Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zobaczę co napiszą oficjalnie, muszą powołać się na jakiś przepis przecież. Orientujecie się może na kim ciąży obowiązek wykazania tego co w okresie wyjściowym? Nie mogę tego znaleźć w rozporzadzeniu.

Opublikowano

ile miales tych kur ze masz to rejestrowac?  te kury cos dawaly ci w tym wniosku ze je wskazales?

4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

dokładnie tak z tym że ja użyłem ich w dopłatach 2018  w rmg były ujęte jako dzierżawa krótkoterminowa mam trochę swoich działek ale w wyjściowym było tylko 1 . 45 ha reszta szwagra 

opisz dokladnie sprawe , jakie dzialki miales w wyjsciowym , docelowym i co miales teraz w doplatach  i opisz sytuacje szwagra.  Cos sie zaraz wymysli moze

Opublikowano
30 minut temu, masa24 napisał:

ile miales tych kur ze masz to rejestrowac?  te kury cos dawaly ci w tym wniosku ze je wskazales?

opisz dokladnie sprawe , jakie dzialki miales w wyjsciowym , docelowym i co miales teraz w doplatach  i opisz sytuacje szwagra.  Cos sie zaraz wymysli moze

trudno będzie ale dzięki 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, masa24 napisał:

SO wyjściowe, inaczej przychody z rolnictwa bym miał mniej niż 25% wszystkich przychodów i d*pa. 

Kur było ok setki w sumie, niosek + brojlerów

Edytowane przez drhambone
Opublikowano

U mnie taka sytuacja : osoba weryfikujaca chce aby działkę będąca własnością wnioskodawcy wykazać jako inne z tego tytułu że nie była zgłoszona do dopłat, a nie była bo jej powierzchnia jest poniżej 10a. Jak dla mnie jest to niezgodne z instrukcja bo skoro własność to WĘGLA powinien być liczony nawet jeśli dopłat nie było. Miałem przypadek raz że w ogóle wnioskodawca nie składał wniosku o dopłaty bo nie miał całego hektara to w takim wypadku nie mógłby wcale wykazać żadnych gruntów do wyliczenia WEG. 

Opublikowano

Ja mam dokładnie taką sytuację, wniosku o dopłaty nie sładałem nigdy, mam jedną z działek 10ar. Zaliczyli mi ją, ale nie całą, bo to łąka z krzakami. Przyjechał gość, pomierzył, dostałem protokół i po sprawie.

Opublikowano

U mnie wyszedł dodadkowy "problem" a mianowicie, we wniosku nie wskazałem, że jestem współwłaścicielem działki (drogi dojazdowej). Mam ją wpisać do BP i dodatkowo zebrać zgody od pozostałych współwaścicieli, że mogę ją wpisać do BP. W przyszłości gdyby ktoś z tych współwłaścicieli chciał ją wpisać do jakiegoś projektu to nie będzie mógł tego uczynić. Tak ponoć Centrala im nakazuje. Mój udział w drodze to 1/32 :D , ale spokojnie współwłaścicieli jest tylko 7 bodajrze.

Opublikowano
2 godziny temu, drhambone napisał:

Zobaczę co napiszą oficjalnie, muszą powołać się na jakiś przepis przecież. Orientujecie się może na kim ciąży obowiązek wykazania tego co w okresie wyjściowym? Nie mogę tego znaleźć w rozporzadzeniu.

o ile ci te kury podbily so??  blad jest po ich stronie, w kontroli powinii sprawdzic czy jest tyle ile podales.  nie wiem czy wogole kury gdzies sie rejestruje, w urzedzie skarbowym od ilus sztuk bodajze.  zrob zmiane do wniosku, podaje ze zapomniales wpisac ze masz 10 uli, zalatw i postaw na dzialce i po temacie

5 minut temu, Music napisał:

U mnie wyszedł dodadkowy "problem" a mianowicie, we wniosku nie wskazałem, że jestem współwłaścicielem działki (drogi dojazdowej). Mam ją wpisać do BP i dodatkowo zebrać zgody od pozostałych współwaścicieli, że mogę ją wpisać do BP. W przyszłości gdyby ktoś z tych współwłaścicieli chciał ją wpisać do jakiegoś projektu to nie będzie mógł tego uczynić. Tak ponoć Centrala im nakazuje. Mój udział w drodze to 1/32 :D , ale spokojnie współwłaścicieli jest tylko 7 bodajrze.

nie latwiej przedstawic umowe dzierzawy  agencji, ze wydzierzawiles komus ta 1/32 udzialu  ??

