Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W biznesplanie w tabeli 1 (cele końcowe) zadeklarowałem 5 pozycji (1,1-  2,1 - 2,2 - 2,3  -2,5)

Z biura agencji otrzymałem wiadomość, że jest to niepoprawne i mam zmienić w biznesplanie na max. dwie pozycję.

Druga sprawa: czy panele fotowoltaiczne można zamontować na budynku mieszkalnym?

Co o tym myślicie? Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli życzysz sobie właściwej odpowiedzi to powinieneś wklepać dla twojego dobra co masz zaplanowane w celach końcowych - litości gdzie logika i oczekiwanie  na merytoryczną odpowiedź.  W swoim bp. mam  5 celów końcowych na I stronie.

Opublikowano
22 godziny temu, Gizbern napisał:

Witam

W biznesplanie w tabeli 1 (cele końcowe) zadeklarowałem 5 pozycji (1,1-  2,1 - 2,2 - 2,3  -2,5)

Z biura agencji otrzymałem wiadomość, że jest to niepoprawne i mam zmienić w biznesplanie na max. dwie pozycję.

Druga sprawa: czy panele fotowoltaiczne można zamontować na budynku mieszkalnym?

Co o tym myślicie? Pozdrawiam

Pewnie że  można  na domie, a jak ma odpowiednie ustawiwnie względem słońca  to  nawet  zalecane, na budynkach gospodarczych jak montujesz płacisz dodatkowy podatek.

Opublikowano

Grześ1545

Problem w tym, że Pani która rozpatruje mój wniosek stanowczo stwierdziła, że w tym programie nie można montować paneli fotowoltaicznych na budynku mieszkalnym, a tak mam zrobioną ofertę (wat 8%)

Opublikowano
43 minuty temu, masa24 napisał:

w polu uzytki rolne w dzialkach  wpisujecie powierzchnie z ewidencji czy powierzchnie z doplat?  bo sa sprzeczne informacje

Ponoć najkorzystniej jak powierzchnie pokrywają się z tymi z dopłat

Opublikowano
51 minut temu, masa24 napisał:

w polu uzytki rolne w dzialkach  wpisujecie powierzchnie z ewidencji czy powierzchnie z doplat?  bo sa sprzeczne informacje

Wpisujesz powierzchnię działki ewidencyjnej. Ja tak zrobiłem, mając w dopłatach inną powierzchnię (większą np. o 3 ary). Dostałem poprawkę, że się powierzchnia nie zgadza. Wytłumaczyłem, że ewidencyjna jest mniejsza. Pani przyznała mi rację (weryfikowała tylko na podstawie dopłat), ale jak doślę jej akta/umowy to sobie sprawdzi. Mimo to ma być wpisana powierzchnia działki ewidencyjnej. (Oddział opolski)

Opublikowano

To tez chyba złe wg mnie . W restrukturyzacji w instrukcji do biznesplanu nie ma wytycznych w tym temacie. Ale w modernizacji jest ze użytki rolne , jeżeli powierzchnia mniejsza od tych z ewidencji to wstawiamy z ewidencji

na 30 wniosków Rmg zrobionych wszędzie wpisywałem użytki jako powierzchnie z dopłat . Jedno powiatowe chciało użytki z ewidencji uprawy z dopłat . I w zasadzie nie wiem jak jest poprawnie

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kopin napisał:

wszędzie jest VAT 8%  już teraz

Dokladnie nie pamiętam ile ale właśnie  chodzi o vat ,na mieszkalnym nie ma tego  a na gruncie lub gospodarczym doliczaja info z firmy imitujące panele.

1 godzinę temu, Gizbern napisał:

Grześ1545

Problem w tym, że Pani która rozpatruje mój wniosek stanowczo stwierdziła, że w tym programie nie można montować paneli fotowoltaicznych na budynku mieszkalnym, a tak mam zrobioną ofertę (wat 8%)

Trochę kieosko bo jak inne budynki masz źle ustawione to lipa, może na gruncie możesz.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

To tez chyba złe wg mnie . W restrukturyzacji w instrukcji do biznesplanu nie ma wytycznych w tym temacie. Ale w modernizacji jest ze użytki rolne , jeżeli powierzchnia mniejsza od tych z ewidencji to wstawiamy z ewidencji

na 30 wniosków Rmg zrobionych wszędzie wpisywałem użytki jako powierzchnie z dopłat . Jedno powiatowe chciało użytki z ewidencji uprawy z dopłat . I w zasadzie nie wiem jak jest poprawnie

Czyli z jednej strony wychodzi, że zależy od urzędnika... Jak dobrze pamiętam to @freetaxi pisał, aby podawać powierzchnię z ewidencji (bo będzie poprawka jeżeli się powierzchnia będzie różniła z dopłatami). Pomijam fakt, że te powierzchnie z dopłat, a w ewidencji w wielu przypadkach się różnią. Sam mam działkę gdzie w dopłatach jadąc po granicy jest 46 arów, a w ewidencji 48 arów.

