Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rozporządzenie już jest co prawda projekt a z tym zdrowym rozumem to bym nie przesadzał myślałem że ktoś spotkał się już z tym tematem w innym projekcie

A co do czasu no właśnie teraz można jeszcze coś pokombinować przy przychodzie i wniosku

Edytowane przez wwaldek
  • Confused 1
Opublikowano

Projekt projektem, jak uchwala to wszystko będzie jasne.  Dochód najprawdopodobniej będzie za rok ubiegły więc nie wiem jak pokombinujesz żeby był niższy. Poczekaj, nie ma co sr** ogniem. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, wwaldek napisał:

Panowie

Jak z tymi dochodami z działalności pozarolniczej - razem z małżonkiem czy dochód wnioskodawcy ????

Zana ktoś temat ??

Bedzie liczona dochodowość z 1 ha tj ok 3500zł  (takie zaświadczenia dają teraz UG) i to musi stanowić min. 25% wszystkich dochodów  rolnika coś  takiego czytałem jak ktoś  wie wiecej lub lepiej to niech mnie poprawi

Opublikowano
2 godziny temu, Buszmen11 napisał:

Projekt projektem, jak uchwala to wszystko będzie jasne.  Dochód najprawdopodobniej będzie za rok ubiegły więc nie wiem jak pokombinujesz żeby był niższy. Poczekaj, nie ma co sr** ogniem. 

Są  i na  to sposoby uwierz mi  Dużo może nie da się nakombinować ale wystarczy złożyć korektę w US i zwrócić nadpłatę podatku aby trochę obniżyć dochód za zeszły rok Jeśli ktoś nieznacznie przekracza kryterium dochodowe to czasem i to pomaga

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Gospodarstwo  8 ha to raczej nie KULCZYKI 

A co do kombinowania to efekt wprowadzanych wymogów niektórzy są na etacie i poprostu trzeba sprawdzić czy się kwalifikuje czy nie ot i cała historia.

Przed chwilą, wojtal24 napisał:

Bedzie liczona dochodowość z 1 ha tj ok 3500zł  (takie zaświadczenia dają teraz UG) i to musi stanowić min. 25% wszystkich dochodów  rolnika coś  takiego czytałem jak ktoś  wie wiecej lub lepiej to niech mnie poprawi

Gmina wydaje zaświadczenie o liczbie ha przeliczeniowych jakie posiada rolnik  wnioskodawca i mnożymy przez 3399 i mamy dochód z gospodarstwa i druga część czyli dochód z działalności pozaroliczej wnioskodawcy rolnika - tutaj pytanie czy tylko rolnika wnioskodawcy czy też małżonka rolnika to jest sedno mojego pytania Panowie a co do  udziału 25 % tu już tylko matematyka 

Edytowane przez wwaldek
Opublikowano
9 minut temu, wwaldek napisał:

Gospodarstwo  8 ha to raczej nie KULCZYKI 

A co do kombinowania to efekt wprowadzanych wymogów niektórzy są na etacie i poprostu trzeba sprawdzić czy się kwalifikuje czy nie ot i cała historia.

Gmina wydaje zaświadczenie o liczbie ha przeliczeniowych jakie posiada rolnik  wnioskodawca i mnożymy przez 3399 i mamy dochód z gospodarstwa i druga część czyli dochód z działalności pozaroliczej wnioskodawcy rolnika - tutaj pytanie czy tylko rolnika wnioskodawcy czy też małżonka rolnika to jest sedno mojego pytania Panowie a co do  udziału 25 % tu już tylko matematyka 

Możesz też wziąć pod uwagę przychód - wówczas liczysz przychód spoza gosp. za zeszły rok a przychód z gospodarstwa ma być liczony prawdopodobnie z tegorocznych upraw Wówczas dopiero otwiera się możliwość kombinowania i kończy w zasadzie na 13 tys euro Czyli przychodu spoza gospodarstwa można by było osiągnąć 39 tys euro

Opublikowano

Dokładnie dochód i ha przeliczeniowe lub przychód w dopłat potrzebuję tylko inf. czy dochód rolnika czy łącznie z małżonkiem z działalności pozaroliczej 

Opublikowano

A gdzie znajdę szczegółowe informacje nt dodatkowych punktów np. Ile za zmianę kierunku produkcji/innowacyjnosc. Że np za zakupy danego sprzętu można mieć dodatkowe punkty a np za pług nie...

