Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kwestia vatowców i zakupu sorzetu, była dyskusja czy podają netto czy brutto. I teraz co jest jak teraz wypełniam wniosek i wpusuje że nie jestem vatowcem, ale gdyby wniosek przeszedł to nie wykluczam przejścia wtedy, i jak to bedzie

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, NevPro napisał:

Punkty za uczestnictwo w systemach jakości przyznaje się, jeżeli rolnik uczestniczy w systemie jakości (co najmniej od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy) lub zobowiąże się do uczestnictwa w systemie jakości (uczestnictwo przed złożeniem wniosku o wypłatę pierwszej raty pomocy).

Uczestnictwo w systemie jakości rozpoczyna się z dniem wpłynięcia prawidłowo wypełnionego wniosku o objęcie danym systemem, a nie posiadaniem certyfikatu - informacja z jednostki certyfikującej.

Druga kwestia jak najbardziej prawidłowa.

a jakie jest info  z arimr odnosnie tego ?  https://www.gov.pl/web/arimr/link-do-pytan-i-odpowiedzi-na-temat-l-10-5  pytanie 6.  uczestnictwo ma byc potwierdzone ceryfikatem lub swiadectwem a nie informacja z jednostki certyfikujacej ze uczestniczy , ma byc jeden lub drugi dokument,  czy jednostka certyfikujaca wyda swiadectwo lub certyfikat w momencie objecia patronatu czy po kontroli ?

Ja wiem że jednostką certyfikującym zależy na jak największej liczbie chętnych a doradcom na klientach ale trzymajmy się konkretnych faktów

Edytowane przez masa24
Opublikowano
3 godziny temu, solek01 napisał:

Ja chcę zmienić częściowo zakup ziemi ( bo część kupiłem) na maszyny i doradca mówi aby najpierw kupić maszyny a później to zgłosić do ARIMR, (doradca taki z większym doświadczeniem). Praktykował już tak ktoś ? z maszyn miałem wpisany opryskiwacz z Tolmetu, chciałem zamienić na jakiś tańszy  i może kosiarkę, do kosiarki mam maliny i hektar sadu.

U mnie tak było, że najpierw zakup, a później wniosek o zmianę BP razem z rozliczeniem (wnioskiem o 2 ratę). Przeszło niemniej takie działanie jest na własną odpowiedzialność, bo jakby zakwestionowali moje zakupy to co.... 

Opublikowano (edytowane)

To byś został z zakupem i bez dofinansowania. 

Trochę ludzi pyta o program w ODR, niestety większość małych nie ma pomysłu na zwiększenie dochodowości, wielu zdziwionych ze trzeba faktury lub inne dokumenty sprzedaży.  

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

a jakie jest info  z arimr odnosnie tego ?  https://www.gov.pl/web/arimr/link-do-pytan-i-odpowiedzi-na-temat-l-10-5  pytanie 6.  uczestnictwo ma byc potwierdzone ceryfikatem lub swiadectwem a nie informacja z jednostki certyfikujacej ze uczestniczy , ma byc jeden lub drugi dokument,  czy jednostka certyfikujaca wyda swiadectwo lub certyfikat w momencie objecia patronatu czy po kontroli ?

Ja wiem że jednostką certyfikującym zależy na jak największej liczbie chętnych a doradcom na klientach ale trzymajmy się konkretnych faktów

Informacja telefoniczna z Departamentu Działań Premiowych jest taka, że faktycznie do wniosku o płatność pierwszej raty należy dołączyć certyfikat lub świadectwo.

Agencja twierdzi również, że przeprowadziła czynności sprawdzające i do momentu terminu złożenia wniosku nie będzie problemu z uzyskaniem certyfikatu z aktualnych upraw.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.10.2023 o 15:09, Siedzacybyk napisał:

jako ryczaltowiec nie placis podatku dochodowego. mozesz przychod posac w zeszycie, na drukach albo bedzie ci to drukowala kasa. nie mozesz jej zafiskalizowac, bo to byloby jednoznaczne z dzialanoscia fiskusowa. tak jak kolega pisal, kupujesz za 2. tys kase, drukujesz parafony niefiskalne i tyle. raz w miesiacy wydruk miesieczny i ladnie wszystko wyliczone 😎

I to mają uznać agencje za faktyczne potwierdzenie płatności? Potwierdzone gdzieś że przejdzie to w nowych naborach?