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Music napisał:

Czyli z jednej strony wychodzi, że zależy od urzędnika... Jak dobrze pamiętam to @freetaxi pisał, aby podawać powierzchnię z ewidencji (bo będzie poprawka jeżeli się powierzchnia będzie różniła z dopłatami). Pomijam fakt, że te powierzchnie z dopłat, a w ewidencji w wielu przypadkach się różnią. Sam mam działkę gdzie w dopłatach jadąc po granicy jest 46 arów, a w ewidencji 48 arów.

Podajesz tak 0.46 ha w kolumnie 10 w zakładce działki. Wtedy powierzchnia równa się w zakładce uprawy i zakładce przypisywanie. 

Skoro działka ma powierzchnię 0.48 ha to powierzchnię 0.02 ha podajesz w kolumnie 11. Wtedy suma powierzchni wyjdzie 0.48 ha w kolumnie 9 w zakładce dzialki. Sumę powierzchni z kolumny 11 w zakładce działki podajesz w tabeli 6 i 7 w kolumnie 9. Bo jak podasz w 8 różna powierzchnia gruntów wyjdzie. W skrócie opisałem i z pamięci. 

7 godzin temu, Music napisał:

Wpisujesz powierzchnię działki ewidencyjnej. Ja tak zrobiłem, mając w dopłatach inną powierzchnię (większą np. o 3 ary). Dostałem poprawkę, że się powierzchnia nie zgadza. Wytłumaczyłem, że ewidencyjna jest mniejsza. Pani przyznała mi rację (weryfikowała tylko na podstawie dopłat), ale jak doślę jej akta/umowy to sobie sprawdzi. Mimo to ma być wpisana powierzchnia działki ewidencyjnej. (Oddział opolski)

Było w zakładce pozostałe informacje lub w zakładce notatki podać tak.

Powierzchnia całkowita  dla działki ewidencyjnej na przykład 1 wynosi 0.46 ha. W aplikacji ewniosek MKO dla tej działki wynosi 0.49 ha. Taka powierzchnię wpisałeś do biznesplanu. Tak się zasugerowalem.

Tak wpisuje i nikt się nie czepiał. Może miałem szczęście.

Opublikowano

Dzięki, tak miałem wpisane jak to rozpisałeś w pierwszym komentarzu ;) 

Działka ewidencyjna ma 0,48ha, natomiast w dopłatach 0,46ha ( i taką powierzchnię zawsze podawałem) 

Lepszy numer wyszedł w wyniku modernizacji gruntów, gdzie zniknęło mi prawie 0,20ha. Ciekaw jestem jak w przyszłym roku w aplikacji ewniosek przyjdzie mi to rysować, gdzie MKO będzie miała powierzchnię jak dotychczas. Pasuje, żeby teraz te powierzchnie były wszędzie jednakowe, w biznesplanie i dopłatach.

Opublikowano

W modernizacji jest jasno napisane ze podajmy powierzchnie całkowita z ewidencji , a jeżeli uprawiana czyli to co do dopłat jest mniejsze niż użytki rolne wg ewidencji to wpisujemy to w ewidencji 

w Rmg tez robiłem ze powierzchnia Dzialki całkowitej z ewidencji , użytki rolne to z dopłat , różnica to co zostaje. Jeden oddział chciał tak jak w modernizacji i ciekawe czy tez nie miał racji . Chociaż w modernizacji tez robiłem użytki z dopłat i było dobrze , no ale instrukcja mówi inaczej

Opublikowano
15 godzin temu, Gizbern napisał:

Pan całkowicie nie czaisz zasad tego programu albo coś kumasz tylko pytania zadajesz kulawe?

Primo:

Projeklt RMG dotyczy tylko budynków gospodarczych na których dachach możesz zainstalować   fotowoltanikę - jedna pani to przerabiała ale widzę, że nie chce się POczytać wcześniejszych postów przykładowo chociaż z 2019 roku.

