Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szybciej jest po prostu tył wyjechać jeśli niema potrzeby do połówek zaglądać. Bo normalnie jeśli do wszystkiego trzeba patrzeć, toteż przodem odjeżdżamy. Pompa często w mniejszej skrzyni, gdzie jest mały siatkowy filtr bardzo szybko się kończy jak wpadają w nią kawałki tarczek i innych rzeczy, rysują się płyty boczne, a i same rotory też się kaleczą i nie podaje odpowiedniej ilości oleju.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za cenne rady. A jeszcze może ktoś podpowie co może być przyczyną, że chamulec ręczny nie trzyma w mtx? Nie zaobserwowałem pod kabiną żeby jakiś napinacz tam był do podciągnięcia.

Opublikowano
10 godzin temu, Ed2000 napisał:

Ok Panowie dzięki. Założę drugi filtr donalda lub CNH orginal zmierze ciśnienie na filtrze i dam znać ile pokaże 

CNH orginal,kolega przestrzegał mnie żeby nie kupować,tylko Donaldsona

Opublikowano

Miałem oryginał Case, zero problemów,, później przeszedłem na Hi Fi z racji ceny i też są ok.

Kolega Ed2000 dla pewności niech jeszcze  sprawdzi stan filtra  siatkowego

Opublikowano
4 minuty temu, Pigmei napisał:

Miałem oryginał Case, zero problemów,, później przeszedłem na Hi Fi z racji ceny i też są ok.

Kolega Ed2000 dla pewności niech jeszcze  sprawdzi stan filtra  siatkowego

Może orginał-CNH nie jest orginałem

Opublikowano (edytowane)

Miałem z logo Case

Filtry wymieniałem bardzo często bo co 60- 80 godzin z powodu niezdiagnozowanej awarii w tylnym moście /na tamten czas/

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z moim mx 135 przy pracy z talerzówka po około godzinie pracy podczas zawrotu i wrzucaniu rewersu ciągnik wyje i szarpie, kiedy podczas nawrotu w pozycji N wcisnę hamulec i następnie wrzucę jazdę w tył jest to mniej odczuwalne. Tak jakby ciśnienie było małe.. Bez rozbierania raczej nie da się tego zdiagnozować 

Drugi problem podczas zmiany biegu 3 na 4 przy obrotach powyżej 1200 słychać zgrzyt jeżeli obroty są nizsze około 1000 tego problemu nie ma. Czy będzie to uszkodzony synchronizator? 

Edytowane przez swiety77
Opublikowano

Zgrzyt to synchronizator. Pomierz ciśnienie na rewersie. W płycie z tyłu pod kabiną masz do tego miejsca. Powinny być porty gotowe do szybkozłącza pomiarowego. Zobaczysz czy problem jest z ciśnieniem, jeśli nie, to tarczki na rewersie sie koncza.

Opublikowano

Dopóki nie rozbierzesz i nie zobaczysz w jakim stanie są tarczki to nie bedziesz wiedział. Generalnie to nie ruszaj dopóki chodzi. Musiał być „przypalony na sprzęgle” do tyłu, bo jak się mało sprzęgła używa, a tylko rewers, to tam bez problemu 10tyś h wytrzymują tarczki. Rzadko jest na nich jakiekolwiek zużycie przy tym przebiegu. Bardziej narażone na awarie są kosze połówek.

Opublikowano

@Rowanczyli lepiej używać tylko łopatki od rewersu przy zmianie kierunku jazdy ? Myślałem że sprzęgło dłużej ,,pochodzi'' jak przy zmianie kierunku jazdy użyje się sprzęgła 

Opublikowano

Jasne, że tak, po to jest ten rewers. Używając sprzęgła nożnego bardziej sie zużywa. Ale generalnie to tak jak pisałem, w rewersie to bardzo rzadko tarczki padają. Tylko dwa razy sie z tym spotkałem, raz z braku ciśnienia w 51xx, 28 letnim, a drugi raz w MC przy 5500h, ale gość miał przyzwyczajenie jeździć z nogą opartą o sprzęgło.

Opublikowano

Do jakiej bezpiecznej prędkości można zmienić kierunek jazdy? Wiadomo najlepiej jak się ciągnik zatrzyma ale chodzi mi o to czy dużo szybciej się zużywa bez zatrzymania 

Opublikowano
6 godzin temu, Rowan napisał:

Jasne, że tak, po to jest ten rewers. Używając sprzęgła nożnego bardziej sie zużywa. Ale generalnie to tak jak pisałem, w rewersie to bardzo rzadko tarczki padają. Tylko dwa razy sie z tym spotkałem, raz z braku ciśnienia w 51xx, 28 letnim, a drugi raz w MC przy 5500h, ale gość miał przyzwyczajenie jeździć z nogą opartą o sprzęgło.

Witam, czy na elektrozawory od jazdy do tyłu jak i do przodu jest podawane non stop napięcie 12v.Czyli jedziemy do przodu napięcie na cewce cały czas powinno być 12v,i odwrotnie.Pytam ponieważ chcę zrobić obejście,bo ne moge dojść co jest walniente.Nie rusza ani w tył jak i przód

Opublikowano (edytowane)

Tak, mi pękł bezpiecznik i póki zdiagnozowaliśmy to założyłem taki przełącznik jak w C 360 od kierunkowskazów i na  nim jeździłem parę dni. 

Ja wymieniałem przy okazji tarcze na rewersie to przy 11 tyś  niby do przodu to jedna była podjechana i 2  troszkę   a tak ładne, w serwisie 1800 zł  wszystko nowe z uszczelniaczami. 

Edytowane przez tomek73