Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, czesio200 napisał:

Te zasady doboru maszyn nie sa zbyt sztywne dla rmg.

Nie są, bo w bp podałem, że mam tylko Ursusa C-330 i przeszły mi maszyny z którymi sobie powinna poradzić C-360/MF 255 ;) Bez żadnego "ale" z ich strony :)

Opublikowano
mds212 napisał:

11 minut temu, Kaszlak79 napisał:

No to chyba kolego pod stołem dałeś w tym ODR, bo na całą Polskę jest tam jeden i ten sam cennik - coś koło 1300 zł za biznesplan 😉

No chyba CIe oszukali troche jednak, bo w cenniku jest 600 zloty i tyle tez placilem

https://www.lodr-bratoszewice.pl/sites/default/files/pliki/cenniki/CENNIK -2019.pdf

A to ciekawe - cennika na oczy nie widziałem, tyle powiedzieli.

mds212 napisał:

11 minut temu, Kaszlak79 napisał:

No to chyba kolego pod stołem dałeś w tym ODR, bo na całą Polskę jest tam jeden i ten sam cennik - coś koło 1300 zł za biznesplan 😉

No chyba CIe oszukali troche jednak, bo w cenniku jest 600 zloty i tyle tez placilem

https://www.lodr-bratoszewice.pl/sites/default/files/pliki/cenniki/CENNIK -2019.pdf

Jeszcze nie oszukali bo nic nie składałem - ODR przez zarazę zamknięty...

gustaww napisał:

13 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

No i masz prawidłowe odczucia. Ten program i tak jest tanio, zero wkładu własnego. Ja jestem też przed 40-stką i nie uważam żeby to było jakieś mega trudne czy drogie. Wirus - siła wyższa. Oby tylko na opóźnieniach w dostawach takich towarów jak maszyny rolnicze się skończyło. Wystarczy popatrzeć co się dzieje we Włoszech...

No to chyba kolego pod stołem dałeś w tym ODR, bo na całą Polskę jest tam jeden i ten sam cennik - coś koło 1300 zł za biznesplan 😉.

No ja jak bym miał zarobioną gotówkę te 60 tys. zł do wydania ot tak lekką ręką, a miał wciąż możliwość wzięcia kasy choćby z takiego RMG to bym wziął. I powiem tak, tylko głupi by nie wziął 😜.

Z drugiej strony jest spora część ludzi którzy wzięła RMG stała się nagle "florystami - słynny słonecznik na kwiaty 

Ja nie daje, hehe. Ogólnie to 500 bez bydła a z bydłem 600. Za porady czy małe poprawki nie płacisz, nawet jak wniosek sam zrobisz i dasz im do sprawdzenia to też u mnie kasy nie biorą.  Dodam że znajomości nie mam, ale umiem się konkretnie określić czego chcę i to może wpływać na jakość obsługi.

Ja to mam jeszcze mniej a chcą wziąć coś koło 1250 zł... Muszę to sprawdzić.

Opublikowano
5 godzin temu, many12 napisał:

Przykład - zakupiony opryskiwacz 400 l ma punkty za poprawę środowiska natomiast kosiarka rotacyjna nie.

Tak i nie. Zbyt słabo sprecyzowana wypowiedź wprowadzająca innych w błąd. Opryskiwacz musi spełnić określone warunki do uzyskania dodatkowych punktów.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Kryroj napisał:

Nie są, bo w bp podałem, że mam tylko Ursusa C-330 i przeszły mi maszyny z którymi sobie powinna poradzić C-360/MF 255 ;) Bez żadnego "ale" z ich strony :)

Do mf to idą te same maszyny co i do 330

Opublikowano
3 godziny temu, mds212 napisał:

Ile się czeka za zatwierdzeniem korekty wniosku?

Praktycznie od ręki. Chyba że masz kosztorys budowlany, to może potrwac.

Opublikowano

Jak wpisujecie faktury do książki ewidencji przychodów i rozchodów to wpisujecie datę z faktury czy też  datę przyjścia na konto np za sprzedaż czegoś. Ja wpisuje z faktury wszystko co napisane nawet jeżeli kasy na koncie jeszcze nie ma ale mądra taka pani na szkoleniu mówiła żeby wpisywać stan przyjścia kasy na konto. Klopotliwe to by było i bardziej problematyczne. Stąd pytanie jak wy to robicie. 

Opublikowano

@damin1 właśnie dlatego ciągle powtarzam żeby olać te odry itp bo nie dość, że głupoty to trzeba płacić za nie. Wpisujesz datę zdarzenia gospodarczego, w twoim przypadku datę z faktury.

Opublikowano

No to odwiedzę bank i wezmę wyciągi i niech se sprawdzają. Chyba tylko na większy zakup będę brał potwierdzenie jak coś a na mniejsze to pierdziele. No i to jest głupota w tym wszystkim bo skoro muszą być potwierdzenia przelewów wychodzących to i powinny być potwierdzenia przychodzących ale ich zapewne tylko będzie interesować na co ja kasę przeznaczam 

Opublikowano
5 godzin temu, mds212 napisał:

Ile się czeka za zatwierdzeniem korekty wniosku?

