Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

troche sobie poczytalem temat i bogatszy w wiedze z niego jutro bede ustawiał swoje pługi UG2 i UG3 ( podejrzewam ze jak przyszly na gospodarstwo to nikt ich nie ustawial i tak jezdziły z c360) . Mnie troche denerwuje bo pole nie jest idealnie gladkie a chcialbym zeby bylo :).

Pomimo przewertowania 40stron wstecz mam dwa pytania:

Jak ustawiacie krój na ostatniej skibie? jest jakas zasada ? ja ustawiam na tzw 2palce do odkładnicy ale w sumie nie wiem czy ok - odcina ale tez troche zapycha.

jak odcinacie miedze :zestaw c360+UG2 = wypadałoby jechać kołem po sąsiadowym, na poczatku to krecilem korba pozioma zeby max przysunac pług do miedzy - ale teraz wiem ze ta korba to sie ustawia szerokosc pierwszej skiby wiec pewnie dlatego przy miedzach mi ujowo szło - za szeroka byla skiba. 

Opublikowano (edytowane)

Ojciec do oborywania miał zrobioną ramę dodatkową do pługa, wyjęcie tej starej, do której mocuje się dolne ramiona i założenie zamiast niej dodatkowej ramy z przesunięciem zajmuje jednej osobie 15 minut, jeśli śruby dadzą się odkręcić te mocujące wałek poprzeczny od spodu

Co do ustawienia kroju - ja ustawiam na 2cm od krawędzi piersi pługa w stronę nie oranego i opuszczamm do górnej krawędzi lemiesza. Jak orzę głębiej - to podnoszę, żeby piasta nie ciągnęła po ziemi

Można też coś takiego - to z agrofoto

Przystawka do oborywania Plugi UG-2 do Ursus c330 i T-25 - Zrób to sam -  Agrofoto.pl Forum Rolnicze i Galeria Rolnicza

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

od krawędzi piersi pługa w stronę nie oranego

krój jest wahliwy prawo-lewo w pewnym zakresie, ja ustawiałem zeby "wahał" sie po równo do oranego i do calizny. z tego co napisales to rozumiem ze u ciebie sie waha 100% do calizny?

Opublikowano
2 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

krój jest wahliwy prawo-lewo w pewnym zakresie, ja ustawiałem zeby "wahał" sie po równo do oranego i do calizny. z tego co napisales to rozumiem ze u ciebie sie waha 100% do calizny?

ustawiam tak, żeby mi nie wchodził w skibę, może się wahnąć do krawędzi odkładni, a jego linia pracy powinna być 2cm od krawędzi piersi pługa

Opublikowano

jest tak, jak pisałem - ogranicznik ma zapobiegać wchodzeniu kroju w korpus, od krawędzi korpusu około 2cm, tylko w płytszej orce ustawiam równo z krawędzią górną lemiesza, w głębszej podnoszę, krój jak się zagłębia więcej niż 10cm to zaczyna ciągnąć śmieci na ramieniu, ja mam większy krój z innego pługa

Opublikowano

ja mam cos takiego jak na foto czyli fabryczny UG i sie teraz zastanawiam czy jak ustawie na 2cm od korpusu to krój bedzie walił w koło kopiujące . na razie głośno myśle bo nie mam jak sprawdzić a nie pamiętam pełnego zakresu wahnięć (ograniczniki są stałe a myslałem że jakoś regulowane)

image.png

Opublikowano (edytowane)

Ta śrubą w środku się kontruje, odkręć i ustaw

są dwie szkoły - jedni ustawiają kolanem do przodu, drudzy do tyłu

Edytowane przez jahooo
  • Thanks 1
Opublikowano

Ustawienia porobione z tym ze mam jedno zastrzezenie i nie wiem gdzie problem. Mianowicie linia ciagu. Odciagi mam zetorowskie ustawilem je plywajaco na dlugich fasolach. I krecac to sruba od wykorbienia czy to max w jednym polozeniu czy w drugim to plug ucieka w strone calizny. Musialem na prawym odciagu zrobic na sztywno. Z ta sruba od wykorbienia jest tak ze jak wkrecona na max do ciagnika to nie da sie w ogole jechac- sztorcuje przednie kola, ciagnik ma ciezko. Wkrecajac max do pluga prowadzi sie dobrze nawet mozna powiedziec ze plug prowadzi jazde. Tylko ta linia ciagu mnie zastanawia czego nie jest w osi na luznych odciagach. 

Efekt pracy na drugim foto- pole to mozaika z przewaga gliny gdzie musialem orac wyzej i na 2gim biegu bo by nie poszlo. 

Ps kroj ustawiony- ladnie odcinalo. 