Opublikowano

Nie ma nigdzie wykazu punktów jako takiego  Musisz siąść nad rozporządzaniami i sobie samemu wypisać ile za co jest punktów A jeśli chodzi o maszyny to najprostsze rozwiązanie to wypełnić biznesplan - tam jak wybierzesz daną maszynę z listy i wpiszesz jej cenę to automatycznie przeliczy ci ile punktów dostaniesz Inny sposób to znaleźć załącznik w rozporządzeniu - tam sa współczynniki ile jest za daną maszynę  i ręcznie przeliczać w zależności od jej ceny

Opublikowano (edytowane)

Właśnie że są - jeśli ktoś wyda na punktowane inwestycje (bo to nie muszą być same maszyny) 1000 zł a drugi wyda 30000 zł to ten kto wydał więcej dostanie więcej punktów - jest odpowiedni wzór aby to wyliczyć ale biznesplan robi to automatycznie - wpisz sobie różne ceny to zobaczysz jak się zmieni liczba punktów

Łącząc te 2 przykłady - za 1000 zł wydane na ten siew graniczny przyznało 0,04 pkt Po wpisaniu 30000 zł - 1,28 pkt

Edytowane przez maroon
Opublikowano

Głupoty piszesz dlatego że automatem liczyłeś.Wzrasta liczba punktów wraz ze wzrostem ceny ,ale jak byś miał dodatek  to tylko przykład-za pionowe wałki w rozrzutniku 2 pkt,ale te punkty podstawia się do wzoru i wtedy wychodzi np przy maszynie za 30 tyś 0,4 pkt a przy maszynie za 50 tyś 0,72 pkt,

Tak że tylko w tym kontekście cena ma znaczenie ,bo punkty są standardowo np 2 ale podstawiane do wzoru i wychodzą dlatego takie tam po przecinku

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, kopin napisał:

Głupoty piszesz dlatego że automatem liczyłeś.Wzrasta liczba punktów wraz ze wzrostem ceny ,ale jak byś miał dodatek  to tylko przykład-za pionowe wałki w rozrzutniku 2 pkt,ale te punkty podstawia się do wzoru i wtedy wychodzi np przy maszynie za 30 tyś 0,4 pkt a przy maszynie za 50 tyś 0,72 pkt,

Tak że tylko w tym kontekście cena ma znaczenie ,bo punkty są standardowo np 2 ale podstawiane do wzoru i wychodzą dlatego takie tam po przecinku

Innymi słowy napisałeś tak - "piszesz głupoty ale generalnie masz rację" Nie wiem czego nie rozumiesz w moim poście skoro się ze mną zgadzasz - każda inwestycja w środowisko ma swój współczynnik wedle załącznika Bierzemy ten współczynnik do wzoru w którym jest jeszcze kilka pozycji (między innymi cena) i wychodzi wartość punktowa Aby odpisać człowiekowi który jest nowy  w temacie i pyta o liczbę punktów za maszynę trzeba go uświadomić że liczba punktów zależy w głównym stopniu od kwoty wydanej na inwestycję punktowaną

Opublikowano

to prościej-punkty za np 4 wałki są 2, i to się nie zmienia ,tak samo za siew graniczny itd,zmienną jest cena podstawiana do wzoru

ale to nie prawda że liczba punktów zależy od kwoty jaką wydasz,kup sobie traktor i nic nie dostaniesz

po prostu musisz kupić punktowane maszyny-to jest najważniejsze

• Like 1
Opublikowano

Do tej pory kiedy nie było dużo wniosków punkty za maszyny nie były takie ważne. Bardziej w modernizacji liczyło się to aby mieć lepsze miejsce na liście. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, kopin napisał:

to prościej-punkty za np 4 wałki są 2, i to się nie zmienia ,tak samo za siew graniczny itd,zmienną jest cena podstawiana do wzoru

ale to nie prawda że liczba punktów zależy od kwoty jaką wydasz,kup sobie traktor i nic nie dostaniesz

po prostu musisz kupić punktowane maszyny-to jest najważniejsze

Przecież o tym napisałem że jest odpowiedni załącznik do inwestycji których to dotyczy I nie są to tylko maszyny Zaś to co nazywasz punktami powinno się prawidłowo nazywać współczynnikiem