Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak odpisałeś VAT na budynki to na pewno nie wrócisz 😉

A prawda jak d*pa każdy ma swoją,ja jestem na ryczałcie ,a kumpel mając 800 szt świń w rzucie na VAT,i cały czas mówi że jak tylko PROW mu sie skończy to rezygnuje 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, kopin napisał:

A prawda jak d*pa każdy ma swoją,ja jestem na ryczałcie ,a kumpel mając 800 szt świń w rzucie na VAT,i cały czas mówi że jak tylko PROW mu sie skończy to rezygnuje 

Nie nie odpisałem vatu z budynków. Maszyny się cały czas kupuje i się odpisuje VAT. A że tak powiem mało idzie paliwa, nawozów, opryskow, części?  To jak zapłacisz 8 % VAT od sprzedaży. A od zakupu w większości masz 23 % zwrotu to chyba czysta kalkulacja.  

Opublikowano

Bycie na VAT to jest dobre jak cały czas coś się kupuje maszyny , telewizory , samochody , bardzo dużo zużywa się paliwa , usługi rolnicze , kolega tak ma jemu się opłaca co 5 lat nowy samochód i tak samo maszyny mienia stare sprzedaje .

Opublikowano

Zakładam że jeszcze nie masz rodziny i dzieci?

2 minuty temu, Hibi1990 napisał:

Nie nie odpisałem vatu z budynków. Maszyny się cały czas kupuje i się odpisuje VAT. A że tak powiem mało idzie paliwa, nawozów, opryskow, części?  To jak zapłacisz 8 % VAT od sprzedaży. A od zakupu w większości masz 23 % zwrotu to chyba czysta kalkulacja.  

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

Rozmawiałem kilka dni temu z dobrym znajomym, brał ode mnie zboże jest vatowcem, miałem i ja ochotę w to wejść, jak to on powiedział fajnie jest jak się vat odzyskuje ale jak się płaci już tak wesoło nie jest. Jak Skarbówka ma mi zaglądać do portfela  co kupuję i skąd na to mam pieniądze to odpuściłem wolę spać spokojnie, nie brać tego vatu i go nie oddawać wątpie że poczciwy rolnik nabierze np. maszyn odliczy vat i go nie zapłaci a Skarbówka się nigdy nie upomni .

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

Zakładam że jeszcze nie masz rodziny i dzieci?

Akurat się mylisz z tym że nie mam rodziny i dzieci. A dla mnie być na VAT się opłaca i to bardzo. Zaglądać se skarbówka może bo mam jeszcze inny dochód z pracy więc jakoś się to przepycha A kontroli już miałem parę że skarbówki i nie jest tak strasznie jak się komu wydaje. Odwagi trochę i chęci i wszystko się da zrobić. 

Opublikowano

Pytanie o rodzinę i dzieci nie było ze złośliwości ,tylko tak jak kumpel gadał kiedy był sam każda zarobiona kasa szła w inwestycje,więc odliczał sporo.A teraz jak żona i 3 dzieci ,i połowa dochodu bądż więcej idzie na rodzinę to już mizernie to wygląda,ale u każdego to inaczej wygląda i każdy liczy to u siebie.

Opublikowano (edytowane)

Hibi.  To państwo do Twojego gospodarstwa będzie dopłacać i nie upomni się nigdy o ten podatek? Kolega o którym pisałem będzie przechodził na ryczałt, to US przeliczył mu ile lat musi być jeszcze płatnikiem vat by  bilnas wyszedł na 0;0

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

wszystko w temacie,vat jest spoko z wykwalfikowanym doradca podatkowym .mnie wkurza to ze zamawiając maszyny musze placic cene brutto wiec ile ,mi tej dotacji daja (mgr)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pacifiko napisał:

wszystko w temacie,vat jest spoko z wykwalfikowanym doradca podatkowym .mnie wkurza to ze zamawiając maszyny musze placic cene brutto wiec ile ,mi tej dotacji daja (mgr)

A no właśnie, jak zacząłem zagłębiać się w ten temat to MGR jest to pomoc 50% poniesionych kosztów w kwocie netto, czyli jak ktoś jest na vat to będzie miał te 50% ,

Paweł RMG jest pomocą w kwocie brutto.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

A no właśnie, jak zacząłem zagłębiać się w ten temat to MGR jest to pomoc 50% poniesionych kosztów w kwocie netto.

Najlepiej za MGR zakupić  hektary to po kilku latach zwróci się w dopłatach bezpośrednich?

Opublikowano
36 minut temu, Pawel89pl napisał:

Fakt :) 

Czyli w mgr płacimy jeszcze vat ? To wychodzi pewnie 40% dofinansowania ?

