Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, max95 napisał:

A kiedy skladales wniosek o płatność?

20.11. 2018. I do 90 wypłacili. Jeden dostanie po miesiącu drugi po 80paru dniach jak w moim przypadku.

14 godzin temu, Sylwia25x91 napisał:

Uwas juz maszyny stoja a umnie jeszcze decyzja nie wydana lodzkie 

Kiedy składany wniosek o płatność? U mnie wszystko płacili szybko. Dopłata 75%, za miesiąc druga rata doplaty i zaraz 48tys. Szybko poszło

Opublikowano (edytowane)

Czy dzierżawy nabyte umową wieloletnią pomiędzy żłożeniem wniosku a rokiem docelowym wliczają się w roku docelowym do powierzchni gospodarstwa i wielkości ekonomicznej czy tylko te które były zawarte przed złożeniem wniosku i były już w roku bazowym?

Edytowane przez marluk
Opublikowano
54 minuty temu, marluk napisał:

Czy dzierżawy nabyte umową wieloletnią pomiędzy żłożeniem wniosku a rokiem docelowym wliczają się w roku docelowym do powierzchni gospodarstwa i wielkości ekonomicznej czy tylko te które były zawarte przed złożeniem wniosku i były już w roku bazowym?

Już Ci odpowiadałam na to pytanie :P Jak mi nie wierzysz, to spróbuj sobie to wpisać w biznesplanie i przejdź to tabeli "Kryteria dostępu". Wyświetli Ci się błąd, bo powierzchnia upraw na gruncie dzierżawionym w roku docelowym jest większa niż w roku wyjściowym. 

Opublikowano
16 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

Już Ci odpowiadałam na to pytanie :P Jak mi nie wierzysz, to spróbuj sobie to wpisać w biznesplanie i przejdź to tabeli "Kryteria dostępu". Wyświetli Ci się błąd, bo powierzchnia upraw na gruncie dzierżawionym w roku docelowym jest większa niż w roku wyjściowym. 

Ok ale co z tym zrobić? Gdzie wpisać tą dzierzawę żeby było ok?

Opublikowano
12 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

No skoro obecnie jej jeszcze nie masz, to nigdzie nie wpisujesz. 

Ja wiem ale co później będzie w przypadku takiej niezgodności? Mam składać wniosek o zmianę biznesplanu? I pomimo że będzie to dzierżawa wieloletnia to nie będzie się wliczac do wielkości ekonomicznej? Trochę to paranoja albo czegoś nie rozumiem.

Opublikowano
40 minut temu, marluk napisał:

Ja wiem ale co później będzie w przypadku takiej niezgodności? Mam składać wniosek o zmianę biznesplanu? I pomimo że będzie to dzierżawa wieloletnia to nie będzie się wliczac do wielkości ekonomicznej? Trochę to paranoja albo czegoś nie rozumiem.

Zadzwoń do Agencji i dopytaj. Wydaje mi się, że wtedy jak będziesz robić korektę do biznesplanu, to dodasz te działki tylko do tabeli nr 4, a do tabeli nr 5 (uprawy) już nie. 

Ma to w sumie jakiś sens, bo tak by sobie można było wziąć lewą dzierżawę na rok docelowy i w ten sposób podnosić dochodowość. 

Opublikowano
1 minutę temu, sobczakkatarzyna napisał:

Zadzwoń do Agencji i dopytaj. Wydaje mi się, że wtedy jak będziesz robić korektę do biznesplanu, to dodasz te działki tylko do tabeli nr 4, a do tabeli nr 5 (uprawy) już nie. 

Ma to w sumie jakiś sens, bo tak by sobie można było wziąć lewą dzierżawę na rok docelowy i w ten sposób podnosić dochodowość. 

Jak to lewą? Dlaczego dzierżawę długoterminową zawartą po dniu złożenia wniosku nazywasz lewą a tą zawartą przed już nie? To jest bez sensu całkowicie żeby grunt formalnie w posiadaniu na który ktoś ubiega się o dopłaty i zbiera plony nie liczył się do wielkości ekonomicznej. Lewa to mogłaby być dzierżawa ustna ale nie zawarta na minimum 7 lat.

