Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, ŻemPitek napisał:

@masa24, @sobczakkatarzyna Jak to jest z dochodami zusowca, który wziąłby te dzierżawę? Bo już dawno tu nie byłem i wyleciałem z tematu. Czy bez dokupienia tejże ziemi ale np zwierzętami tez można te dochodząc osiągnąć? 

Dochodowość może i osiągniesz, ale wciąż nie spełnisz warunku posiadania 50% własności użytków rolnych 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Cześć  wszystkim, 

W tym roku pomagam wujkowi z wnioskiem na Restrukturyzację małych gospodarstw. Wniosek sam nie wydaje się być problemem, ale nie za bardzo wiem od której strony podejść do biznes planu... nigdy wcześniej nie miałem styczności z pozyskiwaniem środków z UE. Biznes plan ma dotyczyć zakupu maszyn do gospodarstwa.  

Może są tutaj ludzie, którzy pisali tego typu biznes plany we wcześniejszych latach i chcieliby się podzielić wiedzą? 

Jeśli ktoś mógłby wysłać przykładowy biznes plan na mój mail: piotr.nowakowskii97@gmail.com to byłbym naprawdę mega wdzięczny. Ze swojej strony obiecuje wysyłkę dobrego alkoholu bądź czegoś w zamian jeśli np. z pomocą przyjdzie osoba niepijąca... :)

Edytowane przez Piotrek_N
Opublikowano

w wyjściowym miałem własnego 1,45 ha plus 1,70 ha dzierżaw krótkoterminowych do docelowego wypadły mi te dzierżawy i doradca twierdzi że nie mogę już mieć 30 % dzierżaw w docelowym liczonych do wzrostu 

Opublikowano
15 godzin temu, gabrysiek napisał:

Dzisiaj telefon w sprawie pierwszej raty. Wniosek RMG złożony do lubelskiego które przekazało na podkarpackie. Wraz z decyzją pismo, że dalszą część bedzie kontynuować mije biuro powiatowe w lubelskim. Dlatego tak złożyłem wbiosek o pierwszą ratę. Dzisiaj telefon od Pani z podkarpackiego z zapytaniem dlaczego złożyłem do powiatowego skoro to oni rozpatrują. Idiote ze mnie robią! 

Trochę poczujesz to podkarpacie😀. Mam żone z lubelskiego a pochodzę z podkarpackiego i kiedyś składałem w podkarpackim o dopłaty do owoców miękkich to Pani tak się czepiała że aż zaprzyjaźniony  pracownik Arimr dzwonił na moją prośbę i Panią instruował co ma chcieć

Opublikowano
26 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

Dochodowość może i osiągniesz, ale wciąż nie spełnisz warunku posiadania 50% własności użytków rolnych 

Jak wyglądają teraz wymagania dla osób będących w ZUS? Były tam kwestie dochodów i ich procentowy udział. Coś się zmieniło? 

Opublikowano
1 minutę temu, ŻemPitek napisał:

Jak wyglądają teraz wymagania dla osób będących w ZUS? Były tam kwestie dochodów i ich procentowy udział. Coś się zmieniło? 

Według ostatniego rozporządzenia, dochody/przychody z gospodarstwa muszą stanowić co najmniej 25% całkowitych dochodów/przychodów wnioskodawcy. Natomiast nie ma jeszcze nowego rozporządzenia, ale z tego co wiem, to w tej kwestii nie będzie zmian 

18 minut temu, Mariusz2903 napisał:

w wyjściowym miałem własnego 1,45 ha plus 1,70 ha dzierżaw krótkoterminowych do docelowego wypadły mi te dzierżawy i doradca twierdzi że nie mogę już mieć 30 % dzierżaw w docelowym liczonych do wzrostu 

Który nabór? 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sobczakkatarzyna napisał:

W roku docelowym może mieć np 1 ha własności 8 ha dzierzawy . Do wyliczeń będzie brany 1 ha własności 1 ha dzierzawy . Aby so się zgadzało 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

W roku docelowym może mieć np 1 ha własności 8 ha dzierzawy . Do wyliczeń będzie brany 1 ha własności 1 ha dzierzawy . Aby so się zgadzało 

Oczywiście, ja mówiłam o sytuacji, w której w ogóle nie ma własności, bo o to było pytanie 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

W roku wyjściowym mam 10 ha własności. W biznesplanie jest tylko własność. Trafia mi się 20 ha dzierżaw, na tyle składam o dopłaty, natomiast wzrost SO jest z 10 ha własności i z 10 ha dzierżaw, a pozostałe 10 ha dzierżaw nie jest brane pod uwag.  Tak rozumiem rozporządzenie.