Zależy w co inwestujesz, maszyny są objęte jak się nie mylę 23% podatkiem, więc łatwo policzyć, MGR można interpretować że jest to taki lep na nas który ma ryczałtowców zwabić do machiny skarbowej  :)

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Zależy w co inwestujesz, maszyny są objęte jak się nie mylę 23% podatkiem, więc łatwo policzyć, MGR można interpretować że jest to taki lep na nas który ma ryczałtowców zwabić do machiny skarbowej  :)

Przecież my rolnicy jesteśmy kołem napędowym dla rozwoju zachodniej branży techniki rolniczej. Ciągniki rolnicze - wszystko zachodnie. Co my produkujemy w kraju ze sprzętu rolniczego? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Te wszystkie dofinansowania to pozorne pieniądze. Mało kto jedzie bez kredytów, bo kasy na wkład nie ma, koszty maszyn wzrosły mega, do tego głupie przepisy, i urzedasy którzy wszystko narzucają wg mądrych tabelek. Co nabór to więcej wymagań od rolnika, a coraz mniej korzyści

Co do vatu to moim zdaniem na małe gospodarstwa nie ma sensu

Edytowane przez Buszmen11
  • Like 2
Opublikowano

Dokładnie many dokładnie a jak jest jakaś produkcja to i tak nie chcą kupić rolnicy bo , twierdzą że badziewie i koło się zamyka , ale to co się dzieje w gospodarce , albo naprawdę wielu jest za ślepionych czy jak to nazwać .

Dokładnie sady padli , orzechy laskowe i włoskie tez już padają , świnie padli , teraz tylko zwiększanie produkcji wołowiny ale to tez na krótką metę jak i to pierdolnie to się odbije wielkim echem .

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Dokładnie many dokładnie a jak jest jakaś produkcja to i tak nie chcą kupić rolnicy bo , twierdzą że badziewie i koło się zamyka , ale to co się dzieje w gospodarce , albo naprawdę wielu jest za ślepionych czy jak to nazwać .

Dokładnie sady padli , orzechy laskowe i włoskie tez już padają , świnie padli , teraz tylko zwiększanie produkcji wołowiny ale to tez na krótką metę jak i to pierdolnie to się odbije wielkim echem .

Brukselskie szabasgoje w porozumieniu z naszymi przymierzają się do degradacji hodowli naszego drobiu. Komisja Europejska rozważa wprowadzenie czasowego zakazu handlu jajami z Polski – dowiedziała się Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz z oficjalnych dokumentów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Opublikowano
Dnia 23.01.2019 o 12:18, ax12345 napisał:

Masz rację, ciekawe czy można dostać kasę z programu"czyste powietrze". Kupić z wniosku RMG a odliczyć z programu"czyste powietrze", wtedy  było by jeszcze taniej

Raczej nie,po pierwsze VAT na dom masz 8%,a tam musisz na gospodarczym zamontować i z Vat-em 23%,poza tym Ziobro nie śpi,cały czas czuwa 😉

• Haha 1
Opublikowano

Ratuje nas tylko blokada Warszawy  - tylko my rolnicy możemy pokazać szabasgojom jaka branża w tym kraju jest najważniejsza. Polska stała się trzecim po Bułgarii i Szwecji największym importerem świeżych jabłek z Ukrainy, a jej udział stanowił nieco ponad 1 proc. eksportu jabłek deserowych (nieco mniej niż 80 ton) - tak lecą z nami w banbuko?

Opublikowano
9 minut temu, many12 napisał:

Ratuje nas tylko blokada Warszawy  - tylko my rolnicy możemy pokazać szabasgojom jaka branża w tym kraju jest najważniejsza. Polska stała się trzecim po Bułgarii i Szwecji największym importerem świeżych jabłek z Ukrainy, a jej udział stanowił nieco ponad 1 proc. eksportu jabłek deserowych (nieco mniej niż 80 ton) - tak lecą z nami w banbuko?

Coś ma się dziać w najbliższym czasie.https://dorzeczy.pl/kraj/91443/rolnicy-zapowiadaja-protestyod-poniedzialku-zaczyna-sie-w-polsce-powstanie-chlopskie.html?fbclid=IwAR2Z0uejIR6q-nEwtZvqgfvCrLKPA1s5CE3_eo5GglUR4booyoOxEzosQC8

• Like 1
Opublikowano

Wszystko sie robi aby sp***dolić co się da .

Co do tych blokad to tylko rośnie nienawiść kierowców , ludzi co jada do pracy , wielu widzi jak jest w rolnictwie , a bardzo wielu ma to w d*pie , jak już powiada się że Gdańsk to wolne miasto , Szczecin bardziej Niemiecki niż polski co to kurna się dzieje .

A to  będzie koniec produkcji wołowiny w Polsce już nie długo .

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24403212,reporter-superwizjera-zatrudnil-sie-w-rzezni-przerabiaja.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta&fbclid=IwAR16x7g7gXuOxk04kvkgyo5v6NKWe

• Like 2