Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś mi podpowie czemu odciąg prawy jest napięty cały czas i się rwie? Próbowałem różnie go ustawiać i cały czas to samo. Płozy nowe, lemiesze nowe.

Pług unia Grudziądz

Opublikowano

Jak ustawić kąt pracy tego pługa? Problem jest taki że pierwsza skiba idzie tak jak należy a ostatnia płytko. Doraźnie mogę ten problem załatwić rozkręcając łącznik tak aby parł na pług ale to raczej nie o to chodzi, łącznik powinien pływać a wszystkie skiby orać równomiernie. Czy robi się to śrubą widoczną na drugim zdjęciu? Jeśli tak to jak tym kręcić żeby coś poprawić. Obecnie pług jest lekko pochylony w stronę oranego. Ramiona podnośnika są równo.

IMG_20240503_190319.jpg

IMG_20240503_190330.jpg

Opublikowano

Prawy wieszak skrócić - pług ma byc poziomo, gdy prawe koło jest w bruźnie.

Pytanie - czy ten ciągnim ma regulację siły uciągu na dolnych ramionach podnośnika, czy na górze jak C360/Zetor?

W tym drugim przypadku nie da się orac na regulacji pozycyjnej z pływającym łącznikiem

Opublikowano

Może jestem głupi, ale tą śrubą ustawia sie punkt ciągu, jak ściąga traktor. A to że nie chce sie zagłębiać, to albo prawy wieszak, albo właśnie łącznik. U mnie ciężkie gleby i jak sucho to musze łącznik rozkręci , żeby "dociskał" tylną skibe i orka idzie fajnie

Opublikowano

Kupiłem sobie taki pług bo zależało mi na solidnych zabezpieczeniach. I zanim go podepnę to chciałbym podpytać, jak prawidłowo eksploatować takie zabezpieczenia? W jaki sposób zmniejszać ciśnienie? Teraz stał na placu z nabitym ciśnieniem 190 bar i był wszędzie suchy, nigdzie sie nie pociło. 

Jakie ciśnienie jest maksymalnie dopuszczalne jeśli powiedzmy chciałbym orać w suchej glebie i chciałbym zmusić pług żeby nie wyłaził? Czy na postój pługa trzeba zluzować całe ciśnienie do zera? 

I jeszcze jakieś dodatkowe wskazówki żeby czegoś nie popsuć? :D 

ov.png

Opublikowano

Potrzebuje pomocy, najlepiej instrukcji do ustawienia pługu obrotowego gregoire-besson RS5416 160. Ogólnie znalazłem tu instrukcje do podobnego, jednak nie wszystko mi pasuje. Głównie chodzi mi o ustawienie pierwszej skiby do szerokości kół.

PXL_20241204_165229784.jpg

Opublikowano

Naprawdę nie idzie tego wydedukować patrząc na pług jak go przesunąć na boki? Dla ułatwienia napiszę że nie w każdym jest taka możliwość.

Opublikowano

Ludzie są niemożliwi, zamiast popatrzeć na pług i i ogarnąć co do czego, zabrac pług do pola i ustawić to szukaja ksiazek jak ustawić do szerokości kół haha

Opublikowano

Powiem Ci że dla niektórych nie jest to wcale oczywiste. Zawsze np myślałem że ojciec umie pług ustawić ale jak sam zacząlem się tym interesować to widzę że on pojęcia nie ma. Dalej np upiera się że śruba od regulacji linii ciągu w UG służy do regulacji szerokości orki i za nic nie potrafi odpowiedzieć dlaczego ciągnika w bruździe nie idzie utrzymać bo na orane go ciągnie 😁 no nie przetłumaczysz bo wie lepiej.

Opublikowano
W dniu 4.03.2025 o 21:54, JD1052 napisał(a):

Ludzie są niemożliwi, zamiast popatrzeć na pług i i ogarnąć co do czego, zabrac pług do pola i ustawić to szukaja ksiazek jak ustawić do szerokości kół haha

Tam, gdzie wieżyczka ma skokowe ustawienie, dobrze mieć instrukcje i nie szarpać się parę razy z kawałem szmela, aby ustawić, papier nie gryzie, a czasu oszczędzi. Poza tym nie każdy pług da się pożenić z każdym rozstawem kół żeby to miało ręce i nogi 

Opublikowano
W dniu 16.04.2018 o 20:14, Tomasz78 napisał(a):

kolego przyłóż do płozy pierwszego korpusu cos na styl laty i pomierz do kolejnej ,wtedy dopiero ocenisz czy jest pokrzywiony ,to jedno ,

a drugie patrząc od przodu na lewo jak dzioby ida to raczej poprawnie .od uderzenia w kamień odkształcają sie w prawo patrząc od przodu

to co kolega radzi wyzej nie ma nic wspólnego z Twoim problemem ,a stosowanie takich podkladek niewiele pomaga ,ponieważ słupica zwykle sie gnie na dole w najsłabszym punkcie .

kolego na początek zrób kilka fotek z tą regulacja ,,bo inaczej to tylko gdybanie ,,podstawa w ustawieniu tego pługa to równo ramiona luźne odciągi ,jesli ramiona nie sa równo to i głębokość bruzdy po obrocie pługa ulega zmianie bo pług pracuje pod innym kontem nachylenia ,stąd  nierowna jego praca ,to tak na początek .

Ogólnie da się wyprostowac grzadziel w pługu na prasie? U mnie w kwerneland jest zwichrowana tzn odkrzywiona w prawo patrząc od przodu 

W dniu 16.04.2018 o 20:14, Tomasz78 napisał(a):

kolego przyłóż do płozy pierwszego korpusu cos na styl laty i pomierz do kolejnej ,wtedy dopiero ocenisz czy jest pokrzywiony ,to jedno ,

a drugie patrząc od przodu na lewo jak dzioby ida to raczej poprawnie .od uderzenia w kamień odkształcają sie w prawo patrząc od przodu

to co kolega radzi wyzej nie ma nic wspólnego z Twoim problemem ,a stosowanie takich podkladek niewiele pomaga ,ponieważ słupica zwykle sie gnie na dole w najsłabszym punkcie .

kolego na początek zrób kilka fotek z tą regulacja ,,bo inaczej to tylko gdybanie ,,podstawa w ustawieniu tego pługa to równo ramiona luźne odciągi ,jesli ramiona nie sa równo to i głębokość bruzdy po obrocie pługa ulega zmianie bo pług pracuje pod innym kontem nachylenia ,stąd  nierowna jego praca ,to tak na początek .

da się to wyprostować?

Screenshot_2024-08-05-17-25-23-47_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

Opublikowano

Pacjent Akpil KM 180

Oram w jedną stronę wszystko ok. Odwracam pług i zaczyna mocno ściągać w niezaorane pług. Gdzie leży problem jeśli ciśnienia te same, długości ramion, długości śrub odbojów?

Opublikowano

po pierwsze - odciągi, czy z obu stron ten sam luz

po drugie - stan płóz, czy któras nie jest podgięta ? Na obie strony tak samo pług wypoziomowany i wypionowany ?

to, że długości śrub i ramion takie same, nie oznacza, że pług poprawnie jest w obie strony ustawiony

Opublikowano (edytowane)

Odciągi taki sam luz mierzony. Stan elementów taki sam. Poziom w jedną stronę różni się. Zawsze koryguję na ehr. Pion niby taki sam 

Edytowane przez STIG13