Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chca z polski zrobic rynek zbytu...jak sie odbuduje troche cena bydla i swin to zawsze cos wymysla zeby ino utrudnic rolnikowi zycie

z tymi doplatami to roznie gadaja ale wyrownania to raczej nie bedzie........... to nie zalezy od nas ..i jak wiele rzeczy

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, spiligonzales napisał:

Hoduje bydlo.......a co było kiedyś z BSE .....zaczęo się w angli , a wylondowało u nas .......mój ojciec sprzedał wtedy po wielkiej łasce kupującego 4 byki od 600 do 750 kg razem za  3900!!!!!!!!!! 1.80 za kg  ........trzeba było to lpiej samemu ubić i sprzedać swoim

Coś Ci Tata głupot naopowiadał, albo przynajmniej jest tu jakaś nieścisłość bo może to sie nie tyczyło byków a krów chyba że  trzymaliście te byki hobbystycznie tzn. ponad 2 lata

BSE to choroba dotycząca bydła powyżej drugiego roku życia poniewsż okres inkubacji wirusa wynosi od 2 do nawet 8 lat. Więc samo przezsie  się rozumie ze bydła do 2 roku zycia to nie dotyczy, a mieso bada sie u bydła powyżej 4 lat choć w czasach tzw. "epidemi" badali bydło po 24 mc 

Edytowane przez Wicher821
  • Like 1
Opublikowano
38 minut temu, spiligonzales napisał:

Hoduje bydlo.......a co było kiedyś z BSE .....zaczęo się w angli , a wylondowało u nas .......mój ojciec sprzedał wtedy po wielkiej łasce kupującego 4 byki od 600 do 750 kg razem za  3900!!!!!!!!!! 1.80 za kg  ........trzeba było to lpiej samemu ubić i sprzedać swoim

Kolejna sprawa od 1 stycznia wprowadzili w calym kraju OSN, wczensiej to bylo kilka % w skali kraju.

Hodujesz bydlo? idealnie sie sklada. Jesli masz powyzej 10 DJP (niezaleznie czy bydlo czy swinie, czy nawet kury), bedziesz musial robic plany nawozowe, rejestr wszystkich zabiegow agrotechnicznych, od listopada do marca nie bedziesz mogl wywozic obornika. A od ktoregos roku (zaleznie od ilosci DJP), bedziesz musial posiadac plyty gnojowe.

Z kazdej tony gnoju bedzies zmusial sie rozliczyc, ewentualnie podpisac stosowne umowy na sprzedaz obornika, jesli bedziesz mial za malo pola wzgledem gnoju.

Ciekawe czy o tym wiedziales? I  w ogole ile osob o tym widzialo?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, GRZES1545 napisał:

Wiesz co Zmień kanał czy jak bo czytać już się nie chcę jak Ci źle to poco składasz  RMG? albo 500+ myślę że też korzystacie w rodzinie, głosuj na kolegów z PO i będzie raj na ziemi.

A czy korzystanie z programow ogolnodostepnych jest zakazane? 

Kazdy ma wlasne zdanie, ja wyrazam swoje. Jesli masz inne mozesz sie wypowiedziec. Ale nie widze zebys cos konstruktywnego wniosil dyskusji, czyzby nie bylo zadnych argumentow?

Malo osob wie co robi PIS w sprawie rolnikow, trzeba rozszerzac informacje jak staraja sie nas ograniczac. Ciekawy jestem jakie jeszcze haczyki i ograniczenia przyjda im do glowy w trakcie realizacji biznesplanow RMG.

Edytowane przez ahten
Opublikowano

Ahten ale czy musisz robić to tutaj, piszmy o czymś przyjemniejszym :)

Czas pokaże jak będą odwalać lipę to za 2lata rozliczymy  władzę przy wyborach,( jak żył Andrzej Lepper to chociaż było nakogo głosować ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, ahten napisał:

Kolejna sprawa od 1 stycznia wprowadzili w calym kraju OSN, wczensiej to bylo kilka % w skali kraju.