41 minut temu, sony87 napisał:

U mnie taka sytuacja : osoba weryfikujaca chce aby działkę będąca własnością wnioskodawcy wykazać jako inne z tego tytułu że nie była zgłoszona do dopłat, a nie była bo jej powierzchnia jest poniżej 10a. Jak dla mnie jest to niezgodne z instrukcja bo skoro własność to WĘGLA powinien być liczony nawet jeśli dopłat nie było. Miałem przypadek raz że w ogóle wnioskodawca nie składał wniosku o dopłaty bo nie miał całego hektara to w takim wypadku nie mógłby wcale wykazać żadnych gruntów do wyliczenia WEG. 

wg mnie powinno byc jako wlasnosc,  ewentualnie uzytki rolne 0 jezeli to nieuzytek.

Opublikowano
52 minuty temu, sony87 napisał:

Ewidentnie tutaj ty masz rację. Poproś urzędnika o podstawę prawną jego roszczeń.

Opublikowano
8 godzin temu, marluk napisał:

Ewidentnie tutaj ty masz rację. Poproś urzędnika o podstawę prawną jego roszczeń.

Argumentacja jest taka " Nie zgadza mi się z e wnioskiem" 

Normalna sprawa że się nie zgadza bo do działki nie będzie dopłaty ponieważ ma poniżej 10 a ale jest uzytkowana i jest własnością więc zgodnie z instrukcja powinna być wpisana jako własność

Opublikowano
12 godzin temu, masa24 napisał:

o ile ci te kury podbily so??  blad jest po ich stronie, w kontroli powinii sprawdzic czy jest tyle ile podales.  nie wiem czy wogole kury gdzies sie rejestruje, w urzedzie skarbowym od ilus sztuk bodajze.  zrob zmiane do wniosku, podaje ze zapomniales wpisac ze masz 10 uli, zalatw i postaw na dzialce i po temacie

W weterynarii trzeba rejestrować z uwagi na ptasią grypę i tego właśnie chcą ode mnie. Tylko że potem przyjedzie inspektor i będzie dupe truł że kury luzem biegają, albo że okno w kurniku za małe, jak by to miało jakieś znaczenie, jak kury tam tylko śpią. To że d*py dali i nie policzyli tych kur, to babka sama przyznała. Czekam na oficjalne pismo, muszą tam podać jakąś podstawę prawną, a pewnie sami nie wiedzą jaką :)

Pozdrawiam

Opublikowano
22 godziny temu, rudaziuta napisał:

No to rozwiązuj z nimi umowę, i tak sam nad tym siedzisz i dumasz...a jakbys robił sam to bys widział w tabelach, ze takie dane są potrzebne i w ogóle by takiej sytuacji nie było. A ile stresu mniej... :)

Nie wiem czy jest taka możliwość, poza tym nie podpisywałem z nimi żadnej umowy. Ostatecznie - czasem trzeba ich popchać ale trzymają rękę na pulsie. Mam kupę innych spraw na głowie.

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie kur niosek. Jak masz więcej niż  80 sztuk niosek to powinieneś zgłosić je do UKS. Wtedy masz dział specjalny(zaświadczenie). Kwota jaką policzy tobie UKS to 2.5zl od sztuki na rok. Nie które UkS  przy takiej ilość odstępują od naliczenia kwoty. Nie które mówia ze kwotę jaką miał byś do zapłaty można wrzucic w kwotę wolną od podatku. 

Rejestracja kur w PIWecie. Ustawowo określony jest limit jajek do sprzedaży 2450szt tygodniowo. A nie okreslono ile ma być kur żeby taka ilość zniosła w tygodniu. 

https://www.helpdesk.cdr.gov.pl/index.php/kierowanie-i-zarzdzanie-gospodarstwem-rolnym/1001-hodowla-kur-nienych

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
8 godzin temu, sony87 napisał:

Argumentacja jest taka " Nie zgadza mi się z e wnioskiem" 

Normalna sprawa że się nie zgadza bo do działki nie będzie dopłaty ponieważ ma poniżej 10 a ale jest uzytkowana i jest własnością więc zgodnie z instrukcja powinna być wpisana jako własność

poza tym chyba póki co nie ma obowiązku czy też nakazu zgłaszać działek do dopłat...

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.12.2020 o 16:00, many12 napisał:

Jest parę wariantów jak to w życiu.

Primo: po pierwsze - jak w wyjściowym miałeś jego działki to umowę dzierżawy ze śwagrem  trzeba zawrzeć a po roku zerwanie umowy i śwagrowski składa sobie projekt RMG..

