Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, 23mona23 napisał:

Powiecie co będzie potrzebnedo zmiany szerokości maszyny z1,6 na 1,8 czy oferta cenowa i podanie.czy całość biznes planu poprawić trzeba?i przy okazji może wywale sadzarke do truskawek bo kasy braknie

Robiłem już jedną zmianę na parametry maszyny. Pisze się pismo przewodnie do DyrektoraOoddziału Regionalnego następującej treści:

Zwracam się z prośbą  o umożliwienie mi zmiany założeń  w bp .............. Prośbę swą motywuję tym...... Podpis czytelny.

Do pisma przewodniego załączamy:

1. stronę tytułową bp. ze zmienioną datą na aktualną

2. Po zmianie w bp. kopiujesz PODSUMOWANIE i dołączasz do pisma przewodniego do dyrektora.

3. Załączasz   kopię Wniosku o przyznanie pomocy na operację typu Rst. Młod. Gosp. - gdzie na końcu umieszczasz aktualną datę i czytelny podpis. Te powyższe dane drukujesz na papierze i można jeszcze wysmalić na płytce i w kopertę na adres Dyrekcji Regional.  Oddziału.

4. Dostarczasz nową ofertę cenową na nowe parametry maszyny czyli szerokości 1.8.ekonomicznych i finansowych w twoim gospodarstwie jedna maszyna o lepszych parametrach będzie  miała większy wpływ na zwiększenie wartości ekonomicznej gospodarstwa. W końcu finalnie o to chodzi?

• Like 1
Opublikowano

Mam takie pytanie ,może ktoś będzie znał konkretną odpowiedż ,albo sposób zeby dojść do założonego celu.

We wszystkich tych programach  jak RMG czy inne,jest podział na 80% na trwałe 20% na obrotowe,albo 70;30,Oczywistym jest że w tych trwałych są nowe rzeczy,czy to maszynu czy urządzenia.

Ale zastanawia mnie możliwość wykorzystania śr.obrotowych na zakup czagoś używanego,przez komis albo z fakturą sklepu,bo czasem są dziwne okazje ,a nie są to nowe rzeczy.

Opublikowano

Na uzywane niby nie można przeznaczyć

Najlepiej rozpisać obrotowe na opryski, nawozy, nasiona i pasze które w przypadku hodowli i tak się kupuje. Jak nie stracisz na to swojej kasy to będziesz miał na używany sprzęt

Opublikowano

Planowane zakupy obrotowych środków do produkcji w okresie Realizacji biznes planu .

Tu mogą być różne zakupy ale nie z komisu .

Woda na działalność rolniczą 

Materiały pędne na działalność rolniczą 

Części zamienne , oleje i smary do remontów bieżących 

Drobne narzędzia i przedmioty o małej wartości 

Materiały siewny i rozmnożeniowy 

Nawozy wapniowe 

Środki ochrony roślin 

Nawozy mineralne 

Opublikowano
16 godzin temu, benio1967 napisał:

Na ich stronie głownej w aktualnościach były podane daty godziny i tematy szkoleń.

Zadzwoniła pani z opola lubelskiego to jest odr filia tam sie zapisalam 

Opublikowano
32 minuty temu, galan99 napisał:

Planowane zakupy obrotowych środków do produkcji w okresie Realizacji biznes planu .

Tu mogą być różne zakupy ale nie z komisu .

Woda na działalność rolniczą 

Materiały pędne na działalność rolniczą 

Części zamienne , oleje i smary do remontów bieżących 

Drobne narzędzia i przedmioty o małej wartości 

Materiały siewny i rozmnożeniowy 

Nawozy wapniowe 

Środki ochrony roślin 

Nawozy mineralne 

To wiem ,tylko zastanawia mnie taka możliwość,bo zawsze lepiej być krok przed Agencją.A u nas gościu na MR kupił ciągnik Class ,roczny popokazowy miał jakieś 800mtg.Fakturę miał jako używany bo to wiem ,tylko dziad nie chciał powiedzieć jak to przeszło;-)

Opublikowano

Trzeba ze strny lodr pobrac kartę zgloszeniowa ale coś nie mogę jutro pojadę do opola to mi pomogą.Jeszcze powiedziała że kto u nich wnioski robił to nie płaci

Opublikowano
7 minut temu, kopin napisał:

To wiem ,tylko zastanawia mnie taka możliwość,bo zawsze lepiej być krok przed Agencją.A u nas gościu na MR kupił ciągnik Class ,roczny popokazowy miał jakieś 800mtg.Fakturę miał jako używany bo to wiem ,tylko dziad nie chciał powiedzieć jak to przeszło;-)

bys musial sie chyba skotaktowac ze swoim oddziałem regionalnym agencji....... bo jak juz wiadomo w kazdym oddziale wymagają czegos innego.............

