Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ooo, freetaxi, nie uciekaj:) 

Zauważyłam, że masz niemałą wiedzę więc może i z moimi dylematami mi pomożesz :)

Za premię planujemy zakupić ziemię, prawdopodobnie będzie droższa niż wartość premii...więc jak to ugryźć? we wniosku piszemy np. 80 tys za transakcję, z czego tam 30-40 z premii, tak? czy to potem trzeba wpisywać w ewidencję, a jeśli tak to całość za kupno czy tylko to co z premii? i jeszcze jedno, czy koszty notarialne - podatki, taksa i inne takie są integralną częścią zakupu ziemi (znaczy czy można je zaliczyć do środków trwałych jako ogólny koszt) czy są obrotowymi, czy w ogóle nie są niczym? :D 

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, freetaxi napisał:

W RMG możesz przeznaczyć całą premię na zakup ziemi więc obrotowe Cię nie interesują w takim wypadku. 

No doobrze, ale co w razie gdy wartość sumy wielkości ekonomicznych po zakupie nie dobija do tego min. 10 tys? Może inaczej, czy podniesienie wielkości ekonomicznej musi nastąpić z premii, czy mogę dowolnie finansować to sobie z własnych środków? Czytałam gdzieś, że rolnicy na ostatnią chwilę przed rozliczeniem sieją np słoneczniki czy marchew, ale to nie trzeba tego w biznesplanie korygować?

I co w przypadku gdy jednak za ziemię wyjdzie mniej, niż całość dofinansowania, wtedy już te opłaty notarialne chętnie bym opłaciła z premii :) Jak zatem byś to potraktował?

Przepraszam za trudne pytania, mam ambicje rozgryźć to wszystko w miarę sama a pewnych rzeczy po prostu nie kumam.

Edytowane przez rudaziuta
rozwinięcie myśli
Opublikowano

Biznes planie masz od razu zapisane z jakich upraw nastąpi wzrost ekonomiczny i jaki to będzie areał .

Zakupu ziemi i opłata notarialna też może być ale musi być zapisane w biznes planie by można było to potwierdzić za opłaty u Notariusza i przelew za zapłatę za ziemię lub notariusz potwierdza zapłatę .

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, rudaziuta napisał:

No doobrze, ale co w razie gdy wartość sumy wielkości ekonomicznych po zakupie nie dobija do tego min. 10 tys? Może inaczej, czy podniesienie wielkości ekonomicznej musi nastąpić z premii, czy mogę dowolnie finansować to sobie z własnych środków? Czytałam gdzieś, że rolnicy na ostatnią chwilę przed rozliczeniem sieją np słoneczniki czy marchew, ale to nie trzeba tego w biznesplanie korygować?

I co w przypadku gdy jednak za ziemię wyjdzie mniej, niż całość dofinansowania, wtedy już te opłaty notarialne chętnie bym opłaciła z premii :) Jak zatem byś to potraktował?

Przepraszam za trudne pytania, mam ambicje rozgryźć to wszystko w miarę sama a pewnych rzeczy po prostu nie kumam.

Podniesienie wielkości ekonomicznej nie musi wynikać z wydadków premii. Kwota zakupu ziemi może przekraczać wartość premii. Dokladasz swoje. Nie ma z tym problemu. Koszty zakupu ziemi powinnaś znać już przed złożeniem wniosku, a jeśli zmieni się ona zrobisz zmianę biznesplanu, tak by rozdysponować kwotę premii. Jeśli nie na "notariusza" to na co innego. Ważne że wydatki będą udokumentowane, a agencja poinformowana o zmianach. 