Opublikowano
2 minuty temu, marluk napisał:

Jak to lewą? Dlaczego dzierżawę długoterminową zawartą po dniu złożenia wniosku nazywasz lewą a tą zawartą przed już nie? To jest bez sensu całkowicie żeby grunt formalnie w posiadaniu na który ktoś ubiega się o dopłaty i zbiera plony nie liczył się do wielkości ekonomicznej. Lewa to mogłaby być dzierżawa ustna ale nie zawarta na minimum 7 lat.

Bo jeśli byłaby zawarta przed złożeniem wniosku, to wliczałaby się do dochodowości i w roku wyjściowym i docelowym. A jak po złożeniu wniosku, to tylko do docelowego, więc mogłoby to prowadzić do nadużyć i właśnie brania lewych dzierżaw. 

Opublikowano

Ja zauważyłem że kolega ogólnie lubi zadawać pytania i robić problemy,chociaż mam wrażenie że spora część pytań i tak go nie dotyczy;-)

A pytania typu czy stonoga faktycznie ma sto nóg ? gdzie kupić dla niej buty? i czy jeśli straci jedną nogę idzie dokupić pojedyńczy but?

jakoś nie przemawiają do mnie 

Opublikowano
4 minuty temu, sobczakkatarzyna napisał:

Bo jeśli byłaby zawarta przed złożeniem wniosku, to wliczałaby się do dochodowości i w roku wyjściowym i docelowym. A jak po złożeniu wniosku, to tylko do docelowego, więc mogłoby to prowadzić do nadużyć i właśnie brania lewych dzierżaw.  

Jakich nadużyć skoro taka dzierżawa byłaby zawarta na minimum 7 lat? Jasne, gdyby ktoś wziął taką dzierżawę a po spełnieniu biznesplanu ją rozwiązał to ok ale czy można nazwać lewą dzierżawę która jest zawarta aż na 7 lat?

3 minuty temu, kopin napisał:

Ja zauważyłem że kolega ogólnie lubi zadawać pytania i robić problemy,chociaż mam wrażenie że spora część pytań i tak go nie dotyczy;-)

A pytania typu czy stonoga faktycznie ma sto nóg ? gdzie kupić dla niej buty? i czy jeśli straci jedną nogę idzie dokupić pojedyńczy but?

jakoś nie przemawiają do mnie 

Mylisz się kolego, planuję wniosek o RMG razem w ojcem i naszym problemem aby udało się złożyć 2 wnioski jest za mała ilość ziemi. Stąd zainteresowanie dzierżawami. A z racji takiej, że jest mało czasu to mogę nie zdążyć z ich zawarciem przed złożeniem wniosku co skazuje mnie na to, że w roku docelowym będzie mi się liczyć tylko dzierżawa na starcie + to co uda mi się kupić za premię. Co jest bez sensu bo planuję kolejne dzierżawy ale juz po złożeniu wniosku. Teraz rozumiesz o co mi chodzi?

Opublikowano

No właśnie  to teraz ja mam pytanie do ciebie takie proste po chłopsku-program znany od kilku lat to czemu teraz srasz po nogach że nie zdażysz,a co robiłeś do tej pory?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, marluk napisał:

Jakich nadużyć skoro taka dzierżawa byłaby zawarta na minimum 7 lat? Jasne, gdyby ktoś wziął taką dzierżawę a po spełnieniu biznesplanu ją rozwiązał to ok ale czy można nazwać lewą dzierżawę która jest zawarta aż na 7 lat?

No takich nadużyć, że w roku wyjściowym masz tylko 1 ha i dochodowość powiedzmy 2000 euro, a w docelowym dobierasz sobie dzierżawę od brata i nagle dochodowość skacze Ci do 20 000 euro. Ja nie mówię, że tak jest w Twoim przypadku, tylko że tak mogłoby się dziać, dlatego zabezpieczyli się w ten sposób, że dochodowość w roku docelowym jest liczona tylko z tych dzierżaw, które miało się już w roku wyjściowym. 

Edit: Dobra, akurat dokładnie tak by nie mogło być, bo w docelowym dochodowość liczona tylko z 30% dzierżaw :P Ale tak czy inaczej mogłoby to prowadzić do sytuacji, że ktoś sztucznie podnosiłby sobie dochodowość w roku docelowym. 

Edytowane przez sobczakkatarzyna
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, kopin napisał:

No właśnie  to teraz ja mam pytanie do ciebie takie proste po chłopsku-program znany od kilku lat to czemu teraz srasz po nogach że nie zdażysz,a co robiłeś do tej pory?