Opublikowano

Dziekuje za odpowiedzi. Jeżeli nabór obiedzie się w tym roku, dzierżawca wystąpi o dopłaty 2021, to jego dochody z innej branży będą liczone za 2020 ? Czy to wszystko trzeba odłożyć na za pozniej np 2022 żeby dochody z gospodarstwa i z pracy zawodowej wystąpiły w tym samym roku? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kwiatek25 napisał:

W roku wyjściowym mam 10 ha własności. W biznesplanie jest tylko własność. Trafia mi się 20 ha dzierżaw, na tyle składam o dopłaty, natomiast wzrost SO jest z 10 ha własności i z 10 ha dzierżaw, a pozostałe 10 ha dzierżaw nie jest brane pod uwag.  Tak rozumiem rozporządzenie.

W okresie docelowym nie możesz mieć więcej dzierżaw, niż w wyjściowym

Edit: Oczywiście jest tak, jak napisał niżej masa24, skrótowo się wyraziłam ;) Dzierżaw można mieć ile się chce, tylko dochodowość będzie liczona tylko z takiej ilości, jaka była w roku wyjściowym 

Edytowane przez sobczakkatarzyna
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

Możesz mieć więcej dzierzaw. Tylko so nie będzie liczone z dzierzaw przekraczających ilość dzierzaw w wyjściowym 

Racja, o to mi chodziło :) 

8 minut temu, Kwiatek25 napisał:

Można prosić art rozporządzenia, w którym tak jest napisane? jeśli kojarzę to nie ma takiego zapisu?!

Paragraf 6, punkt 4, podpunkt 2

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, solek01 napisał:

Trochę poczujesz to podkarpacie😀. Mam żone z lubelskiego a pochodzę z podkarpackiego i kiedyś składałem w podkarpackim o dopłaty do owoców miękkich to Pani tak się czepiała że aż zaprzyjaźniony  pracownik Arimr dzwonił na moją prośbę i Panią instruował co ma chcieć

Rozpatruje dokładnie Przeworsk. Ogolnie przez telefon idzie sie dogadać, no ale to czego oczekują to pierszy raz słyszę takie rzeczy. Dopiero widze zasadę co osobą rozpatrująca to inna interpretacja przepisów.

Opublikowano
11 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

Racja, o to mi chodziło :) 

Paragraf 6, punkt 4, podpunkt 2

Dzięki.

Czyli SO nie będzie liczone z dzierżaw jakie mi przybędą podczas tego programu. Zaznaczam że nie mam dzierżaw w roku wyjściowym w ogóle. Mając 10 ha własności i mam szanse na 3 ha dzierżawy, to ta dzierżawa nie liczyła by się do wzrostu SO w RMG. Szkoda.

Opublikowano

Ciekawa sprawa z tymi dzierżawami . Bo np w rozporządzeniu nie ma wzmianki o tym ze dzierzaw w roku docelowym nie może być więcej niż w wyjściowym. Chyba ze gdzieś to przegapiłem . Taka wzmianka jest w instrukcji . Czasem to nie rozporządzenie powinno być wiążące ? Pytam z ciekawosci bo tak czy siak trzeba się tej instrukcji trzymać 

Opublikowano
7 minut temu, masa24 napisał:

Ciekawa sprawa z tymi dzierżawami . Bo np w rozporządzeniu nie ma wzmianki o tym ze dzierzaw w roku docelowym nie może być więcej niż w wyjściowym. Chyba ze gdzieś to przegapiłem . Taka wzmianka jest w instrukcji . Czasem to nie rozporządzenie powinno być wiążące ? Pytam z ciekawosci bo tak czy siak trzeba się tej instrukcji trzymać 

Jest, przytoczyłam wyżej paragraf. 

Opublikowano (edytowane)

bez sensu. nie mogę mieć nowych dzierżaw? to co to za rozwój??

a już doczytałem, tylko nie liczą tego .

