Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Z tego co dziś usłyszałem to pierwszy nabór ma być na 100tys bez ekologii.

Nabór wniosków w roku 2023 nie będzie uwzględniał dotacji w wysokości 120 tys. w zakresie operacji dotyczącej rozpoczynania działalności w zakresie wprowadzania produktów na rynek w ramach KŁD.

A skąd informacja o wykluczeniu ekologii?

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał:

moglbys rozwinąć :)

Powchodzili w eko dla dopłat. Łąki koszą za nich krowiarze, a na polach herbapol w postaci 100kg łubinu na hektar pod talerzówkę wiosną. Jak już posieje zboże to nikt nie chce tego kosić bo kombajnu szkoda tyle zielska rośnie

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, NevPro napisał:

Nabór wniosków w roku 2023 nie będzie uwzględniał dotacji w wysokości 120 tys. w zakresie operacji dotyczącej rozpoczynania działalności w zakresie wprowadzania produktów na rynek w ramach KŁD.

A skąd informacja o wykluczeniu ekologii?

Źle się  wyraziłem, gospodarstwa w ekologi nie wykluczamy, jedynie kwota 120 która byłą przypisana do tego typu gospodarstw.

51 minut temu, Buszmen11 napisał:

Powchodzili w eko dla dopłat. Łąki koszą za nich krowiarze, a na polach herbapol w postaci 100kg łubinu na hektar pod talerzówkę wiosną. Jak już posieje zboże to nikt nie chce tego kosić bo kombajnu szkoda tyle zielska rośnie

Po co kosić  i kolejne koszty ponosić, a tak tylko siew talerzówką co roku i tyle. 

Opublikowano

Najnowsze info. 

Byla u mnie kontrola z integrowanej produkcji. 2 godziny. Sprawdzili wszystko. Pani wszedzie napisała Oki. Dzisiaj dostałem pismo - gdzie bylo napisane - nie zgodnie z metodyka produkcji. 😁. Przecież Pani po kontroli napisała że wsxystko Oki. Najlepsze teraz- musze zapłacić 1050 zl za kontrolę gdzie zostało stwierdzone ze nie wydadzą mi certyfikatu. Niezły szwindel beda robic. Niech tylko zapisze się ze 100 rolnikow i nie dostanie z 50 certyfikatów to i tak 1050 x 50 to niezły wynik. Jak ktoś będzie chciał to podam firmę która tak zrobiła ze mną. 

Opublikowano (edytowane)

Jest 5 akredytytowanych ośrodków,  daj na priv który  to taki . 

Nie dostałeś protokołu z kontroli  odrazu co jest nie tak?

Do czego się przyczepili tak naprawdę, co Ci sprawdzali? Może miałeś  wpisany oprysk nie zgodny z produkcją 🤔

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
21 godzin temu, Konrad432 napisał:

Najnowsze info. 

Byla u mnie kontrola z integrowanej produkcji. 2 godziny. Sprawdzili wszystko. Pani wszedzie napisała Oki. Dzisiaj dostałem pismo - gdzie bylo napisane - nie zgodnie z metodyka produkcji. 😁. Przecież Pani po kontroli napisała że wsxystko Oki. Najlepsze teraz- musze zapłacić 1050 zl za kontrolę gdzie zostało stwierdzone ze nie wydadzą mi certyfikatu. Niezły szwindel beda robic. Niech tylko zapisze się ze 100 rolnikow i nie dostanie z 50 certyfikatów to i tak 1050 x 50 to niezły wynik. Jak ktoś będzie chciał to podam firmę która tak zrobiła ze mną. 

Jaka firma, i co niezgodne

Opublikowano
14 godzin temu, janusz84 napisał:

witam. miał ktoś z Was kontrolę z pierwszej restrukturyzacji rozliczenie 2 części 12 000? Jak to wyglądało i co sprawdzali?