Hodujesz bydlo? idealnie sie sklada. Jesli masz powyzej 10 DJP (niezaleznie czy bydlo czy swinie, czy nawet kury), bedziesz musial robic plany nawozowe, rejestr wszystkich zabiegow agrotechnicznych, od listopada do marca nie bedziesz mogl wywozic obornika. A od ktoregos roku (zaleznie od ilosci DJP), bedziesz musial posiadac plyty gnojowe.

Z kazdej tony gnoju bedzies zmusial sie rozliczyc, ewentualnie podpisac stosowne umowy na sprzedaz obornika, jesli bedziesz mial za malo pola wzgledem gnoju.

Ciekawe czy o tym wiedziales? I  w ogole ile osob o tym widzialo?

wiem otym spowodowala to ta slawna ustawa o PRAWIE WODNYM , ktora weszla w zycie 1 stycznia. itrzeba bedzie przechowywac obornik i gnojowice przez 6 mc.

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano
10 minut temu, kopin napisał:

się ochłodziłooooo,a Dudka na Mundial nie wzięli ;-))

to kto tam dzisiaj kasę dostał? ;-)

Pewnie wykorzyslali cały limit na styczeń z kasą a jutro ruszą z kopyta

Opublikowano
4 godziny temu, ZYLA napisał:

To wszystko jasne. Chodzi mi o podany w tabeli zakupu środków trwalych rok zakupu tego środka. Kupiłem np. opryskiwacz w 2017, a mam zapisany w 2018.

Przy składaniu wniosku pytałem o to pracownika ARiMR, ale w odpowiedzi jedynie wzruszyła ramionami i usłyszałem - "będzie trzeba, będziemy robić korektę"

Miałem taką samą sytuację będąc w Elizówce rozmawiał z kierownikiem który stwierdził że daty zakupu maszyn są umowne i chodzi o to żeby wyrobić się z zakupem w ciągu. 3 lat

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał:

Ten pro polski rzad:

• zabral juz rolnikom mozliwosc przejsca na wczesniejsza emeryture,
  • mowil, ze powiekszy doplaty, a po 2020 moze wyjsc ze calkiem pieniadze na zazielenienie zabiora i zostanie polowa doplat,
  • juz raz zaglosowal zeby zakazac uboju rytualnego, ciezko bylo spowrotem odzyskac utracone rynki, a teraz kiedy na bydlo i drob jest cena dobra, to w lisyopadzie zlozyli wniosek o ponowny zakaz uboju rytalnego,
  • chca zakazac hodowli zwierzat futerkowych, ktore przynosza ogromne zyski
  • z ASF, poza nowymi rozporzadzeniami i wybijaniem zdrowych swin, nie zrobili kompletnie nic, gdzie niemcy i czesi masowo ograniczaja populacje dzikow,
  • kolejna sprawa dolpaty elektroniczne, chore wymagania co do prowow, rozwiniecie papierologi, usuniecie doswiadczonych pracownikow na pratyjnych nic niewiedzacych kierownikow/dyrektorow oraz zwyklych pracownikow.

Za po i psl nigdy nie bylem, po nigdy nie bylo i bedzie za chlopem. Dwa lata temu to samo sadzilem o psl, ale widze w porownaniu z pis, psl chociaz cos robilo dla rolnika A tu tylko nas tepia, ograniczaja i wprowadzaja nowe zakazy. Niedlugo dojdzie do tego ze w plsce nie bedziemy nic produkowac, tylko bedziemy importowac zywnosc z zachodu

tyś chyba z KODU więc głupotę ci wybaczam...........

1 godzinę temu, Wicher821 napisał:

Coś Ci Tata głupot naopowiadał, albo przynajmniej jest tu jakaś nieścisłość bo może to sie nie tyczyło byków a krów chyba że  trzymaliście te byki hobbystycznie tzn. ponad 2 lata

BSE to choroba dotycząca bydła powyżej drugiego roku życia poniewsż okres inkubacji wirusa wynosi od 2 do nawet 8 lat. Więc samo przezsie  się rozumie ze bydła do 2 roku zycia to nie dotyczy, a mieso bada sie u bydła powyżej 4 lat choć w czasach tzw. "epidemi" badali bydło po 24 mc 

Wtedy afera była welka  i wolowina była dosłownie za darmo ..........a kiełbasa w sklepach oczywiście po SWOICH cenach.....