Co Skarbowy na to jak ktoś rozliczymy się z takiego paragonu, i przyjdą do Ciebie.  Żebyście sobie Panowie nie narobili rozwoju w drugą stronę 🤔

,, 

received_276467031376327.jpeg

Opublikowano
52 minuty temu, NevPro napisał:

Informacja telefoniczna z Departamentu Działań Premiowych jest taka, że faktycznie do wniosku o płatność pierwszej raty należy dołączyć certyfikat lub świadectwo.

Agencja twierdzi również, że przeprowadziła czynności sprawdzające i do momentu terminu złożenia wniosku nie będzie problemu z uzyskaniem certyfikatu z aktualnych upraw.

No jak tak mówią to spoko , a co z okresem 2 letnim konwersji w rolnictwie ekologicznym ? Co w przypadku zawianych już ozikin nie zgłoszonych do IP?

Opublikowano

Tym postem jedynie przekazałem interpretację agencji. Na moją odpowiedź, że wątpię usłyszałem jedynie, że agencja to sprawdziła i jest to realne. To, czy ktoś się zdecyduje i będzie miał nadzieję, że uda mu się dotrzymać terminów jest tylko i wyłącznie jego sprawą. Ważne, żeby został o nich poinformowany, był ich świadomy i wiedział z czym się udział w tych systemach jakości wiąże

Opublikowano
2 godziny temu, rolnik29 napisał:

U mnie tak było, że najpierw zakup, a później wniosek o zmianę BP razem z rozliczeniem (wnioskiem o 2 ratę). Przeszło niemniej takie działanie jest na własną odpowiedzialność, bo jakby zakwestionowali moje zakupy to co.... 

2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

To byś został z zakupem i bez dofinansowania. 

Trochę ludzi pyta o program w ODR, niestety większość małych nie ma pomysłu na zwiększenie dochodowości, wielu zdziwionych ze trzeba faktury lub inne dokumenty sprzedaży.  

Ok dzięki za podpowiedź. 

Opublikowano
39 minut temu, masa24 napisał:

No jak tak mówią to spoko , a co z okresem 2 letnim konwersji w rolnictwie ekologicznym ? Co w przypadku zawianych już ozikin nie zgłoszonych do IP?

No właśnie  już mam zasiane oziminy i dopiero  się zapisałem  na szkolenie ip :)

Opublikowano

to sprytnie

ciekawe czy te jednostki tak beda przymykac oko na wasze nieprawidlowosci i beda wydawac certyfikaty wiedzac ze ich robote moze PIORIN sprawdzic i sprawdza jakas czesc gospodarstw

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, dami8 napisał:

No właśnie  już mam zasiane oziminy i dopiero  się zapisałem  na szkolenie ip :)

Jakie oziminy pod IP ci się łapią? Na stronie piorin widziałem tylko rzepak i jęczmień browarny oraz kukurydzę z "popularnych" upraw

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, bortys2001 napisał:

Nie dla mnie program,rezygnuje, miałem wprowadzić facelie i inne miododajne, a tam opcja że facelia na przyoranie lub plantacje nasienne i według ODR uprawa na kwalifikat, 

Dlaczego na kwalifikat, a to już na poplony nie można sprzedać onnemu rolnikowi?

Opublikowano

W modernizacji kasę trzeba do przodu położyć z własnej kieszeni.

Ja też odpuszczam temat. Nie będę się pchał w eko i bat na d*pę kręcił dla tych 100k. Maszyny te co potrzebuję  będzie ciężko ogarnąć w biznesplanie. Do tego jak wyjdzie że większość przychodu trzeba z eko a nie z konwencjonalnej, wtedy będzie wesoło. 100k przez 5 lat też się odłoży bez spiny, kontroli i papierologii.

• Thanks 1
Opublikowano

No nie ma nic za darmo.

4 minuty temu, micgal39533 napisał:

Ja już ogarniam sprzęt ten co miałem brać jeden używany jeden nowy trzeci jeszcze się zastanawiam, u mnie po zmianie kalkulatora to wyszła wartość że ich pojebało

Masz jakiś link do aktualnego kalkulatora?