Zależy, różnie bywa. Jak dzwonią się zapowiedzieć z kontrolą, to zazwyczaj mówią, co chcą sprawdzić. Czasem uprawy, czasem inwestycję, czasem tylko ewidencję. Ewentualnie jakieś inne zobowiązania, jeśli były

Opublikowano

Kryteria wyboru operacji (Interwencja I.10.5 Rozwój małych gospodarstw w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027) Kryterium I. Uczestnictwo w systemach jakości 1. Punkty przyznaje się za uczestnictwo lub planowane uczestnictwo w: 1) unijnym systemie jakości: a) rolnictwo ekologiczne – 4 punkty, pod warunkiem objęcia tym systemem co najmniej 50 % powierzchni UR tego gospodarstwa, b) innym niż rolnictwo ekologiczne, wymienionym w ust. 2 – 2 punkty; 2) krajowym systemie jakości – 1 punkt, pod warunkiem że jest to system jakości uznany na podstawie decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności i notyfikowany do Komisji Europejskiej zgodnie z Dyrektywą (UE) nr 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającą procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego – jednak nie więcej niż 5 punktów. Punkty przyznawane w ramach tego kryterium sumują się.

Kryterium IV. Szkolenia 1. Jeżeli wnioskodawca wziął udział lub planuje wziąć udział w szkoleniu związanym z zakresem operacji przewidzianym w biznesplanie, przyznaje się 2 punkty.

Minimalna liczba punktów oraz kryteria rozstrzygające 1. Pomoc nie może być przyznana, jeżeli wnioskodawca uzyskał mniej niż 3 punkty.

Punkty się znalazły nie tak trudno 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

innym niż rolnictwo ekologiczne, wymienionym w ust. 2 – 2 punkty

krajowym systemie jakości – 1 punkt,

Szkolenia 1. Jeżeli wnioskodawca wziął udział lub planuje wziąć udział w szkoleniu związanym z zakresem operacji przewidzianym w biznesplanie, przyznaje się 2 punkty.

) rolnictwo ekologiczne – 4 punkty, pod warunkiem objęcia tym systemem co najmniej 50 % powierzchni UR tego gospodarstwa,

1. Jeżeli wnioskodawca bierze udział lub planuje wziąć udział w zorganizowanych formach współpracy i przedmiot operacji ma związek z zakresem działalności będącej przedmiotem współpracy, przyznaje się 3 punkty.

Jeżeli co najmniej 50% powierzchni UR wchodzących w skład gospodarstwa w roku wyjściowym znajduje się na ONW typ górski lub ONW typ specyficzny strefa II (w których co najmniej 50% powierzchni UR znajduje się powyżej 350 m n.p.m.) - przyznaje się 2 punkty.

Zał1_Formularz_umowy_o_przyznaniu_pomocy_I105.pdf 0.35MBZał 2 Kryteria wyboru operacji I.10.5
Zał2__Kryteria_wyboru_operacji__I_105.pdf 0.19MB

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

I to takie proste wejść  w krajowy system jakości,  czy integrowana produkcję? Doczytajcie sobie dokładnie wszystko to nie jest taki proste, tych spraw trzeba naprawdę  pilnować bo jest obowiązków i  nie mało. Jestem Ciekaw ile osób  złoży  wnioski a ile finalnie otrzyma dotacje.

Opublikowano

Co takie trudne jest w tym .

Puszczę leszczynę integrowana produkcję  8 letnią i nie będę jej pryskał i mi naskoczą . Nie widzę ile to ma być czy 0,5 ha czy 1 ha wystarczy ?. Orzecha laskowego mam wiele więcej ha i inne uprawy sadownicze .

Opublikowano

Wystarczy 0.5ha, poczytaj dokładnie o metodyce integrowanej. Tu trzeba też trochę stosować tak myślę, nie że nic robił nie będziesz w uprawie.  Plan nawozowy i stosujesz się do potrzeb rośliny. A czy jest leszczyna w integrowanej, patrzyłeś  ma listę, bo nie pamietam?