Pisząc korekta wniosku musisz zrobić także zmianę w pliku biznesplanu i napisać pismo przewodnie o zmianę w wniosku do Regionalnego dyrektora - jest trochę akrobacji. Jak będziesz robił zmiany daj znać bo robiłem trzy to poprowadzę.

1 godzinę temu, mds212 napisał:

Wrzucilem dzis do urny, zobaczymy kiedy przyjdzie potwierdzenie

Do jakiej urny ?. Wysyłałem zawsze priorytetem za potwierdzeniem odbioru - czas odpowiedzi ustawowo 30 dni.

48 minut temu, damin1 napisał:

Jak wpisujecie faktury do książki ewidencji przychodów i rozchodów to wpisujecie datę z faktury czy też  datę przyjścia na konto np za sprzedaż czegoś. Ja wpisuje z faktury wszystko co napisane nawet jeżeli kasy na koncie jeszcze nie ma ale mądra taka pani na szkoleniu mówiła żeby wpisywać stan przyjścia kasy na konto. Klopotliwe to by było i bardziej problematyczne. Stąd pytanie jak wy to robicie. 

Na logikę data wystawienia faktury.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, many12 napisał:

Pisząc korekta wniosku musisz zrobić także zmianę w pliku biznesplanu i napisać pismo przewodnie o zmianę w wniosku do Regionalnego dyrektora - jest trochę akrobacji. Jak będziesz robił zmiany daj znać bo robiłem trzy to poprowadzę.

Wszystko to mialem dzis napisane i poszedlem do ARiMR ale nie przyjmują, to zapakwoalem w koperte A4 i wrzucilem do urny ktora stoi przy drzwiach. A zmiany mam grube bo z masyzn rezygnuje na rzecz zakupu działki plus rezygnacja z planu nawozowego

Edytowane przez mds212
Opublikowano
Dnia ‎2020‎-‎03‎-‎23 o 17:39, kopin napisał:

ja złożyłem o 2 ratę 26 listopada i jeszcze kasy nie mam

Będę składał o II ratę w listopadzie tego roku to weżmiemy kasiorkę z jednej puli.

Opublikowano
11 godzin temu, many12 napisał:

Do jakiej urny ?. Wysyłałem zawsze priorytetem za potwierdzeniem odbioru - czas odpowiedzi ustawowo 30 dni.

Na logikę data wystawienia faktury.

BP są zamknięte przed rolnikami. Mają powystawiane urny gdzie można wrzucić dokumenty. Te dokumenty leża 3 dni i po tym czasie podlegają obsłudze. Przed BP powinny znajdować czyste druczki do wypełnienia.

Opublikowano

Ktoś pytał czy korona może wpłynać na wypłate pieniedzy - tak wpływa .Musiałem zrobić zmianę danych w Arimr przed wyplata pieniedzy , zmiane zrobilem ale pracownik Arimr twierdzi ze drugi pracownik musi mu zatwierdzic ta zmiane a drugiego pracownika nie ma ( Panie zajmuja sie dziecmi w domach ) . Tak wiec moj wniosek o płatnosc nie moze trafic do departametu finansowego .

Opublikowano

Czy w tej księdze przychodów i rozchodów, jak wpisuje że kupiłem np: paliwo na fakture, póżniej tą fakturę zdaje do gminy żeby uzyskać zwrot podatku akcyzowego i jej nie posiadam, to muszę robić sobie ksero i trzymam, przez cały czas trwania programu? Dodam że jestem na ryczałcie

Opublikowano
17 minut temu, agro973 napisał:

Czy w tej księdze przychodów i rozchodów, jak wpisuje że kupiłem np: paliwo na fakture, póżniej tą fakturę zdaje do gminy żeby uzyskać zwrot podatku akcyzowego i jej nie posiadam, to muszę robić sobie ksero i trzymam, przez cały czas trwania programu? Dodam że jestem na ryczałcie

Orginał musisz mieć do kontroli - Gmina robi kopię dla siebie - nie ma problema. Mam gorzej bo orginał wysłałem do Regionalnej a kopię podpiąłem do KPiR

Opublikowano

A ja mam takie pytanie jeśli na działce  na której wpisałem w dopłatach że mam kalafior, i sprzedałem go na rynku więc bez faktory to jak to wpisać w księdze tej przychodów i rozchodów? Nie będą się czepiać że bez faktury został towar sprzedany, bo z tego co wiem to do chyba 15 tys zł można bez faktury sprzedawać

Opublikowano

Boże, było chyba 100 jak nie 200 razy. Człowieku, cytat z innego forum znaleziony przeze mnie w czasie mniejszym niż 5 minut przez Google, podaję "Przepisy ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) nie nakładają co prawda obowiązku wystawiania rachunków na rolników dokonujących sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych, które pochodzą z ich własnej uprawy lub hodowli, nieprzerobionych sposobem przemysłowym, jednak brak takiego obowiązku nie oznacza, że rolnicy takich rachunków wystawić nie mogą." Na tym forum w tym temacie co chwilę ktoś zadaje podobne pytania. Ludzie, litości. Zero pojęcia, czytać się nie chce ale pieniądze chcą brać 😆😆😆.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kolego @Kaszlak79 łatwiej zadać pytanie niż poczytać 10 stron z tego forum.

Edytowane przez robert55555