Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy poszukuję kogoś ogarniętego do oględzin ciągnika w woj. kuj-pomorskim Mx 120. Najlepiej z pomiarem ciśnień. Oczywiście odpłatnie. Byłby ktoś chętny pomóc?

Opublikowano

2500zl dalem i tyle chce odebrać. Ja musze do McCormicków dorobić to koło dolne z tskim środkiem jak jest u góry, wtedy będą też pasować do MX150 i 170, za jakiś czas bycmoże będe miał takie koła w większej ilości do sprzedaży.

Opublikowano

A według mnie właśnie zbyt nisko jest zestopniowana ta skrzynia. Drugi zakres jest praktycznie do pracy w polu, ale 2-1 jest bardzo wolny, często 2-4 jest zbyt wolny, ale 3-1 juz za szybki.

Opublikowano

Ja też tak uważam. Szczególnie jeśli chodzi o siew czy uprawę talerzówką. Może jeszcze na polu jakoś to jedzie ale na uwrociach jest za szybko zdecydowanie 

Opublikowano

Pierwszy zakres jest wogóle nie użxywany do pracy w polu, przez nikogo, a z drugim jest jak pisałem, więc myśle, że podniesienie prędkości spowoduje lepsze wykorzystanie tego drugiego zakresu.

Opublikowano

Moze i macie racje ciekawe jaka by prędkość uzyskiwal na 2-4. Bo moj jak narazie na skrzynie 40 idzie ok 8 km/h. Ciekawe jakby wygladalo zestopniowanie w transporcie

Kumpel ma mc135 na iveco z 2013 roku ale z trochę wolniejsza skrzynia i tam normalnie sieje kuku 3-1, 3-2. Gdzie u mnie jest za szybko szczegolnie na nawrotach

Opublikowano

No to pewnie ma skrzynie 30km/h, ja mam MC120 aktualnie jeszcze, czasem siałem na 3-1 czy 3-2, ale musiało być równo i miękko i nawracanie jest nieprzyjemne na 3-1. Tyle, że ja mam dużo moc podniesioną. U mnie na 2-4 przy 1600rpm jedzie 7km/h. 

Opublikowano
20 godzin temu, Krystian86 napisał(a):

Dokladnie 8km/h ale to trzeba pilowac 1750obr, a nawrocic na 3-1 z upr-siewnym nie nalezy do przyjemnych szczegolnie po orce

No dokładnie tak jest, pod tym względem brakuje w tym ciągniku elektronicznej kontroli sprzęgieł rewersu. Ja mam ustawiony zawór modulacyjny tak, że ciśnienie rośnie dosyć wolno i nie szarpie, ale to jednak nie jest to samo co modulacja przez sterownik. Stąd pojawił sie pomysł zrobienia skrzyni 50km/h w celu przede wszystkim podniesienia tych prędkości drugiego zakresu, a przy okazji zwiększenia maksymalnej prędkości, tak aby mieć te 40km/h przy sporo niższych obrotach.

Opublikowano
3 godziny temu, Ziel napisał(a):

3 zakres do telerzôwki ok ale na uwrociach jest zdecydowanie za szybki, temu ciągnikowi brakuje 5 i 6 półbiegu.

Zgadzam sie mam jeszcze forterre 95 i tam sa 24 biegi. Powiem tak mimo mniejszej mocy ten ciagnik naprawdę dobrze sobie radzi, tam jest duzo lepiej zestopniowana skrzynia 

Opublikowano

Ja mam mc cormicka 150 i jest tak samo jak piszecie. Na 3 biegu z bezorkowcem na głęboko nie daje rady a na 2-4 trzeba go ostro ,, pałować" żeby utrzymać odpowiednią prędkość. Jakby przy tych około 1700 obrotów łapał 10 km/h było by lux. 

Dużo z tym roboty żeby zrobić te 50 km/h? 

Opublikowano

Mam dość dziwny problem. Otóż coś stuka pod kabiną. Bardziej z prawej strony obok koła ale pojawia  się też bardziej na środku lub z lewej strony. Na niektórych nierównościach w polu, albo jak zrzucę półbieg z 4na na wertepach na polu, i nieraz jak dojeżdżam do końca pola i daje rewers do tyłu to też, ale nie zawsze. Jak jest mocniej pochylony traktor. Patrzyłem pobieżnie i nic nie widać. Dokręciłem kabinę po 1 obrót i chyba jeszcze gorzej albo mi się wydaje. Nie mam pomysłu. Zbiornik na paliwo ?