• Like 2
Opublikowano
15 minut temu, ZYLA napisał:

Podniesienie wielkości ekonomicznej nie musi wynikać z wydadków premii. Kwota zakupu ziemi może przekraczać wartość premii. Dokladasz swoje. Nie ma z tym problemu. Koszty zakupu ziemi powinnaś znać już przed złożeniem wniosku, a jeśli zmieni się ona zrobisz zmianę biznesplanu, tak by rozdysponować kwotę premii. Jeśli nie na "notariusza" to na co innego. Ważne że wydatki będą udokumentowane, a agencja poinformowana o zmianach. 

czyli wychodzi na to, że sama sobie niepotrzebnie komplikuję sprawę ;) dzięki Panowie, na razie obmyślamy różne opcje, część dołożyć do ziemi a część rozdysponować np. na nowe nasadzenia albo właśnie całość na ziemię i resztę dorzeźbić na własną rękę. No właśnie- na własną rękę- czy wtedy muszę się z tego spowiadać? W sensie gdy np mam w biznesplanie podniesienie wielkości ekonomicznej drzewkami jabłoni  a kupuje to 'ze swoich' to będzie mi ktoś wnikał w faktury, rachunki, skąd to mam i za ile jeśli mam efekt i te drzewka są? i czy trzeba te 'swoje' inwestycje potem uwzględniac w zmianach w biznesplanie jako 'podniesienie docelowej wielkości ekonomicznej'? Mam nadzieję, że nie bo to trochę bez sensu, przecież zawsze sie coś dodatkowo w gospodarstwie zrobi..

Opublikowano

Wynikać może bo mamy obowiązek prowadzić ewidencję. A te drzewka z nieba Ci nie spadły. Chyba że kupiłaś je przed otrzymaniem decyzji, czy też wychodowałaś je z pestek ;)

Już w chwili wypełniania wniosku musisz wiedzieć w co zainwestujejesz i czym podniesiesz wielkość ekonomiczną. Zawrzesz to w biznesplanie, a z realizacji jego agencja będzie Cię rozliczać. I jeśli zakładasz podniesienie SO jabłoniami, to nie podniesiesz jej słonecznikiem bez zmiany założeń biznesplanu. 

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, freetaxi napisał:

W RMG możesz przeznaczyć całą premię na zakup ziemi więc obrotowe Cię nie interesują w takim wypadku. 

Czyli jeśli ktoś planuje taką ewentualność to trzeba wypełniać tabelkę - "planowane zakupy " która dotyczy obrotowych środków produkcji czy nic się tam nie wpisuje jeśli chcemy to kupować za swoje pieniądze? Ta tabelka obejmuje kasę z premii którą chcemy przeznaczyć na obrotowe środki czy też służy  do tego aby ARIMR mogła ocenić ile wydamy na produkcję a ile zyskamy ze sprzedaży?

Opublikowano

Czyli reasumując:

1/ piszemy wniosek na kupno ziemi (hipotetycznie za 80 tys), z czego 60 idzie z premii ale druga rata dopiero po wypełnieniu założeń biznesplanu więc jakby za całość musimy najpierw wyłożyć swoich pieniążków a potem zwracają?

2/ wielkość ekonomiczną osiągamy zasiewem/zasadzeniem z 'własnej kieszeni' i na to musimy miec ew. dokumenty do wpisania w ewidencję

czyli na dobrą sprawę jeśli się zepniemy to od razu po zasadzeniu można składać wniosek o drugą ratę, tak?

Opublikowano

No tak, tak, o to mi chodzi: kupujemy ziemię i dorabiamy założoną wielkość ekonomiczną i wtedy druga rata. Dzięki za rozjaśnienie, plan już jest, zobaczymy jak wykonanie ;)

rozumiem, że jak wynegocjujemy niższą cenę za ziemię (z 80 na 70 tys np.) to nie ominą nas poprawki w biznesplanie?

Opublikowano

A jak to jest jeśli chodzi o średnią cenę ziemi? Oni w to wnikają czy nie? Przykładowo jeśli jest około 37 tys/ ha a ja planuję kupić np 3 ha za 20 tys (oczywiście przy założeniu że ta transakcja jest poza zasięgiem ANR i nie może się ona w to wmieszać) 

Opublikowano

,,maroon,, ja teraz kupuję ziemię i powiem że problemów trochę jest jak na razie ale z biurokracją, ANR to instytucja której nie ma, zastąpiła ją KOWR, musiałem zebrać dokumenty z gminy oraz opinie z ODR, akty notarialne jakie posiadam i teraz wiozę to po niedzieli do Lublina żeby szanowny KOWR wyraził zgodę że mogę kupić ziemie od sąsiada, oczywiście na zgodę czekać muszę prawdopodobnie 2tyg.