Opublikowano
58 minut temu, kopin napisał:

Kupił że ma 800 mtg to mało ważne , czy ten ciągnik był już zarejestrowany ?

Jeśli nie był to ta faktura uprawnia do rejestracji tego ciągnika jak nowy , pomimo że był to ciągnik pokazowy .

Opublikowano

Kombajn nie podlega rejestracji jako maszyna rolnicza poruszająca się po drogach publicznych .

Tak samo pługi , prasy to już wystawia sprzedawca fakturę zakupu jako nową maszynę .

A z ciągnikami to jest inaczej  jeśli nie był zarejestrowany to spokojnie mógł zarejestrować jako nowy ciągnik .

Opublikowano
2 godziny temu, aleksandra1979 napisał:

Mam pytanie. Czy korzystając z MRG mogę otworzyć działalność gospodarczą na podwójnym KRUS-ie, lub podjąć pracę? Nadmieniam, że jestem przed wypłatą pierwszej raty. 

Cytat

30. Do kiedy wnioskodawca ma obowiązek podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników? Czy po złożeniu wniosku o przyznanie pomocy wnioskodawca może ubezpieczyć się w ZUS, czy powinien być ubezpieczony w KRUS do momentu wydania decyzji o przyznaniu pomocy?
Zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 5 rozporządzenia pomoc przyznaje się rolnikowi albo małżonkowi rolnika, jeżeli podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników z mocy ustawy i w pełnym zakresie jako rolnik albo małżonek rolnika nieprzerwanie przez co najmniej 24 miesiące poprzedzające miesiąc złożenia wniosku o przyznanie pomocy i w tym okresie nie prowadził innej działalności gospodarczej.

Z powyższego wynika, że wnioskodawca ma obowiązek podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników najpóźniej do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku. Przykładowo jeżeli wniosek zostanie złożony w kwietniu, to wnioskodawca powinien podlegać ubezpieczeniu do końca marca. Zatem po złożeniu wniosku, a nawet w miesiącu złożenia wniosku wnioskodawca może ubezpieczyć się w ZUS.

Więc chyba można.

Opublikowano (edytowane)

Myślę że prace możesz podjąć, ale jak przejdziesz na ZUS to nie wiem czy wtedy będziesz rolnik :ph34r: a jak potraktuje to agencja jak sprawdzą Cię to nie wiem. Nie jestem pewien ale jeśli mamy w BP napisane że będziemy prowadzić gospodarstwo przez 5lat to raczej w myśli jako rolnik i być w tym czasie na KRUS, a nie np. ,,sprzedawca kasjer''

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

W tym zapisie rozporządzenia .

Zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 5 rozporządzenia pomoc przyznaje się rolnikowi albo małżonkowi rolnika, jeżeli podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników z mocy ustawy i w pełnym zakresie jako rolnik albo małżonek rolnika nieprzerwanie przez co najmniej 24 miesiące poprzedzające miesiąc złożenia wniosku o przyznanie pomocy i w tym okresie nie prowadził innej działalności gospodarczej.

Tak jak napisane że po złożeniu wniosku po 1 miesiącu można ubezpieczyć się w ZUS .

Rozporządzenie odnosi się na czas składania wniosku tylko .

Po tym czasie droga wolna tak jest na chwilę obecną czy coś się zmieni tego jeszcze nie wie nikt podczas trwania programu .

Do kopina wyczyść skrzynkę bo pełna .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano

ja właśnie kupiłem Langrena ,ale z wiadomych względów nie powiem jak sieje,

rozmawiałem z gościem co już 3 lata ma i jest zadowolony,poustawiać i w pole

zależy też w jakiej cenie szukasz

Opublikowano

Langren i Altro podobna konstrukcja i cena duży plus to kosz jednokomorowy , altro ładniej wykonany miałem porównanie na targach w Kielcach. Jeśli chcesz więcej przeznaczyć to zostaje Unia Brzeg ale to ceny ok 8tyś za 500l. altro i langren jakieś 5tyś.