Secundo:

Wpisujemy powierzchnię działek na podstawie danych z wypisu geodezyjnegpo - dziwne ale w moim przypadku już  na etapie składania projektu w Biurze Regionalnym  dostarczyłem kopie takiego wypisu.

Opublikowano

Teraz mają szkolenie z RMG jak powinnien być wypełniony biznesplan i wniosek. I robią się klocki. Narobili sobie dodatkowej pracy.  Załóżmy że dzialka ewidencyjna ma powierzchnię calkowita 0.50 ha, czyli tyle ile jest w EGiB-ie, taka sam powinna być powierzchnia w KW(nie zawsze dla danej działki jest powierzchnia jest podana; podana jest łączna powierzchnia dla danej KW). Natomiast MKO jest podane 0.52 ha. Teraz chcieliby żeby dostosować biznesplan do danych z EGiB-u( dodatkowa praca jak ktoś ma tak nie wypisane) ale mało tego, co nie którzy chcą dostosowania danych do ewniosku ( problem bo nie którzy mają decyzje już wydane za 2020rok).  Miałem do EGiB-u w części wnioskow, wezwanie celem dostosowania do ewniosku, teraz trzeba odkrecac. Wpisywałem ta informacje że sugerowałem ewnioskiem i mko. Dla mnie śmieszne. Dzwoni Pan i proszę dostosowac, ja odpowiadam że tak miałem we wniosku pierwotnym to mi Pan kazał dosotosowac do ewniosku. Dla mnie chore. Jeszcze dwa dni mają szkolenia i cos nowego wyjdzie. Szkoda mowic.

Opublikowano (edytowane)

Maszyna rację @freetaxi. W tym roku robią wszystkie biura, większość osób się uczy tego typu wniosków. Problem polega gdzie indziej. Najpierw instrukcja, potem nabór, potem szkolenie pracowników a następnie obsługa zgodnie z przepisami.  A tu jest inaczej, uczą się na żywym organizmie( sorry że tak nazwie). Każdy z nas ma prawo do bledu, ale nie zaczynajmy od końca tylko od początku. 

Tak samo zmieniają opcje  budowlankę(pokrycia dachowe).

Ponad  miesiąc temu wysłałem pismo do koordynatora oraz do or. Brak odpowiedzi, widać temat umarł śmiercią naturalną. Osoba obsługująca stwierdziła skoro w budynku o nazwie obora, jest wc, pokój socjalny, komin i piecyk na węgiel, to budynek nie kwalifikuje do wymiany pokrycia dachowego. Oczywiście są zwierzeta( krowy mamki), z 10 lat temu były krowy mleczne ale rolnik zrezygnował. 

Przesyłam dane o zmianie profilu(kierunku produkcji) jaki występuję w RMG. Można skopiować i zmienić w łatwiejszy sposób. Komuś może się przyda.

Specjalizujące się w uprawie zbóż (innych niż ryż), roślin oleistych i wysokobiałkowych na nasiona

Specjalizujące się w uprawie ryżu

Specjalizujące się w uprawie zbóż (łącznie z ryżem), roślin oleistych i wysokobiałkowych na nasiona

Specjalizujące się w uprawie roślin okopowych

Specjalizujące się w uprawie zbóż, roślin oleistych, wysokobiałkowych i okopowych

Specjalizujące się w uprawie polowej warzyw i truskawek (w płodozmianie z uprawami polowymi np. zbożami, ziemniakami)

Specjalizujące się w uprawie tytoniu

Specjalizujące się w uprawie bawełny

Specjalizujące się w uprawie polowej różnych gatunków roślin

Specjalizujące się w uprawie warzyw i truskawek pod wysokimi osłonami

Specjalizujące się w uprawie kwiatów i roślin ozdobnych pod wysokimi osłonami

Specjalizujące się w uprawach ogrodniczych (warzyw, truskawek, kwiatów i roślin ozdobnych) pod wysokimi osłonami

Specjalizujące się w gruntowych uprawach warzyw i truskawek (w płodozmianie z innymi uprawami ogrodniczymi)

Specjalizujące się w gruntowej uprawie kwiatów i roślin ozdobnych

Specjalizujące się w gruntowych uprawach ogrodniczych (warzyw, truskawek, kwiatów i roślin ozdobnych)

Specjalizujące się w uprawie grzybów

Specjalizujące się w szkółkarstwie

Specjalizujące się w uprawach ogrodniczych (warzyw, truskawek, kwiatów i roślin ozdobnych), grzybów i w szkółkarstwie