A jak jest z RHD, jest to powiązane z ekologia czy za rhd jest oddzielna punktacja?

Opublikowano (edytowane)

Nie wymienili orzecha laskowego . To będą czereśnie ,METODYKA INTEGROWANEJ PRODUKCJI CZEREŚNI i WIŚNI , zasadzone z własnych środków .

To nic , będzie co innego ważne że tylko 0,5 ha wystarczy .

Rodzaje upraw .

Dane dotyczące Integrowanej Produkcji w latach 2013-2020

1. ogólne zasady wydawania certyfikatów IP.

Pliki do pobrania

Metodyka IP agrestu
Metodyka IP aronii
Metodyka IP borówki wysokiej
Metodyka IP brokułu
Metodyka IP brzoskwini i moreli
Metodyka IP buraków ćwikłowych
Metodyka IP cebuli
Metodyka IP chmielu
Metodyka IP czereśni
Metodyka IP czosnku
Metodyka IP gruszek
Metodyka IP jabłek
Uzupełnienie metodyki IP jabłek uwzględniające dodatkowe wymagania fitosanitarne Kolumbii
Uzupełnienie metodyki IP jabłek uwzględniające dodatkowe wymagania fitosanitarne Tajwanu
Uzupełnienie metodyki IP jabłek uwzględniające dodatkowe wymagania fitosanitarne Wietnamu
Metodyka IP jeżyny bezkolcowej
Metodyka IP kalafiorów
Metodyka IP kapusty głowiastej
Metodyka IP kapusty pekińskiej
Metodyka IP kukurydzy
Metodyka IP malin
Metodyka IP marchwi
Metodyka IP ogórka gruntowego
Metodyka IP ogórków pod osłonami
Metodyka IP papryki
Metodyka IP pomidorów gruntowych
Metodyka IP pomidorów pod osłonami
Metodyka IP porzeczki czarnej i czerwonej
Metodyka IP pszenicy ozimej i jarej
Metodyka IP rzepaku ozimego i jarego
Metodyka IP sałaty pod osłonami
Metodyka IP szparaga
Metodyka IP szpinaku
Metodyka IP śliwek
Metodyka IP truskawek
Metodyka IP wisni
Metodyka IP ziemniaków

METODYKI INTEGROWANEJ PRODUKCJI ROŚLIN - NOWE

Pliki do pobrania

Metodyka IP buraka
Metodyka IP cukinii, kabaczka i patisona
Metodyka IP dyni olbrzymiej i piżmowej
Metodyka IP gryki
Metodyka IP jęczmienia browarnego
Metodyka IP prosa
Metodyka IP sałaty polowej
Metodyka IP selera korzeniowego
Metodyka IP soi

METODYKI INTEGROWANEJ PRODUKCJI ROŚLIN OBOWIĄZUJĄCE OBLIGATORYJNIE OD 2024 R.

Pliki do pobrania

Metodyka IP agrestu
Metodyka IP aronii
Metodyka IP borówki wysokiej
Metodyka IP brokułów
Metodyka IP chmielu
Metodyka IP brzoskwiń i moreli
Metodyka IP buraków ćwikłowych
Metodyka IP cebuli
Metodyka IP czereśni
Metodyka IP czosnku
Metodyka IP gruszek
Metodyka IP jabłek
Metodyka IP jeżyny bezkolcowej
Metodyka IP kalafiora
Metodyka IP kapusty głowiastej
Metodyka IP kapusty pekińskiej
Metodyka IP kukurydzy
Metodyka IP malin
Metodyka IP marchwi
Metodyka IP ogórków pod osłonami
Metodyka IP ogórka polowego
Metodyka IP pomidora gruntowego
Metodyka IP pomidorów pod osłonami
Metodyka IP porzeczki czarnej i czerwonej
Metodyka IP pszenicy ozimej i jarej
Metodyka IP rzepaku ozimego
Metodyka IP sałaty pod osłonami
Metodyka IP szparagów
Metodyka IP szpinaku
Metodyka IP śliwek
Metodyka IP truskawek
Metodyka IP wiśni
Metodyka IP ziemniaków
Edytowane przez galan99
Opublikowano

