Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, krzychu121 napisał:

To u mnie tak samo. Miernik pokazał wartość a za chwilę znikała. 

Już zamówiłem. Zmierzyłem swoj i znalazłem w necie wymiary nowego i się pokryły. Coś około 87 mm jak dobrze pamiętam do nakrętki. Zamówiłem też oryginalny za 640 zł. Można znaleźć zamienniki nawet za 480 zł jak dobrze kojarzę ale powątpiewam w jakość i wolałem te 150 zł dołożyć i mieć oryginał. Co ciekawe np u romanowskich ten sam czujnik 1400 zł z groszami kosztuje. Nie wiem skąd taka przebitka 

teraz latem kupowałem na agristar za 470 zł i przysłali mi orginał czujnik CNH, chyba że tylko w opakowanie orginalne wsadzili xd

Opublikowano
11 godzin temu, Bolek96 napisał:

teraz latem kupowałem na agristar za 470 zł i przysłali mi orginał czujnik CNH, chyba że tylko w opakowanie orginalne wsadzili xd

Patrzyłem chyba ma ich stronę to jak dobrze pamiętam to pisali producent europejski czy jakoś tak

Opublikowano (edytowane)

@Krystian86 zapomniałem wczoraj

IMG_20231201_134449_4.jpg

Czujnik wymieniony a nadal jest to samo. Wyświetla błąd 15 i 63

Błędy kasuje. Zaczynam robić kalibrację. I wom się włącza na jakieś 10-12 sekund. Lampa świeci cały czas . Po czym się wyłącza i mruga jednostajnie. Na wyświetlaczu nie pokazuje obrotów. Tylko 0 

Kalibrację robię mostukjac 2 i 4 pin. Odpalam ciągnik. Obroty silnika  na 1000. Lampka miga 3 razy. Włączam wom siedząc na siedzeniu i właśnie wtedy lampa świeci cały czas.

Podłączyłem nawet nowy włącznik, bo myślałem że może coś z nim nie tak. I dalej to samo. Gdzie jeszcze może byc przyczyną? Przy tym alternatorze? Pasek się może na nim ślizgać i nie będzie dawał odpowiedniego sygnału?

Edytowane przez krzychu121
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 29.11.2023 o 09:02, Ziel napisał:

Może być problem z alternatorem a dokładnie z mierzeniem obrotów silnika, sprawdź czujnik  obrotów wom multimetrem, powinien mieć 2,7k-3,3k ohm.

Mógłbyś coś więcej powiedzieć na temat alternatora. 

Dziś się przyjrzałem to pasek jest już mocno zmęczony. Popękany praktycznie wszędzie od wewnętrznej strony. Fajnie się złożyło że akurat w pobliskim sklepie mieli taki i kupiłem. Jutro zakładam. Jak zacząłem się uważniej przyglądać to faktycznie obroty na wyświetlaczu jakby nie nadążały za obrotami silnika. W sensie że jak się wciśnie gaz i utrzymuję silnik na danych obrotach to na wyświetlaczu dopiero za jakiś czas obroty osiągają wartość taka jak na silniku.  Tak mi się przynajmniej wydaje że pokazuję to samo ale z opóźnieniem 

Opublikowano (edytowane)

Najciekawsze jest to że wyjąłem ten nowy czujnik i pokazuje 1,145 kOM. 

Dotykam dwóch styków od czujnika. Chyba że coś  źle robię 

Mógłby ktoś sprawdzić ile pokazuje sprawny czujnik?

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano (edytowane)

Nie powiem dokladnie ale wiem tez bylo 1,1 kohm za to ja starym przez chwile byla ta wartosc a potem ginela. I najważniejsze na starym czyjniku pokazywal predkosc WOM. Sprawdz okablowanie bo nawet po odlaczeniu czujnika Wom sie zalaczy na te 6 sekund i potem lipa.

Edytowane przez Krystian86
Opublikowano

Sam już nie wiem czy zamawiać drugi czujnik. Podzwonie jutro po okolicy. Jakby mieli gdzieś blisko to bym pojechał i sprawdził na miejscu jakie wartości pokazuję. Wtedy była by pewnośc. Prąd w tej wtyczce od czujnika pokazuję cały czas  4,4 v w jednym pinie. W drugiej nic. U mnie się właśnie włącza na 6 sekund i wylacza na obydwu czujnikach nie pokazując przy tym obrotów. 

Opublikowano (edytowane)

Może czujnik wadliwy, a po wymianie czujnika robiłeś kalibracje? Powinieneś usunąć błędy i zrobić kalibrację bo nie będzie działać.

Edytowane przez Ziel
Opublikowano

Kalibracją się rozpoczyna. Wom jest włączony jakieś 10-12 sekund i się wyłącza. Zaczyna lampka mrugać jednsotajnie. Tak wygląda kalibracja. Dziwne też jest to że błędy ciężko wykasować. Raz się uda. Innym razem nie idzie. Po wyświetleniu błędów lampka świeci cały czas. Szybkie włączenie i wyłączenie womu 3 razy nic nie daję 

12 minut temu, peewee1984 napisał:

A nie ma w okolicy innego mx żeby podmienić ten czujnik i sprawdzić czy to jego wina czy może jednak coś w instalacji?

Właśnie nie ma 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Czyli co trzeba zrobić?

Robię zworkę. Odpalam ciągnik. Obroty na 1000. Lampka mruga szybko 3 razy. Włączam wom i dzieje się to co opisałem wyżej. Coś źle robię ?

Tak, trzeba poczekać aż lampka zacznie mrugać 4 razy i wtedy wyłączyć wom, jeśli tak sie nie stanie to pierw trzeba usunąć zapisane błędy i spróbować jeszcze raz.