Secundo - po drugie  - automatycznie piszesz  do Regionalnej prośbę o zmianę założeń w bp, że względu na złożenie wniosku przez śwagra................. załączając  na dowód rodzinnego zamieszania fakt zawarcia i zerwania umów dzierżawy ( powinna podpisać Gmina jak porozmawiasz argumentami Chrobrego ) ............... życie - pisz, że tego nie przewidziałeś.   W biznesplanie będziesz miał już zmniejszony WEG.

tercio - po trzecie - trzeba mieć na uwadze zakup hektarów w miejsce śwagroskiego coby  WEG gospodarstwa nie uległa degradacji. , znaczy się roszada w biznesplanie jest wskazana.

22 godziny temu, masa24 napisał:

czy działki z wyjściowego muszą być w docelowym ? jeśli startują u mnie a dzierżawa na nie wygasa to szwagier może w 2020 po raz drugi wstawić je w rmg.

jak załóżmy uda się te nieszczęsne dwie działki usunąć w docelowym to własnego mam tylko 1 45 ha plus zakup 0 36 ha to daje 1 81 ha do tego mogę dołożyć   tylko 30% dzierżaw z tym że mam swoje działki które nie były  w okresie wyjściowym.

mam 1 74 ha  ale skoro nie było ich na starcie to armr twierdzi że nie mogę ich użyć do wzrostu   to są tzw sztuczne warunki

ale myślę że na tym swoim 1 81 ha plus 30 % dzierżaw zrobię wzrost SO tylko czy swoje pole może być dzierżawą

powiedzmy że po zmianach ja jakoś wybrnę ale czy szwagra wniosek będą rozpatrywać jak widzicie sprawa jest dęta jest teraz więcej pytań niż odpowiedzi a wszystko zależy od armr                

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
18 minut temu, Mariusz2903 napisał:

czy działki z wyjściowego muszą być w docelowym ? jeśli startują u mnie a dzierżawa na nie wygasa to szwagier może w 2020 po raz drugi wstawić je w rmg.

jak załóżmy uda się te nieszczęsne dwie działki usunąć w docelowym to własnego mam tylko 1 45 ha plus zakup 0 36 ha to daje 1 81 ha do tego mogę dołożyć   tylko 30% dzierżaw z tym że mam swoje działki które nie były  w okresie wyjściowym.

mam 1 74 ha  ale skoro nie było ich na starcie to armr twierdzi że nie mogę ich użyć do wzrostu   to są tzw sztuczne warunki

ale myślę że na tym swoim 1 81 ha plus 30 % dzierżaw zrobię wzrost SO tylko czy swoje pole może być dzierżawą

powiedzmy że po zmianach ja jakoś wybrnę ale czy szwagra wniosek będą rozpatrywać jak widzicie sprawa jest dęta jest teraz więcej pytań niż odpowiedzi a wszystko zależy od armr                

chaotycznie opisujesz. Albo chcesz zeby ktos ci pomogl albo chcesz sie tylko pozalic. dzialki z okresu wyjsciowego nie musza byc w docelowym. nie ma rowniez zadnego zapisu zabraniającego szwagrowi wstawic do rmg dzialki na ktore ty miales dzierzawe. Dlaczego nie zglosiles swoich gruntow  w roku wyjsciowym?? Masz jakies wezwanie na pismie czy jak narazie strasza cie telefonicznie?  Na czym polegala inwestycja?

Opublikowano
15 minut temu, masa24 napisał:

chaotycznie opisujesz. Albo chcesz zeby ktos ci pomogl albo chcesz sie tylko pozalic. dzialki z okresu wyjsciowego nie musza byc w docelowym. nie ma rowniez zadnego zapisu zabraniającego szwagrowi wstawic do rmg dzialki na ktore ty miales dzierzawe. Dlaczego nie zglosiles swoich gruntow  w roku wyjsciowym?? Masz jakies wezwanie na pismie czy jak narazie strasza cie telefonicznie?  Na czym polegala inwestycja?

w docelowym będą już moje działki ale są opisane jako inne  mój wniosek do tej pory był ok realizuje wszystko maszyny budowlanka zakup 0 36 ha pola  chodzi o szwagra bo napalił się na te 60 000 a jak nie dostanie to będzie że przeze mnie  on ma tylko te dwie działki o pow  0 85ha i 0 84 ha 

Opublikowano

Czy złożony wniosek o 2 ratę można wycofać i złożyć ponownie nowy? Wniosek jest na takim etapie że dosłałem na wezwanie zdjęcia tabliczek znamionowych maszyn i jeszcze powinna być kopia dowodu rejestracyjnego przyczepy. Problem w tym że przyczepę zarejestrowałem dopiero teraz po przysłaniu wezwania i wysłałem kopie pozwolenia czasowego, co i tak nic nie zmienia.  Czy grozi mi zwrot  kasy za przyczepę?