Szkolenie 400 zł .do tego co roku certihikat 1300 zł. Ja tu widzę 2 problemy .1. Certihikat dopiero dostaje się w lipcu co mi wiadomo a 1 rata musi być wykonana do pul roku 2.co gdy np w drugim roku nie dostaniesz certifikatu i nie osiągniesz minimalnych pkt dotacja do zwrócenia

Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

Co takie trudne jest w tym .

Puszczę leszczynę integrowana produkcję  8 letnią i nie będę jej pryskał i mi naskoczą . Nie widzę ile to ma być czy 0,5 ha czy 1 ha wystarczy ?. Orzecha laskowego mam wiele więcej ha i inne uprawy sadownicze .

znajomy nigdy nie pryskał dursbanem, a mu go wykryli i stanęło że może od sąsiada zaleciało, że bardzo długo się utrzymuje w glebie i mu zabrali, tu dwie strony wcześniej ktoś pisał że na kontroli wszystko ok, a tu niezgodne z metodyką produkcji i widzę taki post już któryś raz. Problem jest w tym że 5 lat trzeba to mieć a w każdej chwili mogą Ci to zabrać, bo coś od sąsiada zaleci. Do tego liczne koszty. Loteria. 

Opublikowano
9 godzin temu, Kondominium napisał:

znajomy nigdy nie pryskał dursbanem, a mu go wykryli i stanęło że może od sąsiada zaleciało, że bardzo długo się utrzymuje w glebie i mu zabrali, tu dwie strony wcześniej ktoś pisał że na kontroli wszystko ok, a tu niezgodne z metodyką produkcji i widzę taki post już któryś raz. Problem jest w tym że 5 lat trzeba to mieć a w każdej chwili mogą Ci to zabrać, bo coś od sąsiada zaleci. Do tego liczne koszty. Loteria. 

kiedyś jakiś koleś kupował ode mnie truskawki i tak śmy się zgadali że on próbował wejść w ekologię i właśnie też miał kontrolę i coś mu niedozwolonego wykryli - prawdopodobnie coś zaleciało od któregoś sąsiada i finalnie odpuścił choć mógł się odwoływać. 

Opublikowano

To jak stąpanie po kruchym lodzie. Nawet jak dobrze opryskiwacza nie domyjesz już możesz mieć  coś na roślinie niedozwolone, co prawda kontrolują 25% rolników  ale niepewny temat jeśli dofinansowanie uzależnione od tego, a ciągłość trzeba mieć 5 lat.

Opublikowano (edytowane)

Chyba stowarzyszenie było w Rozporządzeniu ale nie dam ręki uciąć, trzeba by zajrzeć jeszcze raz.  Warunek aby były  powiązane z profilem gospodarstwa. 

Wyżej  kolega wstawiał link z ostatniego czasu.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Wuwo1 napisał:

Co z tymi grupami .musi być grupa producendzka czy wystarczy stowarzyszenie?np iglakuw

hehe, akurat ten akapit czytam. tyle w rozporządzeniu:

obraz.png.1f3c8d4d2813d722251c87b0cace3d82.png

analizujac te kryteria : ale goowno. Jak dla mnie za duzo zachodu jak na dopłatowca, a i pewnie tym prawdziwym rolnikom roślinno/zwierzęcym sie nie bedzie chcialo w to bawić jak nie produkują np. lokalnie oscypków, win czy innych tego typu rzeczy.  Jedynie szkolenia ale to jest za 2pkt, gdybym mial ONW specyficzny juz bym o tym programie myslal a tak to pozostaje czekac do przyszlego roku i liczyc ze program dalej bedzie i zmniejsza kryteria. Powodzonka wszystkim.

Edytowane przez Celownik07
  • Like 2