Dziś zakończyłem ostatnią pracę inwestycyjną z BP, powoli chyba będę myślał o drugiej racie wszystkie założenia już spełniam.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał:

,,maroon,, ja teraz kupuję ziemię i powiem że problemów trochę jest jak na razie ale z biurokracją, ANR to instytucja której nie ma, zastąpiła ją KOWR, musiałem zebrać dokumenty z gminy oraz opinie z ODR, akty notarialne jakie posiadam i teraz wiozę to po niedzieli do Lublina żeby szanowny KOWR wyraził zgodę że mogę kupić ziemie od sąsiada, oczywiście na zgodę czekać muszę prawdopodobnie 2tyg.

Dziś zakończyłem ostatnią pracę inwestycyjną z BP, powoli chyba będę myślał o drugiej racie wszystkie założenia już spełniam.

Aleś się uwinął,no ale kto bogatemu zabroni ;-))

Opublikowano

Nie było sensu czekać, maszyny były zamówione na początku roku, materiał na dach i wiatę też, zostało teraz cieszyć się z poczynionych inwestycji :)  wzrost mam z upraw a do tego trafiło mi się 2ha do kupienia 200m od gospodarstwa.

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Akurat u mnie chodzi o ziemię od ojca więc KOWR to nie interesuje bo w takim przypadku nie mogą się wmieszać w sprzedaż, aczkolwiek być może jakieś papierki też trzeba załatwić

Opublikowano

Jeśli gospodarstwo jest prowadzone przez matkę, lecz w spadku po ojcu dzieci (jedno nieletnie) mają udziały w gruntach to czy matka może ubiegać się o RMG. O dopłaty wniosek jest składany przez matkę.

Opublikowano

Może brać spokojnie,ja tak miałem.Tyle że w Agencji co jeden to co innego chciał,a to zgodę ,a to umowę dzierżawy długoterminową z dziećmi,przy następnej kontroli inny kontrolujący powiedział że po chu..a te umowy robiliśmy itd.Coś się tam teraz w tej sprawie pozmieniało-podobno doprecyzowali przepisy,a jak będzie to się okaże.W każdym bądż razie 1 osoba ze współwłaścicieli gospodarstwa może się starać o RMG.

Opublikowano

zamierzam założyć 1 ha  choinek bożonarodzeniowych daje 8 tys euro a mam na wyjściu 3 tys podnosił ktoś choinkami wartość gospodarstwa ? śledze wasze forum od początku nie składałem pierwszego wniosku bo mało punktów teraz jest podobno łatwiej

Opublikowano
3 godziny temu, Lasek33 napisał:

zamierzam założyć 1 ha  choinek bożonarodzeniowych daje 8 tys euro a mam na wyjściu 3 tys podnosił ktoś choinkami wartość gospodarstwa ? śledze wasze forum od początku nie składałem pierwszego wniosku bo mało punktów teraz jest podobno łatwiej

Najlepsze i najbardziej łebskie pytanie na tym forum? - a w biznesplanie wstaw sobie zakup ciągnika - sprzedasz choinki to spłacisz zapożyczoną kwotę.. Na hektar sadzi się  od 4 do 4,5 tys. świerka w odległości 1,5 m na 1,5 m .  Znam cenę po 0,50 zł za świerk .  Do roślinek choinkowatych zaliczamy : świerk zwykły, srebrny, sosnę i modrzew.   Jak zrobisz urozmaicenie będzie taniej/////////////////////////////////////////..? Wyjdzie ci kwota rzędy 2,200 - 2300 zł. Jeżeli ktoś przerabiał POdobny  temat proszę mnie poprawić?

• Like 1