Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, orzel2115 napisał:

Czy RMG można łączyć z modernizacją gospodarstw rolnych i wziąć fundusze z obu programów ? W maju w RMG SO ma zostać podniesione do 13tys euro, a w modernizacji ma być nowy obszar w którym będą inwestycje na nawadnianie i SO dla tego podzialania ma być 10tys euro.

A to chyba nie tak, że mają podnieść wymagania do 13tys, tylko rozszerzyć dostępność dla tych, którzy mają so na starcie wyższe niż 10tys. Czyli ci co mają 10-13 muszą dobić min 20procent więcej, a ci co mają jak dotychczas poniżej 10 muszą dobić do 10tys albo 20%.

Opublikowano
Dnia 28.01.2019 o 15:23, Mariusz2903 napisał:

lubelskie dziś kontrola działek na miejscu bardzo dokładna co do ara potem protokół pokontrolny i mają to dostarczyć do armr kontrola wyszła ok 

Sprawdzali coś jeszcze czy tylko pomiar działek?

Opublikowano

Many ano w tym że widząc Twój post nie chce mi się go czytać bo za każdym razem wiem co w nim się znajduje, kuje mnie w oczy pisownia i zniekształcanie wyrazów. Ogólnie Twoja polityka się zgadza ale gdy Ty piszesz posta ja już wiem co jest jego zawartością.  Ogólnie bardzo narzekasz, jak mój tata dosłownie. Może czas zakasać rękawy i poprawić swój status społeczny i iść do pracy w której się opłaca a gospodarstwo oddać młodszemu który w obecnym kryzysie wie co z hektarem ziemi zrobić. Pozdrawiam, i żeby nie było nie przy.... dalam się. Poza tym to temat o RMG a nie o biadoleniu na polski rząd, żydów itd.

Opublikowano
11 godzin temu, Pawel89pl napisał:

Ja podobnie jakoś 10 listopada chyba . A kasy niet do dziś 😚

Ja też nie mam. Kto wie o co chodzi że tak długo to trwa? Maszyny zamówione kasy brak.

Opublikowano

@orzel2115 jeśli skorzystasz z RMG to nic nie blokuje Cię abyś skorzystał potem z modernizacji. O ile oczywiście będziesz spełniał warunki. Jeśli chodzi o kolejny obszar dotyczący nawodnień to z tego co pamietam to nie będzie w nim kryterium wielkości ekonomicznej. 

• Thanks 2
Opublikowano
4 godziny temu, gustaww napisał:

Many ano w tym że widząc Twój post nie chce mi się go czytać bo za każdym razem wiem co w nim się znajduje, kuje mnie w oczy pisownia i zniekształcanie wyrazów. Ogólnie Twoja polityka się zgadza ale gdy Ty piszesz posta ja już wiem co jest jego zawartością.  Ogólnie bardzo narzekasz, jak mój tata dosłownie. Może czas zakasać rękawy i poprawić swój status społeczny i iść do pracy w której się opłaca a gospodarstwo oddać młodszemu który w obecnym kryzysie wie co z hektarem ziemi zrobić. Pozdrawiam, i żeby nie było nie przy.... dalam się. Poza tym to temat o RMG a nie o biadoleniu na polski rząd, żydów itd.

Brawo Ty?. W młodzieży siła i tu masz rację ale perspektywy macie nieciekawe. Tak naprawdę to nie narzekam bo z natury jestem optymistą. Kontestuję tylko otaczającą nas rolników rzeczywistość i mam świadomość, że tylko zorganizowane działania mogą dać efekty. Jak wspomniałeś nie jest to odpowiednie forum żeby drążyć ten temat?

Sukcesów w pracy.

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, Buszmen11 napisał:

Kwestia czasu. Na dniach embargo na wołowinę będzie. Kolegę mam co wozi bydło, handlarze już 50 gr urywają na kilu.