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

Jak dla mnie nie ma. W instrukcji również nie znalazłem takiej informacji. Znalazłem taki zapis

Pozycję "inny" należy wybrać dla pozostałych użytkowanych rolniczo działek, nie spełniających warunków o których mowa wpar. 6 ust. 3 rozporządzenia wdrożeniowego do których wnioskodawca nie pobiera jednolitej płatności obszarowej na podstawie przepisów o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego. Uprawy na tych działkach nie są brane pod uwagę w rachunku wielkości ekonomicznej gospodarstwa. (instrukcji wypełniania biznesplanu, strona 11).

czyli jak mam 10 ha własności i przykładowo trafia się okazja 20 ha dzierżaw, to jak będę ich miał we wniosku obszarowym to w biznesplanie nie mogą być "inne", tylko jako dzierżawa. To wtedy nie zajdzie relacja własność:dzierżawa 50:50. Jak wiozłem kasę z rmg, to muszę ją oddać. chyba że nie podam ich we wniosku obszarowym. bazuje na własności.

Opublikowano
22 minuty temu, Kwiatek25 napisał:

Jestem zdania, że nie ma nigdzie takiej informacji.

Jest, dokładnie w tym paragrafie rozporządzenia, który Ci wcześniej podałam...

4.  Przy ustalaniu docelowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa posiadanego przez rolnika, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 2 lit. c, bierze się pod uwagę produkcję rolną prowadzoną:

1)   w gospodarstwie, z tym że w przypadku gdy zakończenie realizacji biznesplanu przypada:

a) do dnia 15 maja danego roku - bierze się pod uwagę stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku poprzedzającym rok zakończenia realizacji biznesplanu,

b) po dniu 15 maja danego roku - bierze się pod uwagę stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku zakończenia realizacji biznesplanu;

2)   na użytkach rolnych wchodzących w skład tego gospodarstwa:

a) stanowiących przedmiot własności tego rolnika,

b) oddanych w użytkowanie wieczyste temu rolnikowi,

c) dzierżawionych przez tego rolnika z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa lub od jednostek samorządu terytorialnego na podstawie umowy dzierżawy zawartej na czas nieoznaczony albo na okres co najmniej 7 lat od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

d) dzierżawionych przez tego rolnika od podmiotów innych niż wymienione w lit. c pod warunkiem, że powierzchnia tych użytków rolnych nie przekroczy powierzchni użytków rolnych, o których mowa w ust. 3 pkt 3 lit. d, jeżeli umowa dzierżawy została zawarta:

w formie aktu notarialnego albo z datą pewną oraz

na okres co najmniej 7 lat od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

e) do których przyznano temu rolnikowi lub jego małżonkowi jednolitą płatność obszarową na podstawie przepisów o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego lub pomoc finansową w ramach działań obszarowych w ramach programu nie później niż w roku zakończenia realizacji biznesplanu, a jeżeli w danym roku nie przyznano jeszcze płatności lub pomocy, płatność lub pomoc została przyznana nie później niż w roku poprzedzającym rok zakończenia realizacji biznesplanu, pod warunkiem że powierzchnia tych użytków rolnych nie przekroczy powierzchni użytków rolnych, o których mowa w ust. 3 pkt 3 lit. e.

Opublikowano
3 godziny temu, sobczakkatarzyna napisał:

Według ostatniego rozporządzenia, dochody/przychody z gospodarstwa muszą stanowić co najmniej 25% całkowitych dochodów/przychodów wnioskodawcy. Natomiast nie ma jeszcze nowego rozporządzenia, ale z tego co wiem, to w tej kwestii nie będzie zmian 

Który nabór? 

2018 rok składany wniosek 2019 kasa na koncie docelowy 2021 rok 

Opublikowano
41 minut temu, Mariusz2903 napisał:

2018 rok składany wniosek 2019 kasa na koncie docelowy 2021 rok 

Nie pamiętam już czy w tym naborze był warunek 30 czy 50 % dzierżaw, a nie mam teraz jak sprawdzić, ale generalnie jeśli wypadły Ci jakieś dzierżawy i zamiast tego dobierzesz inne, to jak najbardziej możesz je uwzględnić przy wyliczaniu docelowej wielkości ekonomicznej