Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, DominikDziekan napisał:

no ok... a jak z tym vatem w koncu ?? odpisywales vat od maszyn ??

No od tych co wcześniej brałem to oczywiście że odpisywałem A dlaczego miałem nie odpisywać? Lepiej do kielni wsadzic zwrot zamiast panstwo wzbogacac.Zawsze to 23% zwrotu 

Opublikowano
2 minuty temu, DominikDziekan napisał:

no tak, tylko ze mi powiedzieli ze od premi z Rmg nie mozna odpisac vatu jak sie przejdzie na vatowca...

Kto Ci tak nagadal?  😂😂😂 masz fakturę VAT jesteś na vacie to normalnie składasz faktury do rozliczenia i niema że boli. A młody rolnik czy modernizacja według Ciebie też nie mogą? 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, DominikDziekan napisał:

no tak, tylko ze mi powiedzieli ze od premi z Rmg nie mozna odpisac vatu jak sie przejdzie na vatowca...

Bo to premia jest brutto , tak samo akcyza paliwowa , jak ktoś ma środki obrotowe na paliwo to co wpisane do książki nie odliczysz akcyzy z tego .

• Like 1
Opublikowano

Wiem że nie można wstawiać linków. Ale może nikt krzyczeć nie będzie to zupełnie w celu informacyjnym. Poczytajcie sobie.

https://www.agrofoto.pl/articles/prow-2014-2020/vat-za-maszyny-na-restrukturyzacje/

Normalnie odliczasz VAT i tyle. Żeby nie ten VAT to by tak maszyn nie brali na modernizację albo młodego rolnika

Opublikowano

W biznesplanie mam wprowadzenie innowacji w dziedzinie postępu biologicznego.

Czy znamy stawki dopłat do materiału siewnego za ubiegły rok - ewentualnie ceny w centralach nasiennych?

Opublikowano
49 minut temu, Sylwia25x91 napisał:

w łódzkim dzwonili do mnie mala poprawka a kiedy  decyzja to nie wiadomo gadała ze jak poprawki odrazu sie zlozy to odrazu decyzie wyda

Ja w mazowieckim złożyłem poprawki i za 3 dni dzwoniłem to powiedziała mi kobitka że decyzja pozytywna. I w piątek przyszła decyzja jutro wniosek o pierwszą ratę składam. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Sylwia25x91 napisał:

w łódzkim dzwonili do mnie mala poprawka a kiedy  decyzja to nie wiadomo gadała ze jak poprawki odrazu sie zlozy to odrazu decyzie wyda

Mój szedł do decyzji we wrześniu i do tej pory nie przysłali. Myśle że decyzje będą u nas wysyłać jak rozpatrzą wszystkie wnioski

Opublikowano

Ktoś złożył wniosek o płatność i dostał już pieniądze? Ile się teraz czeka na wypłatę pierwszej raty? W agencji poinformowano mnie, że płacą na bieżąco, ale nie wiem co to oznacza , jutro ,2tyg ? Miesiąc? 

Opublikowano

Witam. Ja decyzje dostałam 6 grudnia a 17 złożyłam o wypłatę pierwszej raty; obecnie kompletuje maszyny ale chciałabym zrobić zmianę w biznesplanie dotyczącą maszyny, chcę zamienić na inną, ta zmiana nie ma wpływu na punktacje czy zmianę profilu itp. czy ktoś z Was robił taką korektę czy lepiej poczekać i zrobić po otrzymaniu pierwszej raty pomocy? 

Opublikowano
3 godziny temu, Vinnie napisał:

Witam. Ja decyzje dostałam 6 grudnia a 17 złożyłam o wypłatę pierwszej raty; obecnie kompletuje maszyny ale chciałabym zrobić zmianę w biznesplanie dotyczącą maszyny, chcę zamienić na inną, ta zmiana nie ma wpływu na punktacje czy zmianę profilu itp. czy ktoś z Was robił taką korektę czy lepiej poczekać i zrobić po otrzymaniu pierwszej raty pomocy? 

Zmieniałem parametry kosiarki na większe tuż po otrzymaniu decyzji - jeszcze przed złożeniem  I wniosku, Dla mnie to niezrozumiałe co was blokuje - czy ten wieczny strach przed systemem czy dola pańszczyżniana w genach?

Opublikowano

Witam wszystkich.

Na tym forum jestem nowa. Mam do was kilka pytań odnośnie RMG.

Mając 5 ha gruntów ornych, w tym 0,07 ha truskawek, 0,03 ha ziemniaków, reszta 4,90 ha miałem zawsze zboże ozime i jare.

Klasa gleb 5 i 6, gleby lekkie, piaskowe, teren praktycznie równy.

Nie posiadam żadnych zwierząt. Zawsze sprzedawałam zboże.

Jestem na Zusie. 

Moje pytanie skierowane do was.

Czy mam szanse na dostanie dostać dotacje z RMG?

Mogę zasiać słonecznik, jeśli była by taka konieczność? A pewnie by była.

Jeśli mam szansę dostać, chciała bym zakupić następujące maszyny rolnicze do mojego gospodarstwa.

Zaznaczam że posiadam ciągnik C330M i do niego chciała bym zakupić następujące maszyny|

1. przyczepa jednoosiowa wywrotka - 3,5 t, większej nie ma szans by mój ciapek dał rade, chyba że się mylę?

https://allegro.pl/oferta/przyczepa-rolnicza-pronar-t654-1-jednoosiowa-3-5t-7743748493

2. oprsykiwacz

https://allegro.pl/ogloszenie/opryskiwacz-zawieszany-biardzki-400l-12m-adria-7557845625

3. siewnik do zboża, 3m to pewnie nie ma szans aby 330 dała radę.

https://allegro.pl/oferta/siewnik-zbozowy-do-zboza-meprozet-s107-2-2-5m-7787737551

4. Talerzówkę

https://allegro.pl/ogloszenie/promocja-talerzowka-2x7-1-6m-talerz-510-brona-7495065206

5. agregat uprawowy

https://allegro.pl/ogloszenie/agregat-uprawowy-dziekan-wahaczowy-dociskowy-7643457933

Zdaje sobie sprawę że te maszyny mnie na razie nie wyniosą 60000 zł, zawsze mogę coś dobrać

Może kiedyś bym kupiła sobie używaną 360, ale nie teraz.Wszystkie pomysły, rady odnośnie maszyn  i wniosku mile są widziane 

Opublikowano
5 godzin temu, many12 napisał:

Zmieniałem parametry kosiarki na większe tuż po otrzymaniu decyzji - jeszcze przed złożeniem  I wniosku, Dla mnie to niezrozumiałe co was blokuje - czy ten wieczny strach przed systemem czy dola pańszczyżniana w genach?

Największy błąd, jaki możemy popełnić w życiu, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu. Odważni nie żyją wiecznie, ale nieśmiali nie żyją wcale.

Opublikowano (edytowane)

Panowie i Panie czy ktoś z was może polecić jakiegoś ogarniętego doradcę z Mazowieckiego lub Świętokrzyskiego który przygotowuje biznesplany i zajmuje sie uzyskaniem dotacji m.in z restrukturyzacji małych gospodarstw? Nigdy nie korzystałem z takich programów więc dla mnie to jest czarna magia 😅 .Z góry dzięki za odpowiedzi .

Edytowane przez desant
Pytajnik