A no to, że od teraz po pierwsze maksymalna wielkość ekonomiczna została podniesiona do 13k, po drugie nie będzie wymogu KRUS na starcie a po trzecie można mieć 50% dzierżaw w roku docelowym. Warunki zostaną złagodzone a tego nie było wiadomo jeszcze 2 miesiące temu.

Opublikowano

A po wtóre to czy kolega Pytający i jego ojciec mają 2 odrębne gospodarstwa czy też na współwłasności? bo wtedy sam ci się rozwiąże problem z małą ilością ziemi

Opublikowano
2 minuty temu, sobczakkatarzyna napisał:

No takich nadużyć, że w roku wyjściowym masz tylko 1 ha i dochodowość powiedzmy 2000 euro, a w docelowym dobierasz sobie dzierżawę od brata i nagle dochodowość skacze Ci do 20 000 euro. Ja nie mówię, że tak jest w Twoim przypadku, tylko że tak mogłoby się dziać, dlatego zabezpieczyli się w ten sposób, że dochodowość w roku docelowym jest liczona tylko z tych dzierżaw, które miało się już w roku wyjściowym. 

Ja naprawdę rozumiem co masz na myśli ale nadal uważam, że wymóg aby dzierżawa była zawarta na co najmniej 7 lat jest wystarczająco rygorystyczny aby uznać, że nie jest to dzierżawa "lewa". Inaczej jakby była ustna. Jest to bez sensu ale każdy moze miec swoje zdanie.

2 minuty temu, kopin napisał:

A po wtóre to czy kolega Pytający i jego ojciec mają 2 odrębne gospodarstwa czy też na współwłasności? bo wtedy sam ci się rozwiąże problem z małą ilością ziemi

2 odrębne, ja swojego jeszcze formalnie nie mam. Jestem w trakcie zbierania dzierżaw. Wydzierżawiłbym od ojca hektar ale boje się sztucznych warunków dlatego wezmę od niego z 30 arów a resztę od innych ludzi.

Opublikowano
2 minuty temu, marluk napisał:

Ja naprawdę rozumiem co masz na myśli ale nadal uważam, że wymóg aby dzierżawa była zawarta na co najmniej 7 lat jest wystarczająco rygorystyczny aby uznać, że nie jest to dzierżawa "lewa". Inaczej jakby była ustna. Jest to bez sensu ale każdy moze miec swoje zdanie.

Ale czemu Ty się ze mną kłócisz, ja rozporządzenia nie pisałam i to nie moje wytyczne :P 

Opublikowano

Moja szczerosć mówi prosto w takim wypadku ,ojciec jak najbardziej powinien dostać,i jeszcze powinieneś mu w tym pomóc.

A co do ciebie kolego to za szukanie sposobu wyłudzenia dotacji należy ci się dobrze batem po d*pie -tyle w temacie 😉

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, sobczakkatarzyna napisał:

Ale czemu Ty się ze mną kłócisz, ja rozporządzenia nie pisałam i to nie moje wytyczne :P 

Ależ ja się nie kłócę -broń boże :) Wyrażam swoje niezadowolenie i wskazuję na brak sensu w tym punkcie rozporządzenia.

3 minuty temu, kopin napisał:

Moja szczerosć mówi prosto w takim wypadku ,ojciec jak najbardziej powinien dostać,i jeszcze powinieneś mu w tym pomóc.

A co do ciebie kolego to za szukanie sposobu wyłudzenia dotacji należy ci się dobrze batem po d*pie -tyle w temacie 😉

Możesz mieć swoje zdanie. Ale gdzie widzisz wyłudzenie? Znam się na prowadzeniu gospodarstwa, będę się tym zajmował więc w czym problem, że chcę skorzystać? Zapytaj ludzi, 90% biznesplanów jest pisanych w pierwszej kolejności tak aby dostać pomoc a druga sprawa to jak to wpłynie na gospodarstwo. Najlepiej połączyć to i to i każdy do tego dąży.

Opublikowano

Dobrze piszesz o tych 90% każdy tak pisze żeby dostać ,ale nie każdy na miesiac przed naborem tworzy/zmyśla gospodarstwo.Chcesz kasę na rozwój to zrozumiałe,ojciec niech weżmie RMG a Ty wez 150 tyś na pozarolniczą działalnosć.Po 5 latach ojciec Ci przepisze i będziesz miał łacznie wpompowane w gospodarstwo 210 tyś