Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy w tej pompie jak ją wykręcę z silnika da się wymienić sam uszczelniacz walka z przodu czy trzeba całą pompę rozkręcić i od tyłu wymienić uszczelniacz bo pompa przelewem w zimie szczególnie przy odpalaniu lubi puścić parę kropek paliwa. Po z tym traktor pali  jeździ OK

Dodam pacjent to mx80c 

IMG-20221202-WA0006.jpg

Edytowane przez Ed2000
Opublikowano

@Rowanu Romanowskich powiedzieli tak jak ty. Czyli jakieś 50 godzin przy tym. No max 60. A cena części zależy od tego co będzie do wymiany. Ze swojego doświadczenia co możesz powiedzieć co jest zazwyczaj do wymiany i w jakich kwotach się to mieści? Chodzi oczywiście o ceny w przybliżeniu bo wiadomo że nikt wszystkiego nie pamięta 

Opublikowano

Tak zazwyczaj to tarczki na połówki, w rewersie można zmienić, ale rzadko są zużyte, najczęsciej są ząbki poprzeciągane, uszczelniacze na wałkach, to na ktore tuleje nachodzą. Grube oringi w koszach, oringi między obudowy. Często łożyska na przystawce przedniego napędu, łożysko pod wałkiem od rewersu i od trybu bocznego. To wszystko to w sumie wychodzi już w trakcie pomiarów wszystkich luzów. Ten ciągnik da się zrobić jesli są części to nawet w dwa pełne dni we dwóch, tak jak kolega pisał. Jednak żeby wszystko zrobić dobrze i precyzyjnie, to potrzeba więcej czasu, bo trzeba wszystko dobrze i dokładnie zweryfikować i pomierzyć. Taka naprawa to nie wyścigi. 

• Thanks 1
Opublikowano

Jak odjedziesz tyłem, to trzeba zdjąć przedni napęd i ręczny i cienką płyte trzeba zdjąć z dużym łożyskiem. Za nią na wałku, który napędza wom jest pompa podająca georotorowa.

Opublikowano (edytowane)

Ona zasysa z samego dołu, tam z tej „miski”. Ale jak jest mało oleju, to będzie przerywał i szarpał hydrauliką. Jak miałby Ci łapać „lewe powietrze” przez wyciek? 

No i jak filtr będzie zatkany to też będzie szarpał hydrauliką. Bo to jest objaw taki jak pompie tłoczkowej brakuje oleju.

Edytowane przez Rowan
Opublikowano

W tym sek, ze hydraulika pracuje plynnie, pomierzylem wszystkie cisnienia a sa ksiazkowe. Mam problem tylko w tym ze caly czas mam bąble powietrza w ukladzie hamulcowym, a ten juz jest caly przejrzany lacznie z remontem hamulcow i wymiana pompy hamulcowej

Opublikowano

@Rowan zabrałem ten ciągnik. Ten mechanik stwierdził że żeby dostać się do tego łożyska od przedniego napędu co wychodzi że skrzyni trzeba całą skrzynię rozbierać od tyłu i innej możliwości nie ma. Twierdzi że od przodu się do niego nie dostanie. I na to trzeba te 200 godzin żeby ogarnąć przy okazji skrzynie. Nie ma podobnież w tej skrzyni jakiegoś wizernika przez który można podejrzeć jak to wygląda. Mówi że w casie MXach jest a mccormickiach nie ma. A wydawało mi się że to ta sama skrzynia. Według mnie skrzynia działała ok. Nie ślizgała się. Silnik dusiło a skrzynia ciągnęła. A on stwierdził że trzeba będzie robić całą skrzynię. Razem z wymianą koszyków. I każdy koszyk wycenił na 7 tys 

Opublikowano

Nieźle. Na całe szczeście Cie nie naciągnał. Teraz napisz prosze skad jest przynajmniej, żeby inni wiedzieli żeby go omijać. Miesiac czasu chcial skrzynie robić…🤦‍♂️

Opublikowano

Do kosza przedniego napędu dostaniesz sie od przodu jedynie trzeba dojechać silnikiem od skrzyni i ciągnąć pokrywę. Rozpoławianie jest proste bo wszystkie węże i kable mają złączki, jedynie kompresor klimy i chłodnicę odkręcasz i wkładasz do kabiny żeby nie spóścić czynnika. Rozpoławianie polega na odkręceniu śrub łączących rame ze skrzynią i ściągnięcie wału kardama (odkręcasz 4 sruby od strony silnika bo tył jest na frezie).

Opublikowano

Witam. Chce wymienić oswietlenie robocze na ledy bo orginalnie już dość słabo swieci. Co polecacie? Jakie macie założone u siebie? Lampy typu combo czy rozproszone? Cena do 100zł za sztuke. 

Pozdrawiam.

Opublikowano

Rozbieranie od tyłu jest tak samo czasowo jak od przodu. Nawet według mnie prościej i szybciej tyłem wyjechać. Ja bym chciał żeby ten gość pokazał ten wziernik, ktory w Case jest a w MC niema😅 

Lampy jak masz zamiar zaplacic 100zl szt to sobie odpuść. Wesem tak od 3000lm a najlepiej 4000lm. Może być też WAŚ lub cos podobnego. Reszty po prostu nie warto. Lepiej 4 Wesemy 4000lm zalozyc niż zakladac kilka chińskich.

Opublikowano

Ja mam lampy 50zł szt. Już 5 lat i świecą ładnie. To już nie te czasy że dobry led 200zł kosztuje. Ja mam typu combo na przód i tył na błotniku, na dachu z tyłu mam światło rozproszone.

• Thanks 1
Opublikowano

Uwierz mi, gdybyś jedną obok drugiej postawił, to byś nie chciał nawet na tego chińczyk patrzeć. Przerobiłem temat niejednokrotnie u klientów, u siebie również. Mam dodatkowe dwa Wesemy na kombajnie i świecą lepiej niż 6 chińczyków teoretycznie z górnej półki po około 130zł, które mam w XTXie.

Opublikowano
Opublikowano

5 lat  temu w ciągnikach powymieniałem na Chińczyki, zdjęcie nawet jest w galerii  różnica  w NH, oryginale 5 letnie  sprzedałem za śmieszne pieniądze. Ale myślę że wtedy lepsze te lampy robili, bymajmniej ja takie kupiłem  bo jak  kupowałem to z radiatorem miały grubość z  6 cm, teraz widzę że mają max 3, ale te grube też można spotkać. 

Płaciłem z a nie od 60, kwadraty jak te w linku wyżej, do 120 zł za długie 30 cm. Ale to było 5  lat temu, teraz te ceny  nie mają z  tym nic wspólnego. 

Do Fendta kupowałem od AgroMichał to też takie grube po 340 netto i wycinałem 2-3 radiatory żeby włożyć  w ramę. 

Jak zakładać to mieszane, daleko siężne i rozproszone. Chociaż bardziej był bym za dalekosiążnymi. 

W Fendzie mam firmowe ale tylko  rozproszone i  szału nie ma, w Case i NH mieszane i jest ok. 

https://allegro.pl/oferta/lampa-robocza-12-led-halogen-36w-szperacz-12v-24v-11199514025

Podobne zakładałem do Quada i mam  w  Casie świecą też na boki, ale w tedy dawałem za 2 sztuki 160 zł.