Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

To prawda z tych faktur co składa się do gminy na odliczenie akcyzy , nie można zaliczyć do środków obrotowych , z biznes planu .

Trzeba więcej zakupić  więcej paliwa by było do biznes planu i nieodliczane na zwrot z akcyzy k**wa to prawda sprawdzone by ich szlak trawił ile to jest niejasności .

Ciekawe co jeszcze w trakcie wyjdzie ;) Też mnie to wkurza ... bo ciągle coś nowego wychodzi.Jak z tymi poprawkami w trakcie im się przypominało a to oferta handlowa ,zaświadczenie z banku...itp Gdyby było wiadomo  to na początku przed złożeniem wniosku każdy skompletowałby te dokumenty a nie jażdził po 5 razy jak ja  ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Wicher821 napisał:

Lubelskie A ja wczoraj  dostałem kase.........

z dopłat bezpośrednich ;)))

Dobre i to. A Tak wogóle to doczekałem sie i sprzęt na podwórku.

20180130_110557.jpg

Ile dałeś?

Opublikowano
1 godzinę temu, Iwona1 napisał:

Tam obecnie jest więcej pracowników na zwolnieniu jak w pracy

1 godzinę temu, Dawidos01 napisał:

Troche niezbyt powarznie traktoja nas rolnikow 

A narazie nie macie sie czym przejmowac, dopiero zobaczymy jakie cyrki beda jak bedziemy skladali wnioski o platnosci bezposrednie.

Opublikowano

Myslalem, ze cos sie zmieni na lepsze jak wybierzemy PIS do wladzy. Za poprzednikow kradli ale dawali rolnikom zyc, pieniadze byly " w miare" na czas, nie zbyt komplikowali zycie rolnikom, a Ci nie dosc ze kradna, wszystkie solki poobasadzone swoimi, za duzo grubsze wyplaty, to pieniedzy nie ma na czas, ustalaja bzdurne przepisy, wymagania i ograniczenia dla rolników oraz rozwijaja papierologie.

Tak ladnie gadaja na wystapieniach publicznych i w tv ale jak tak dalej pojdzie to jeszcze troche i malych rolnikow w Polsce nie bedzie

• Like 1
Opublikowano

U mnie właśnie przyszła decyzja odnośnie poprawek i wszystko jest ok, zrezygnowałem z planu nawozowego reszta pozostaje bz. Teraz moje pytanie kiedy można składać wniosek o płatność II raty? Dodam że rokiem docelowym jest 2019r. Pozdrawiam

Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał:

Myslalem, ze cos sie zmieni na lepsze jak wybierzemy PIS do wladzy. Za poprzednikow kradli ale dawali rolnikom zyc, pieniadze byly " w miare" na czas, nie zbyt komplikowali zycie rolnikom, a Ci nie dosc ze kradna, wszystkie solki poobasadzone swoimi, za duzo grubsze wyplaty, to pieniedzy nie ma na czas, ustalaja bzdurne przepisy, wymagania i ograniczenia dla rolników oraz rozwijaja papierologie.

Tak ladnie gadaja na wystapieniach publicznych i w tv ale jak tak dalej pojdzie to jeszcze troche i malych rolnikow w Polsce nie bedzie

Też głosowałem na tego Adriana - ostatni raz,  on tylko robi wypady  do Izraela na konsultacje  i czapkuje mośkom - jestem zawiedzony na PISdziorkach  - to są  pozoranty - udają, że coś robią zwiększyli  biurokrację - a chłop im powiewa?

Opublikowano
48 minut temu, galan99 napisał:

Skoro rok docelowy 2019 ale możesz nawet i jutro się rozliczać jak spełniłeś wszystkie założenia biznes planowe :D .

Dokładnie możesz już się rozliczać jak wszystko masz zrobione i składać o wypłatę 12 tys. Ja mam rok docelowy 2020 a będę się rozliczać jesienią :) I nie musisz robić żadnych korekt bp ,ani zmieniać roku docelowego .

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, ZYLA napisał:

Hmm ciekawie mówisz. A co z inwestycjami w środki trwałe, jeśli jest inny rok zakupu niż ten co w bp? Potrzebna zmiana, czy nie? 

