Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio jechałem renią i nagle strasznie ciężko miała choć na pusto jechałem , okazało się że zblokowały się hamulce. do kopuły aż nie można było się dotknąć, nie mogłem ich wcale odblokować, odkręciłem ten przewód co podaje płyn do tej kopuły, płyn zszedł i odblokowały się,, już kilka razy mi się tak zrobiło. Moje pytanie brzmi od czego tak się dzieje i jak to naprawić? słyszałem że nie można mieszać płynów bo ja dolałem tyego R3 czy jakoś tak a podejżewam że był dot czy jakoś tak.

Opublikowano

u mnie jak wcisne hamulec na maxa ladnie hamuje ale jak puszczam pedal slychac takie odbicie jakby cos puscilo to jest dosc dobrze slychac co moze byc przyczyna?mial ktos taki przypadek ?

Opublikowano

Witam ostatnio jechałem renią i nagle strasznie ciężko miała choć na pusto jechałem , okazało się że zblokowały się hamulce. do kopuły aż nie można było się dotknąć, nie mogłem ich wcale odblokować, odkręciłem ten przewód co podaje płyn do tej kopuły, płyn zszedł i odblokowały się,, już kilka razy mi się tak zrobiło. Moje pytanie brzmi od czego tak się dzieje i jak to naprawić? słyszałem że nie można mieszać płynów bo ja dolałem tyego R3 czy jakoś tak a podejżewam że był dot czy jakoś tak.

oba płyny nie kolidują ze sobą przyczyna jest inna

Opublikowano

Chciałbym odświeżyć temat, w mojej Reni dzisiaj zblokowały sie hamulce, cylinderki nie chcą wracać. Cóż mogę zrobić żeby wszystko wróciło do normy?? Ciągnik jest mi potrzebny codziennie. Także sprawa jest bardzo pilna. Próbować wymieniać klocki na nowe? Tylko w tych co siedzą są takie sprężynki a w tych nowych nie mam, chociaż wymiary się zgadzają i numery także. Wymienić płyn hamulcowy?? Czy coś innego?

Opublikowano

Chciałbym odświeżyć temat, w mojej Reni dzisiaj zblokowały sie hamulce, cylinderki nie chcą wracać. Cóż mogę zrobić żeby wszystko wróciło do normy?? Ciągnik jest mi potrzebny codziennie. Także sprawa jest bardzo pilna. Próbować wymieniać klocki na nowe? Tylko w tych co siedzą są takie sprężynki a w tych nowych nie mam, chociaż wymiary się zgadzają i numery także. Wymienić płyn hamulcowy?? Czy coś innego?

No ja właśnie wymieniłem płyn, i od tamtego momentu co pisałem na forum wszsytko jest okey, ani razu się więcej nie zblokowały.

Opublikowano

Już znalazłem przyczynę, popsuł się czujnik od świateł stopu. I pedał nie chciał odbijać do samego końca. W efekcie czego hamulec lekko hamował. Płyn został po części wymieniony na nowy, bo zbiorniczek przy odpowietrzaniu zrobił się prawie pusty. Dzięki za podpowiedzi :))

Opublikowano

A wie ktoś jak naprawić ten czujnik albo gdzie kupić nowy ?? bo u mnie świeciła kontrolka i nagle przestała (pewnie wina czujnika ) na szczęście hamulce działają dobrze (renia 106.14)

Opublikowano

Witam.

Odkopuje temat z prośbą pomocy.

pod tą śrubą jest "nakrętka" do odpowietrzenia ?

Nigdy nie robiłem napisałby ktoś jakiś poradnik jak zmienić płyn hamulcowy w zbiorniku mam strasznie brudny.

7239a8786d2636bcmed.jpg

Opublikowano
Nowy81 napisał:

Witam.

Odkopuje temat z prośbą pomocy.

pod tą śrubą jest "nakrętka" do odpowietrzenia ?

Nigdy nie robiłem napisałby ktoś jakiś poradnik jak zmienić płyn hamulcowy w zbiorniku mam strasznie brudny.

pewnie już sobie poradziłeś, ale w razie co to tak, tam jest odpowietrznik, a żeby płyn zmienić to odkręcasz wszystkie 3 odpowietrznik , czyli dwa na koła i trzeci na rozdzielaczu hydraulicznym, odpowiadający na hamulce hydrauliczne do przyczep.

• Thanks 1