Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Maro05 napisał:

Więc nawet jak coś się będzie niezgadzac, to po kontroli a przed wydaniem decyzji robi się poprawkę by się zgadzało z protokołem i jest ok?  Ekonomiczność podnoszą samice jedynie, więc jak wyliczyles ile musisz sztuk sprzedać? Można założyć 1 miot na rok po 6 szt do przykładu?  Starczy sprzedaż dzienna na króliki np sąsiadowi? Bez fv tylko ten świstek sprzedaż dzienna? 

I jeżeli wyjściowy 2020 wnioski można składać do końca maja to mało czasu mają na tą kontrolę upraw, bo co sprawdzą we wrześniu? 🙂

Protokół POkontrolny jest wiążący do Poprawek. Wniosek składałem w marcu 2017 roku. Kontrolę miałem w sierpniu  - w jednej z dziąłek stwierdzili, że mam więcej użytków rolnych niż w dopłatach - POprawiałem na swoją korzyść a w następnym roku pisałem to co stwierdziła kontrola- pisałem odwołanie od decyzji bo mi sad podzielili na dwie części - następna po dwóch tygodniach gdzie zaakceptowano moje odwołanie po dosadzeniu roślinek.

Co do królików jak napisałem w Tabeli o obrocie zwierząt w okresie wyjściowym to póżniej zadzwoniła Paniusia z Regionalnej i negocjowałem ile jedna samica może mieć w miocie rocznym. Doszedłem do konsensusu, że jeden miot w roku po pięć królików.

W Tabeli o obrocie zwierząt w okresie docelowym mam zapisane: Króliki samice - stan na początku sztuk 30. Urodzenia 120 sztuk.. Upadki brojlery królicze sztuk 15,samice 0. ...........Sprzedaż samic 5 brojery 105................  Wniosek w docelowym muszę mieć 25 samiec. - tak, że POważnie cho***lerny biznes mi się zadomowił oprócz hodowli jałówek opasów.

Sprzedaję na POdstawie faktury POniżej:

FAKTURA-BEZ-VAT-DLA-ZWOLNIONYCH-Z-PODATKU-A5-Kod-produktu-203-3E[1].jpg

• Like 1
Opublikowano

@many12 kolega ma kurki i też był telefon ile kurka może znieść jajek, po ile sprzedaje. Tak samo było że slonecznikiem w lubelskim (bilet targowy, jaką jest sprzedaż dzienna, jaki plon kwiatów mógł mieć kolega z ha), szkoda że nie kazali nagrywać filmików jak robi sprzedaż dzienna. 

Opublikowano

Witam.

Mam kilka pytań odnośnie restrukturyzacji małych gospodarstw A mianowicie:

1. Czy jeśli wartość ekonomiczną gospodarstwa wynosi 6 tyś to w jakim czasie po otrzymaniu dotacji wartość musi mieć 10 tyś ?  Bo coś czytałem że pięć lat, a czy jeśli rzeczywiście tak jest i przykładowo w drugim roku osiągnę te 10 tyś to muszę to utrzymywać przez te kilka lat czy to już zależy od biznesplanu ?

2. Czy jest możliwości wykorzystania, środków na przyczepę, wał Cambridge i opryskiwacz czy tylko na jakieś określone maszyny ? 

3. Czy wartość gospodarstwa liczą tylko z tego co się podaje do dopłat czy od tego co dzierżawę A nie biorę ? 

Przeglądałem temat kilkanaście stron wstecz ale nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie pytania jeśli byłby ktoś w stanie odpowiedzieć będę wdzięczny.

Opublikowano

Nie oto chodzi. Za przygotowanie słonecznika do sprzedaży miał pkt. Powiem tak. Z mojego doświadczenia. Najbardziej czepiajacych z or są wielkopolska, lubelskie, mazowieckie i śląskie. Z biur to mile wspominam Ciechanów, Węgrów i Radom.

Opublikowano
1 godzinę temu, marluk napisał:

@robert55555

Ale po co im mówił, że sprzedaje słonecznik? Nie mógł powiedzieć, że kury go zjadły? Przecież nie ma obowiązku dokumentowanie sprzedaży słonecznika.

Mularuk - widzę, werbalnie, że cały czas główkujesz. Do tych słoneczników wystarczy mieć kury i odpowiedź jest prosta jak słonecznik docelowo został zagospodarowany?