Nie będzie żadnego embarga Co nie zmienia faktu że i tak nieźle na tym zarobią Teraz powinni jeszcze upublicznić dane wszystkich zamieszanych w proceder aby oczyścić tą sytuację ale przecież tego nie zrobią wszystkich - czyli od rolnika, przez kierowcę po pracowników którzy o tym wiedzieli I tak surowo ich ukarać aby do końca życia popamiętali

Opublikowano

Publikowanie danych jest nie możliwe,ale sam o tym napisałeś.Zastanawia mnie tylko czemu chciał byś tego juz od rolnika,a skąd ten rolnik ma wiedzieć gdzie idzie jego krowa? U mnie zabierają wybrakowane maciory i też nie wiem gdzie trafiają,czasem bąknie -ta chu...wa to do tygrysów.Ale co mam jechać z nią ?

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, kopin napisał:

Publikowanie danych jest nie możliwe,ale sam o tym napisałeś.Zastanawia mnie tylko czemu chciał byś tego juz od rolnika,a skąd ten rolnik ma wiedzieć gdzie idzie jego krowa? U mnie zabierają wybrakowane maciory i też nie wiem gdzie trafiają,czasem bąknie -ta chu...wa to do tygrysów.Ale co mam jechać z nią ?

Weź nie gadaj głupot Każdy kuźwa niewinny a potem przez kilka groszy zarobku cała branża dostaje po d*pie Tak ciężko zrobić chachmęt i sobie zabrać to mięso jeśli się nadaje do spożycia? Jak idziecie do sklepu to chyba oczekujecie dobrej jakości produktu a nie gówna? Mentalność Kalego się kłania? Jak można sr** do własnego gniazda i się potem dziwić jak zaczyna śmierdzieć? A najlepsze że rolnik dostanie za to kilka groszy a cały zarobek zwiną pośrednicy Ile takich pourazowych sztuk trafia się w ciągu roku? Ciężko wrzucić takie sporadyczne przypadki w koszta? To teraz wszyscy dostaną po d*pie bo handlarze wyczuli okazję aby up***dolić ceny Nagrodę dajcie dla tych rolników skoro nie chcecie ich ukarać

• Like 1
Opublikowano

Patrząc na rynek krówek z każdej strony chyli się to ku upadkowi, sam fakt, że ludzie widząc i wiedząc co może trafić na ich stół przestają kupować mięso, przechodzą na wegetarianizm i jeszcze bardziej klęka hodowla. Poza tym na dobrą i pewną jakość mięsa po prostu ich nie stać.

Opublikowano

maroon co znaczy wrzucić w koszta? jak krowa złamała nogę to ją dobić siekierą i na bakutil?

głupoty gadasz jak byś nie miał o niczym pojęcia,jaz zwiększysz gospodarstwo z tych swoich 2 królików  i kozy do sensownych rozmiarów dzięki RMG to pogadamy,bo na razie to gadasz jak byś o niczym pojęcia nie miał.

Swinie też mi zabierają i zdażyło się że potem za któraś kasy nie dostałem bo był duży ropień,a gdyby wkręcili w kiełbachę wycinając kawałek to by była moja wina?

Zresztą to temat o RMG,więc tego sie trzymajmy;-)

Opublikowano
7 godzin temu, freetaxi napisał:

@orzel2115 jeśli skorzystasz z RMG to nic nie blokuje Cię abyś skorzystał potem z modernizacji. O ile oczywiście będziesz spełniał warunki. Jeśli chodzi o kolejny obszar dotyczący nawodnień to z tego co pamietam to nie będzie w nim kryterium wielkości ekonomicznej. 

freetaxi  o co chodzi z tymi dzierżawami w docelowym  że niby 30 proc może być ale już nie kumam czy od wyjściowych dzierżaw  czy 30 proc od całości  a jeśli w docelowym będę miał 35 proc dzierż to co się stanie na starcie mam 1 40 wł  całość 3 10  to ile mogę mieć dzierż w docelowym ?