Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, sobczakkatarzyna napisał:

Oczywiście, że się da. Każda sytuacja jest inna, realny przykład: 5 pkt - wzrost dochodowości do 20 000 euro, 3 pkt wiek, 5 pkt wykształcenie. I już jest 13, więc wtedy ani inwestycje nie mają znaczenia, ani nie trzeba się do niczego dodatkowo zobowiązywać. Oczywiście takich przypadków będzie pewnie mało, ale się da :P 

Kasiu z tymi punktami pisaliśmy kilkanaście stron wcześniej bo były zmiany, za wykształcenie z tego co pamiętam nie ma już punktów, za wielkość też jest 4 pkt

są spore zmiany w stosunku do poprzedniego naboru ale już wszystkich nie pamiętam.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, maroon napisał:

A czy ktoś na forum przerabiał taki temat aby kupić ziemię od ojca i tym samym wykazać wzrost na gruntach które się kupi? Agencja sama pisze na stronie ze nie wnika kto od kogo kupuje Jakieś rady w tym temacie?

Mam też takie pytanie - obecnie hoduję bydło mięsne ale nie mam własnych budynków - jeśli w roku docelowym wpiszę bydło to czy Agencja uzna to że trzymam je w budynku który nie należy do mnie? Obecnie można wykazać wzrost na uprawach na gruntach dzierżawionych a co jeśli chodzi o budynki?

Bez problemu możesz kupić ziemię od ojca i wykazać na niej wzrost ekonomiczny. 

Jeśli chodzi o budynki, to powinna wystarczyć zwykła umowa użyczenie.

@GRZES1545 Odnosiłam się do zasad z zeszłorocznego naboru, bo o nim tu chyba głównie rozmawiamy. Na ten rok oficjalnie warunków i punktacji jeszcze nie ogłosili, wszystko jest w fazie projektu.  

Edytowane przez sobczakkatarzyna
Opublikowano (edytowane)

Nie opublikowana pewnie jeszcze, ale pracownicy agencji maja zmiany i je przekazują na szkoleniach, można w internecie znaleźć zmiany bodajże na

http://www.agrofoto.pl/finanse/zmiany-w-restrukturyzacji-malych-gospodarstw,76781,1.html

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Ogłosili czy nie maja być te zmiany, na szkoleniach wszystkiego się dowiecie od pracowników agencji którzy maja wcześniej informacje podane niż my rolnicy , jak ktoś jest programem zainteresowany to na pewno już był przynajmniej na jednym szkoleniu.

Opublikowano
2 godziny temu, sobczakkatarzyna napisał:

Bez problemu możesz kupić ziemię od ojca i wykazać na niej wzrost ekonomiczny. 

Jeśli chodzi o budynki, to powinna wystarczyć zwykła umowa użyczenie.

@GRZES1545 Odnosiłam się do zasad z zeszłorocznego naboru, bo o nim tu chyba głównie rozmawiamy. Na ten rok oficjalnie warunków i punktacji jeszcze nie ogłosili, wszystko jest w fazie projektu.  

Przy hodowli bydla umowa użyczenia budynkow nie wystarcza-przerabiałem to.

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Beniu jak tam ruszyło się coś u Ciebie?

Jak się mogło ruszyć,śniegu nasypało ,d*py od mrozu po przymarzały  i nadal maja wytłumaczenie

Opublikowano

Witam . Mam pytanie czy jak złożyłem wniosek na modernizację starając się o maszyny. A żona prowadzi osobne gospodarstwo w innej gminie czy może starać się o dofinansowanie na restrukturyzacja małych gospodarstw ? 

Opublikowano
8 godzin temu, damii1 napisał:

Witam . Mam pytanie czy jak złożyłem wniosek na modernizację starając się o maszyny. A żona prowadzi osobne gospodarstwo w innej gminie czy może starać się o dofinansowanie na restrukturyzacja małych gospodarstw ? 

Jeśli macie rozdzielczość majątkową i jesteście w stanie udowodnić, że prowadzicie zupełnie oddzielne gospodarstwa - osobne budynki, maszyny itd. to podobno się da. 

Opublikowano

Rozdzielczości nie mamy ale prowadzimy osobne gospodarstwa (składamy osobne wnioski o dopłaty) żona ma dzierzawione gospodarstwo po rodzicach swoich 10lat umowa (teście na rentę poszli i już nie pracują na gospodarstwie bo nie mają zdrowia)  prowadzi też chodowle bydła mięsnego na tym gospodarstwie ma budynki i podstawowy sprzęt. Wszystko umowa dzierżawy 10lat 

Opublikowano

Myślę że przejdzie. Wspolmalzonek jeśli skorzystał z restrukturyzacji to wtedy tylko  drugie nie może. Ale jeśli korzystał z modernizacji to nie ma przeciwwskazań. Macie dwie oddzielne i co ważne pod innym adresem gospodarki.

Opublikowano
31 minut temu, ZYLA napisał:

Myślę że przejdzie. Wspolmalzonek jeśli skorzystał z restrukturyzacji to wtedy tylko  drugie nie może. Ale jeśli korzystał z modernizacji to nie ma przeciwwskazań. Macie dwie oddzielne i co ważne pod innym adresem gospodarki.

Ale jeśli to tylko umowa dzierżawy bez własności to jak?

Opublikowano
2 godziny temu, polka napisał:

Przed chwilą w programie "Tydzień" padło trochę niechcący ,że RMG nowy nabór ruszy w maju.Mówił Zarudzki -wiceminister rolnictwa

Jak zwykle na wszystko maja czas,jak już ruszył w zeszłym roku to co za problem z programem jest w tym?Trochę zmian ale przecież już podstawowe ścieżki przetarte;

Ale to tak jak z ASF,w zeszłym roku Butlonosy mówił w czerwcu-stawiamy płot,w styczniu -będziemy stawiali płot,w marcu-budowa płotu ruszy jeszcze w tym roku.Normalne jaja,gdyby człowiek tak robił na swoim gospodarstwie to by gówno miał ,ale już papieru toaletowego nie.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, kopin napisał:

Jak zwykle na wszystko maja czas,jak już ruszył w zeszłym roku to co za problem z programem jest w tym?Trochę zmian ale przecież już podstawowe ścieżki przetarte;

Ale to tak jak z ASF,w zeszłym roku Butlonosy mówił w czerwcu-stawiamy płot,w styczniu -będziemy stawiali płot,w marcu-budowa płotu ruszy jeszcze w tym roku.Normalne jaja,gdyby człowiek tak robił na swoim gospodarstwie to by gówno miał ,ale już papieru toaletowego nie.

Wiesz, kopin, administracja państwowa to kasta nadrzędna .Oni nigdy nie zrozumieją dlaczego my się tak spieszymy.Przecież u nich jest tak że w kółko odliczają do piątku bo przecież w piątek weekendu początek.To "koło"zatrzymuje tylko" trzęsienie ziemi" jakie czasami sprawiają im ci ,którzy mają dość.9_9

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, polka napisał:

Ale jeśli to tylko umowa dzierżawy bez własności to jak?

Masz rację. Nie wychwycilem tego ze to tylko dzierżawy.