Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Rowan napisał(a):

Wykręć elektrozawór cały i zobacz czy jak podasz napięcie, to czy zaworek sie otwiera. Swoją drogą trzeba zobaczyć czy nic w niego nie wpadło, tam jest taki bardzo cienki kanał grubszy nie wiele od włosa i zdarza sie, że go może przytkać coś, więc trzeba to zbadać i wydmuchać go dokładnie.

zawór wykręciłem przedmuchałem porządnie (chyba) i patrzyłem na krótko to nic nie zauważyłem aby się otwierał, sama cewka jak podałem prąd to śrubokręt czuć że przyciąga, ale jak założe na zawór nic nie widać aby pracował. A jak podaje prąd plus i minus to na tych stykach zachowuje się jakby sie zwara robiła iskrzy troche i dymek puszcza, a styki mi się nie dotykają 

Opublikowano

Będzie iskrzyć, bo to spory prąd, chyba, że masz w niej diode, to tym bardziej, zmien polaryzacje. Ale chyba tam nie stosowali cewek z diodami. Tak czy inaczej obstawiam zacięty zawór.

Opublikowano

nie ma diod, nie wiem jakiej tam siły trzeba użyć ale próbowałem od dołu zaworu śrubokętem wdusić i nic, a sam zawór rozkręca się bardziej aby oczyścić ?

bo podając prąd na krótko aby sprawdzić czy zawór się otwiera powinno być też coś słychać w zaworze że coś się dzieje ?

Opublikowano

Trzeba rozebrać zawór i sprawdzić drożność kanału olejowego. Jeśli podająć z zewnątrz napięcie 12v nie działa to albo cewka albo zabrudzony zawór albo zatarty zawór. Sprawdź jeszcze raz opór na cewce. bezpiecznik sprawdzony? Po włączeniu dźwigni wom niech druga osoba sprawdź napięcie na przewodzie do cewki. Napięcie na cewkę jest stopniowo zwiększane tak aby uzyskać miękki start wałka.

Opublikowano

Ok, w poniedziałek będę patrzył, tak bezpiecznik dobry. ok sprawdzę jeszce raz napięcie bo jak multimetrze miałem ustawione na omega to pokazywało 09,5. Jak nic nie zdziałam to się odezwę Rowan 

Opublikowano

Podłącz tam żarówke 55w i zobacz jak sie bedzie zachowywać. Ale mowiles, że podając na krótko nie włącza, to wina zaworu, nie cewki raczej.

Opublikowano

Ja na WOM mam poprowadzony osobny kabel, tak handlarz zrobił i jest ok. a ja nie wchodziłem w temat. 2 lata ten kabelek  przetarł mi sie zrobił zrobił zwarcie i ciągnik stanął, bo on ma bezpiecznik WOM za za nim jest rewers 7,5 A 

Opublikowano (edytowane)

Skoro po podaniu prądu bezpośrednio pod cewkę nie załącza to moduł można zostawić w spokoju .  Obejście też trzeba umieć zrobić z głową, nagłe załączanie wom bez opóźnienia może skutkować  awarią.  Tu kolega musi najpierw dobrze wyczyścić suwak elektrozaworu i poprawnie go włożyć, to nie prom kosmiczny, da się to zrobić samemu.

Ze tak jeszcze głupio podstaw dopytam, prędkość 540 lub 1000 na wom masz dobrze załączoną? Bo może tarczki są zaciskane ale przekładnia  w neutralu  i się wom nie kręci 😄

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Ty, no na to nie wpadłem, jak linka wyciągnięta to może jest na neutralu, sprawdź dźwignie od prędkości wom, jest koło elektrozaworu.

Opublikowano
W dniu 16.02.2025 o 10:27, tomek73 napisał(a):

Ja na WOM mam poprowadzony osobny kabel, tak handlarz zrobił i jest ok. a ja nie wchodziłem w temat. 2 lata ten kabelek  przetarł mi sie zrobił zrobił zwarcie i ciągnik stanął, bo on ma bezpiecznik WOM za za nim jest rewers 7,5 A 

Czym załączasz wałek ,osobnym wyłącznikiem ? Bo u mnie też nie działa , i zastanawiam się obejść ten sterownik.

Opublikowano

Na początek błędy pousuwaj ze sterownika, może ruszy. Jak nic nie da to  osobny włącznik zamontuj wraz z  jakimś układem elektronicznym płynnie zwiększajacym napięcie na cewke. 

Opublikowano
W dniu 15.02.2025 o 21:49, Rowan napisał(a):

Podłącz tam żarówke 55w i zobacz jak sie bedzie zachowywać. Ale mowiles, że podając na krótko nie włącza, to wina zaworu, nie cewki raczej.

cewka sprawna, ma 9,5 ohm, tak jak mówiłem na krótko nie załącza, nawet jak mam wyciągniety zawór nie widać aby pracował w środku na krótko. Miałem rozebrany zawór niby wszystko czyste ale przedmuchałem, suwak w środku luźno chodzi, sprężynka cała bo zaworek po wciśnieciu ładnie odpycha. Zaczyna mi brakować pomysłów powoli.

Dźwignią od zmiany obrotów też zmieniałem i na 1000 i lampka świeciła że jest 1000 ale też nie załączył 

Opublikowano
Rowan napisał:

Ale jak wrzucisz ten polbieg, to staje czy co sie dzieje? Czy np z drugiego po prostu nie zmieni na pierwszy? na pierwszym staje, pozostałe bez zarzutu, z drugiego na pierwszy słychać takie stuknięcie jak na każdym ale staje w miejscu. od czego zacząć ?

Opublikowano
16 godzin temu, poderwa napisał(a):

Czym załączasz wałek ,osobnym wyłącznikiem ? Bo u mnie też nie działa , i zastanawiam się obejść ten sterownik.

Oryginalnym włącznikiem elektrycznym. 

13 godzin temu, Bolek96 napisał(a):

cewka sprawna, ma 9,5 ohm, tak jak mówiłem na krótko nie załącza, nawet jak mam wyciągniety zawór nie widać aby pracował w środku na krótko. Miałem rozebrany zawór niby wszystko czyste ale przedmuchałem, suwak w środku luźno chodzi, sprężynka cała bo zaworek po wciśnieciu ładnie odpycha. Zaczyna mi brakować pomysłów powoli.

Dźwignią od zmiany obrotów też zmieniałem i na 1000 i lampka świeciła że jest 1000 ale też nie załączył 

Podmień całą cewkę z zaworem z blokady czy rewersu.  Do cewki podaj  osobno prąd, wypnij kostkę włóż inną i pod 12 v Jak nie ruszy to sprawa mechaniczna. 

Mi napęd miałem non stop,  zespawało cewkę z  zaworem że nie mogłem odkręcić, rozwalałem  cewkę i wszystko na raz odkręcałem. 

Opublikowano

zapytam jeszcze raz aby się upewnić jak wyciągnę cały elektrozawór na stół i podam 12v na krótko to powinienem widzieć w zaworze jak ten tłoczek się przesuwa ?

Opublikowano
8 minut temu, Bolek96 napisał(a):

zapytam jeszcze raz aby się upewnić jak wyciągnę cały elektrozawór na stół i podam 12v na krótko to powinienem widzieć w zaworze jak ten tłoczek się przesuwa ?

Nie będziesz widział , to jest dziwny zawór, tam jest taki ciężarek który zwalnia taki jakby popychacz,-(iglicę),  po podaniu napięcia.