Specjalizujące się w uprawie winorośli do produkcji wina gatunkowego

Specjalizujące się w uprawie winorośli do produkcji wina stołowego

Specjalizujące się w uprawie winorośli na świeże owoce

Specjalizujące się w uprawie winorośli

Specjalizujące się w uprawie drzew i krzewów owocowych (innych niż cytrusowe, tropikalne i subtropikalne oraz orzechy)

Specjalizujące się w uprawie drzew i krzewów cytrusowych

Specjalizujące się w uprawie orzechów

Specjalizujące się w uprawie drzew i krzewów owocowych tropikalnych i subtropikalnych

Specjalizujące się w uprawie drzew i krzewów owocowych (bez winorośli i oliwek)

Specjalizujące się w uprawie oliwek

Specjalizujące się w uprawie drzew i krzewów owocowych (uprawy trwałe)

Specjalizujące się w chowie bydła mlecznego

Specjalizujące się w chowie bydła rzeźnego (w tym hodowla)

Specjalizujące się w chowie bydła mlecznego i rzeźnego (w tym hodowla)

Specjalizujące się w chowie owiec

Specjalizujące się w chowie owiec i bydła

Specjalizujące się w chowie kóz

Specjalizujące się w chowie owiec, kóz i innych zwierząt żywionych paszami objętościowymi

Specjalizujące się w chowie loch

Specjalizujące się w tuczu trzody chlewnej

Specjalizujące się w chowie trzody chlewnej

Specjalizujące się w chowie kur niosek

Specjalizujące się w chowie drobiu mięsnego

Specjalizujące się w chowie drobiu

Specjalizujące się w chowie zwierząt żywionych paszami treściwymi

Mieszane - uprawy ogrodnicze (warzywa, truskawki, kwiaty i rośliny ozdobne), grzybów i szkółkarstwo oraz drzewa i krzewy owocowe

Mieszane - uprawy polowe oraz ogrodnicze (warzywa, truskawki, kwiaty i rośliny ozdobne), grzybów i szkółkarstwo

Mieszane - uprawy polowe oraz uprawa winorośli

Mieszane - uprawy polowe oraz drzewa i krzewy owocowe (uprawy trwałe)

Mieszane - różne uprawy, z przewagą upraw polowych

Mieszane - różne uprawy

Mieszane - różne zwierzęta, z przewagą bydła mlecznego

Mieszane - różne zwierzęta, z przewagą zwierząt żywionych paszami objętościowymi innych niż bydło mleczne

Mieszane - różne zwierzęta: zwierzęta żywione paszami treściwymi i bydło mleczne

Mieszane - różne zwierzęta: zwierzęta żywione paszami treściwymi i zwierzęta żywione paszami objętościowymi inne niż bydło mlecz

Mieszane - uprawy polowe z bydłem mlecznym

Mieszane - bydło mleczne z uprawami polowymi

Mieszane - uprawy polowe ze zwierzętami żywionymi paszami objętościowymi innymi niż bydło mleczne

Mieszane - zwierzęta żywione paszami objętościowymi inne niż bydło mleczne z uprawami polowymi

Mieszane - uprawy polowe i zwierzęta żywione paszami treściwymi

Mieszane - drzewa i krzewy owocowe (uprawy trwałe) i zwierzęta żywione paszami objętościowymi

Pszczelarstwo

Mieszane - różne uprawy i zwierzęta

Inne- hodowla dżdżownic

Inne - energetyczne poza UR

Inne - hodowla entomofagów

Inne - zwierzęta futerkowe

Inne - uprawy roślin in vitro

Inne - koty rasowe

Inne - zwierzęta laboratoryjne: myszy

Inne - psy rasowe

Inne - ryby akwariowe

Inne - zwierzęta laboratoryjne: szczury

Inne - ślimaki

Inne - raki

Inne - żaby

Inne - alpaki

Inne - jelenie

Inne - daniele

Inne - osły

Inne - jedwabniki

Inne - mieszane

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

Taki podpunkt w piśmie z poprawkami:

"Tabela 19 Proszę zweryfikować. Wnioskodawca nie planuje zakupić żadnych maszyn rolniczych. W przypadku inwestycji budowlanej stanowi to konieczny warunek do przyznania płatności"

Ktoś coś wie na ten temat? Pierwsze słyszę, że nie można przeprowadzać samej inwestycji budowlanej, tylko trzeba jeszcze dokupić jakąś maszyne. 

• Haha 1