top

Opublikowano
Sprawdź ten termostat, jak nie ma to załóż, u mnie też tak było, okazało się, że winowajcą była pompa wody która miały wirnik z plastyku i pod wpływem temperatury się wyginał. Założyłem z metalowym wirnikiem i po kłopocie.
bajki opowiadasz, mieliśmy pompę wody z plastikowym wirnikiem i działała 23 lata do czasu aż postawiłem ciągnik na płynie i musiałem wstawić nową pompę. Pompa z plastikowym wirnikiem była bardzo dobra, lekko się kręciło itp. Może miałeś ją źle zamontowaną tak że wirnik o coś ocierał itp.
Opublikowano

23 lata na plastikowym wirniku i z termostatem i bez i przy dojsciu do czerwonego otwierał się termostat. Nie było z nią żadnych problemów, więc może miałeś ją felerną.

Pompę wymieniłem bo koszt uszczelniacza i markowych łożysk wyszedł prawie tyle co pompa.

Opublikowano

kolego pierscienie bez napisów nie dodaja koników niestety ale zato sa owiele lepsze od tych co teraz produkuja miałem zakładac z firmy prima ale jak znalazłem 3 zestawy pierscieni to od razu było wiadomo że wole te starsze ponieważ na takich samych pierscieniach jeżdził ponad 20 lat i dopiero teraz miał remont a szczelina na pierscieniach miala 4 mm na nowych tulejach 3 wiec jakość 100% nie ma lipy