5 minut temu, spiligonzales napisał:

Wtedy afera była welka  i wolowina była dosłownie za darmo ..........a kiełbasa w sklepach oczywiście po SWOICH cenach.....

nigdy byków nie trzymaliśmy hobbystycznie ......

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

14 minut temu, spiligonzales napisał:
2 godziny temu, ahten napisał:

Ten pro polski rzad:

• zabral juz rolnikom mozliwosc przejsca na wczesniejsza emeryture,
  • mowil, ze powiekszy doplaty, a po 2020 moze wyjsc ze calkiem pieniadze na zazielenienie zabiora i zostanie polowa doplat,
  • juz raz zaglosowal zeby zakazac uboju rytualnego, ciezko bylo spowrotem odzyskac utracone rynki, a teraz kiedy na bydlo i drob jest cena dobra, to w lisyopadzie zlozyli wniosek o ponowny zakaz uboju rytalnego,
  • chca zakazac hodowli zwierzat futerkowych, ktore przynosza ogromne zyski
  • z ASF, poza nowymi rozporzadzeniami i wybijaniem zdrowych swin, nie zrobili kompletnie nic, gdzie niemcy i czesi masowo ograniczaja populacje dzikow,
  • kolejna sprawa dolpaty elektroniczne, chore wymagania co do prowow, rozwiniecie papierologi, usuniecie doswiadczonych pracownikow na pratyjnych nic niewiedzacych kierownikow/dyrektorow oraz zwyklych pracownikow.

Za po i psl nigdy nie bylem, po nigdy nie bylo i bedzie za chlopem. Dwa lata temu to samo sadzilem o psl, ale widze w porownaniu z pis, psl chociaz cos robilo dla rolnika A tu tylko nas tepia, ograniczaja i wprowadzaja nowe zakazy. Niedlugo dojdzie do tego ze w plsce nie bedziemy nic produkowac, tylko bedziemy importowac zywnosc z zachodu

Nie ma to jak merytoryczna wypowiedz:)

Jak takie intelekty sie wypowiadaja, to ciezko bedzie z nasza Polska. Smutne.

Ciekawe ile z takich "intelektow" rozpatruje teraz nasz wnioski z rmg oraz innych dofinansowan? Ciekawe ile takich osob, zajmuje sie sprawami dotyczacymi nas wszystkich?

Edytowane przez ahten
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, kopin napisał:

Panowie nic ciekawego nie piszecie w temacie RMG wiec pora spakować zabawki do kartonów i do spania marsz ;-)

Kopin, akurat to jest bardzo ciekawe, gdyz jesli takie osoby znajduja sie w agencjach czy innych urzedach, to mamy odpowiedz dlaczego to wszystko tak dlugo trwa.

Swoja droga polowa pieniedzy z dofinansowania juz zagospodarowana, na zakup ziemi.

Edytowane przez ahten
Opublikowano

No pewnie nie ma to jak ryży  róża thun , lewandowski ( ale nie piłkarz), boni , tw bolek, , komoruski, swetru , szojring bigos, i myszka agresorka  i wtedy byśmy mieli dopłaty ,i ,,szacunek unii" ......czytaj żabojadów i szkopków................o taaak na pewno........

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, kopin napisał:

chodzi mi o wzajemne dogryzanie sobie-To jest niepotrzebne !

Nie jest potrzebne zgadza sie, jesli kogos urazilem to przepraszam. 

Ale takie rozmowy/wypowiedzi idealnie obrazuja jacy ludzie glosuja na PIS i jacy sa u wladzy. Zero merytorycznych wypowiedzi, za 500 zl widocznie mozna duzo osob kupic.

Przed chwilą, spiligonzales napisał:

No pewnie nie ma to jak ryży  róża thun , lewandowski ( ale nie piłkarz), boni , tw bolek, , komoruski, swetru , szojring bigos, i myszka agresorka  i wtedy byśmy mieli dopłaty ,i ,,szacunek unii" ......czytaj żabojadów i szkopków................o taaak na pewno........

O wlasnie  takie wypowiedzi sa najlepsze, nie masz zadnych argumentow, to obraz rozmowce.

Czlowieka idealnie sie poznaje po tym, jak odnosi sie do nieobecnych, nie uczestniczacych w rozmowie osob.

• Like 2