IMG_20250913_130520.jpg

IMG_20250913_131356.jpg

Opublikowano

Jesli gleba nie jest wystarczająco zwięzła -płozy może nie są w stanie utrzymac pługa w poziomie, nie wiem, w jakim stanie masz płozy i piętkę

poza tym, przy ustawianiu trzeba wziąc pod uwagę rozstaw kół, jak jest zbyt duży, to cięgło górne nie będzie sło w osi ciągnika, u ciebie jest w miare prawidłowo

te pługi mają juz tyle lat, a ich jakość fabryczna była na tyle marna, że niekażdy mieści się w zakresie regulacji

Opublikowano

Pietka plozy w b. Dobrym stanie nic nie wytarte bo plug malo ha robil rocznie.  Lemiesze nowe ostre.

No wlasnie jakby brakowalo regulacji do tylu pluga ale z drugiej strony ploza nie naciera na bruzde- raz spojrzalem to palca idzie wlozyc pomiedzy szczeline. Tu ( na foto) jest dobrze bo zablokowalem prawy odciag,  jakby byl na fasoli plywajacej (tak jak lewy) by plog szedl do lewego kola. Mam jeszcze takie same UG3 za tydzien tam sie pobawie z regulacja. 

Opublikowano

W czym może być problem z pługiem widocznym na zdjęciu. Mianowicie nie idzie ustawić 1 skiby, żeby kryła muszę odciągi skręcić przy samym kole i pług musi być ustawiony tak jak na zdjęciu, tylko  wtedy łącznik centralny nie jedzie w osi ciągnika tylko na skos w stronę nie zaoranego. Jak chcę ustawić pług skręcając wieżyczkę żeby była w osi ciągnika to wtedy 1 skiba nie dorzuca i nie ora na całą szerokość bo pług po skręceniu przesuwa się w stronę niezaoraną. Opony w ciągniku 480/70-R34 ursus 902.

IMG_20250918_090643552_HDR.jpg

Opublikowano (edytowane)

Za duży rozstaw kół w ciągniku i za szeroka opona, to jest mały pług, chyba 30cm na skibę, do mniejszego ciągnika z mniejszym rozstawem kół, zmierz, ile masz od opony do opony z tyłu ciagnika (po wewnątrz albo od środka opony do środka). Ten pług jest raczej do C-360

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

jak w tym pługu   zmierzyć szerokość skiby ile bierze cm? Myślałem żeby odciąć wieżyczkę  i przesunąć w prawo o jakieś 10 cm wtedy pług powinien więcej nachodzić na lewą stronę i wtedy wieżyczka pługa powinna być w linii prostej z łącznikiem centralnym ciągnika. Miało by to sens czy źle myślę?

pług.jpg

Opublikowano

U mnie przy orce w Fordzie też łącznik nie idzie w linii i żadnych negatywów nie widze. Kryje ładnie, nie ściąga, w miare lekko idzie. Próbowałem różnie i za skarby nie wyjdzie łącznik w linii, ale traktor jest sporo szerszy niż 60-tka

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Axd529 napisał(a):

jak w tym pługu   zmierzyć szerokość skiby ile bierze cm? Myślałem żeby odciąć wieżyczkę  i przesunąć w prawo o jakieś 10 cm wtedy pług powinien więcej nachodzić na lewą stronę i wtedy wieżyczka pługa powinna być w linii prostej z łącznikiem centralnym ciągnika. Miało by to sens czy źle myślę?

Połóż sobie prostą listewkę na przedłużeniu 2 skiby wzdłuż listwy do przodu i zmierz odległość między listwą pierwszej skiby a listewką biegnącą od drugiej skiby, masz szerokość orki na jedną skibę

jak masz 30cm, to za chiny ludowe nie zarzucisz bruzny po oponie o szerokości 480, nawet pług 35cm ma problemy

Opublikowano

Opona 16.9R28 średnio mieści się w bruździe od pługa 30 cm a dopiero kolos 480 .  Odłożyć trochę kasy i kupić porządny pług. Szkoda czasu na modzenie 

Opublikowano

Co może być źle pług rabewerk 3 albatros pierwsza Skiba jednej strony bierze 44 cm jest tak jak powinno natomiast w drugą stronę bierze jakieś 4 cm za mało uciąg ustawiony idealnie ramiona w pługu tak samo idealnie i na cięgnach jest luz .

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Camry napisał(a):

U mnie jest podobnie w lemkenie i zastanawiam się jeszcze nad ustawieniem całego korpusu bo jest możliwa regulacja 

Myślę jeszcze na korpusie tej strony co mniej bierze podłożyć coś grubszego może trochę pomoże. Chociaż tragedii w orce nie ma trochę podnośnikiem steruje i jeszcze dobrze ale zawsze jak by było równo to lepiej 

Edytowane przez dantur96