Opublikowano

Nie bedzie przegieciem 20 arow slonecznika? Bo jedyne alternatywy to byki wiecej sztuk mam juz i tak cztery do podania 1-2 lata. Kroliki i trawy na nasienie ale to tez trzeba podobno z centrala kontraktaktowac zeby piorin sie nie czepial

Opublikowano

Przeczytaj co pisałem wyżej o sprzedaży. A pyta cię ktoś dlaczego masz jedną krowę a nie 20? Nie. Więc to twoja sprawa czy siejesz słonecznika 20 arów czy 10ha. Przestań się ich tak bać, rób to do czego się zobowiązałeś i tyle.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Czy można zapłacić gotówką za maszynę czy trzeba przelewem? Wiem, że już padało to pytanie ale może się coś zmieniło..? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzieki😊 czytam od poczatku roku i sporo mi to dalo. Ojciec mnie stresuje. Nie cierpi kontroli i zawsze jest awantura jak ktos przyjezdza. I dla niego te zalozenia kroliki slonecznik i tak dalej to bez sensu. Dla mnie to zadna roznica. Chce sie kase to trzeba cos zrobic i tyle

• Like 1
Opublikowano

Jestem z naboru 2017 i chciałem złożyć o 2 ratę, tylko jak potwierdzić oryginały faktur skoro powiatowa ARiMR nie przyjmuje interesantów. Wysłać razem z wnioskiem oryginały czy jak?

Opublikowano
3 godziny temu, Pitraszek napisał:

Nie bedzie przegieciem 20 arow slonecznika? Bo jedyne alternatywy to byki wiecej sztuk mam juz i tak cztery do podania 1-2 lata. Kroliki i trawy na nasienie ale to tez trzeba podobno z centrala kontraktaktowac zeby piorin sie nie czepial

Siej marchew - posiałem trzy tygodnie temu 0,5 ha - zaraz będę drugi raz pryskał na ziele.

Opublikowano
derek2223 napisał:

Jak w ewidencji przychodów wpisujecie wszelkie dopłaty/dofinansowania? Nr decyzji czy jakieś dane z przelewu?

W tytule przelewu masz jakiś numerek, ja ten nr wpisałem i dołączyłem wydruk tego przelewu. Np akcyza jak przyjdzie to tak samo nr decyzji i potwierdzenie.

Techrol napisał:

Czy można zapłacić gotówką za maszynę czy trzeba przelewem? Wiem, że już padało to pytanie ale może się coś zmieniło..? 

można i gotówką, aczkolwiek podobno w moim oddziele się czepiają jak nie ma napisanego "zapłacono gotówką" tylko jest "płatność gotówka".

Opublikowano
46 minut temu, many12 napisał:

Siej marchew - posiałem trzy tygodnie temu 0,5 ha - zaraz będę drugi raz pryskał na ziele.

Jeśli pod SO to sie nie opłaca, słonecznik ma dużo więcej.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

gdzieś tutaj ktoś podawał numer do warszawki do działu płatności? 
Dobrze kojarzę?? Ma go ktoś pod ręką - przejrzałem na szybko kilka stron wstecz ale nie widzę.

Telefony do WARSZAWY w sprawie wniosku RMG

No w sumie tak :

22 595 03 00

22 595 01 20 - sobiście nie dzwoniłem ale ludziska podawali, że z pierwszego naboru dzwonili.

Edytowane przez many12
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, rtt77 napisał:

Jestem z naboru 2017 i chciałem złożyć o 2 ratę, tylko jak potwierdzić oryginały faktur skoro powiatowa ARiMR nie przyjmuje interesantów. Wysłać razem z wnioskiem oryginały czy jak?

Ja dzwoniłem do ARiMR i umówiłem się z gościem na konkretny dzień i godzinę kiedy mogę przyjechać i potwierdzili mi zgodność.

• Thanks 1
Opublikowano

Witam. Jestem laikiem w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość. Mam do was pytanie odnośnie rmg. Postanowiłem spróbować szczęścia i w odr pani pisze mi taki wniosek podałem jej wszystkie potrzebne dokumenty i maszyny jakie bym chciał kupić wyszło ich za 46 tysi. Posiadam 5 hektarów ziemi z czego 3,8 to użytki rolne reszta to tuz i trawy na gruncie ornym. Zasadziłem 80 arów ziemniaków 12 ogórka a reszta to zborza i trawy. Nie posiadam już zwierząt. Jak ona to napiszę że ja się wywiąże i osiągnę te 20% wzrostu bo za pierona nie mogę skumać

Opublikowano

Witam. Jestem laikiem w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość. Mam do was pytanie odnośnie rmg. Postanowiłem spróbować szczęścia i w odr pani pisze mi taki wniosek podałem jej wszystkie potrzebne dokumenty i maszyny jakie bym chciał kupić wyszło ich za 46 tysi. Posiadam 5 hektarów ziemi z czego 3,8 to użytki rolne reszta to tuz i trawy na gruncie ornym. Zasadziłem 80 arów ziemniaków 12 ogórka a reszta to zborza i trawy. Nie posiadam już zwierząt. Jak ona to napiszę że ja się wywiąże i osiągnę te 20% wzrostu bo za pierona nie mogę skumać

Opublikowano

Dodam że zakupy jak mi się wydaje dość spore bo przyczepa jednoosiowa 3,5 tony tur +łyżka+krokodyl+ chwytak do bel opryskiwacz biardzki 400 pług 3 agro masz i siewnik Meprozet s107 jak ja to udowodnię że mi to wszystko potrzebne i wywiąże się z tych zobowiazań