Ale przecież nie ma ograniczeń czasowych masz na zakup 3 lata jak chcesz obracasz kasą i kupujesz w ostatnim tygodniu ,chcesz to kupujesz wszystko dziś i się rozliczasz  ...tylko pamiętajcie o środkach obrotowych bo te też muszą być wydane przed wypłatą drugiej raty.

3 minuty temu, galan99 napisał:

Też mam rok docelowy 2020 ale ja wcześniej się nie zamierzam rozliczać .

Poczekam popatrzę co wcześniej się rozliczą co będzie się działo , bo już z paliwem wyskoczyli .

Ja się spieszę chce w tym roku zrobić wszystkie nasadzenia , bo mam dostać pod koniec roku 10 ha ziemi i jak będzie modernizacja w przyszłym roku to chcę spróbować może się uda :)

• Like 1
Opublikowano

Też robię wszystkie nasadzenia i maszyny zakupię tylko że poczekam z rozliczeniem  do 2020 .

Niedaleko mnie  2 zlicytowali brali 2 razy Modernizacje ,  były przymrozki  , to grad pozbijał rzepaki , susza załatwiła mniejszą iloścją  mleka i tak zakończyli rozwój gospodarstw .

Opublikowano
33 minuty temu, aga1985 napisał:

Ale przecież nie ma ograniczeń czasowych masz na zakup 3 lata jak chcesz obracasz kasą i kupujesz w ostatnim tygodniu ,chcesz to kupujesz wszystko dziś i się rozliczasz  ...tylko pamiętajcie o środkach obrotowych bo te też muszą być wydane przed wypłatą drugiej raty.

Ja się spieszę chce w tym roku zrobić wszystkie nasadzenia , bo mam dostać pod koniec roku 10 ha ziemi i jak będzie modernizacja w przyszłym roku to chcę spróbować może się uda :)

Dobry plan,oczywiście jeśli wszystko wypali.Ale nasza praca jest związana z ryzykiem i trzeba się z tym pogodzić,nie ma rady ;-)

Wreszcie dodzwoniłem się do Poznania,wniosek złożony 20 grudnia,leży sobie spokojnie na kupce i czeka bo mają straszny młyn bo prawie 300 wniosków mają  do zrobienia;-))))

wiec jak co to się na pewno ktoś odezwie i czekać!!!!!!

Opublikowano

Widzisz kopin wczoraj do Poznania dodzwonil sie pt1900 i mu powiedzieli ze juz jego wniosek poszedl do platnosci my tez skladalismy na poczatku grudnia to tez pewnie juz poszedl ale nadal cisza 

Opublikowano

Tak na marginesie to ja nie wiem co jest skomplikowanego w tym wniosku , że tyle czasu im schodzi na sprawdzanie ... Ja bardziej prostego wniosku na oczy nie widzialam... No ale zasada naszych urzędów - musi odleżeć swoje .

• Like 3
Opublikowano
26 minut temu, kopin napisał:

Dobry plan,oczywiście jeśli wszystko wypali.Ale nasza praca jest związana z ryzykiem i trzeba się z tym pogodzić,nie ma rady ;-)

Wreszcie dodzwoniłem się do Poznania,wniosek złożony 20 grudnia,leży sobie spokojnie na kupce i czeka bo mają straszny młyn bo prawie 300 wniosków mają  do zrobienia;-))))

wiec jak co to się na pewno ktoś odezwie i czekać!!!!!!

Oczywiście ,że jest ryzyko..zawsze jak się coś robi jest ryzyko :) Moi rodzice dzięki modernizacji bardzo rozwinęli gospodarstwo...brat z młodego rolnika kupił ciągnik .W sumie to chciałabym ,żeby mi tylko do ciągnika z 50 tys dołożyli jak nie no to kupimy za swoje ... U nas też ludzi policytowali ,ale jak się bierze maszyny za 300 tys na gospodarstwo 10ha  a dochód miesięczny to 2 tys za mleko to z czego chcieli to spłacać ...

• Like 1