Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

integrowaną produkcję . ODR  nie powie ci o tym nic bo nic nie wiedzą i się boją o tym rozmawiać przerasta ich to .

IP to nowoczesny i rozwijający się system uprawy, który uwzględnia oczekiwania odbiorców w stosunku nie tylko do atrakcyjnie wyglądających owoców, warzyw i innych płodów rolnych, ale również produktów o wysokich walorach jakościowych.

Handel detaliczny polega na sprzedaży towarów oraz usług w niewielkich ilościach. Sprzedaż odbywa się w sklepach, kioskach, targowiskach czy też poprzez bezpośrednią dostawę do domu. Jest to ostatnie ogniwo łańcucha producent - nabywca.

jedno z drugim jest powiązane .

Koniec produkcji na masową skalę byle dużo , teraz mniej tylko jakość większa i na rynek nie przetwórstwo .

Obowiązek dokumentowania sprzedaży przez rolnika ryczałtowego. W kontekście przedstawionych rozważań możemy wskazać, że rolnik ryczałtowy w przypadku sprzedaży produktów na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej nie jest zobligowany ani do wystawienia paragonu, faktury, ani też rachunku.

Co można produkować w ramach RHD?

Lista możliwej do produkcji i sprzedaży żywności w ramach RHD jest długa, m. in.: produkcja roślinna, odzwierzęca, mieszana, oleje, pieczywo, przetwory. Przykładowo rolnik może produkować i sprzedawać jako detalista przetwory mleczne (np. śmietana, mleko, sery), owocowe .

Czy restauracja to handel detaliczny?

Innymi słowy, nowa ustawa dopuszcza możliwość zbywania żywności wyprodukowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego na rzecz takich podmiotów, jak np. restauracje, sklepy czy stołówki.

RHD nie wymaga pozwoleń – wystarczy zarejestrować taką działalność u powiatowego lekarza weterynarii (żywność pochodzenia zwierzęcego lub mieszana) lub u powiatowego inspektora sanitarnego (żywność roślinna).

Czy można sprzedawać owoce przy drodze?

Jak sprzedawać warzywa z własnego ogródka? Tymczasem już od 1 stycznia 2016 możliwa jest sprzedaż wytworzonych przez siebie owoców, warzyw, czyli innymi słowy upraw albo też hodowli bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej.

Możliwości jest tak dużo . Ze starego programu RMG SIEDZĘ W SPRZEDAŻY DETALICZNEJ JUŻ 3 LATA .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
5 godzin temu, masa24 napisał:

To co wstawiłeś dotyczy udokumentowania przychodu w roku bazowym . Na dzień dzisiejszy nie ma konkretnie wskazane jak mamy udokumentować przychod w roku docelowym . To ze będą liczyły się wpisy z ewidencji to wyłączna interpretacja firmy papfu na swoich filmikach a nie oficjalna informacja . 
to może ty mi wklej zdanie z wytycznych dotyczące kosztow kwakifikowanych i powiedz gdzie tu można podciągnąć zakup ziemi 

+ za rzetelne zgłębienie tematu ! 

A czy w poprzednim naborze było konkretnie napisane  co będą uznawać za udokumentowanie przychodu w roku docelowym?

Opublikowano
6 godzin temu, damianos95 napisał:

Napisała mi tak pani co pisze wnioski że 100% postaram się wyjaśnić i napisać co ustaliłem sam rozporządzenia nie czytałem ale jeśli wystarczy mieć jakąś część to już się opłaca tym bardziej że z dopłat obszarowych masz 1300zl.do hektara w tej interowanej

Myślę  że  wprowadziła Cię w błąd. Ja czytałem  że nie ma określonego wymogu minimalnej powierzchni.

3 godziny temu, bortys2001 napisał:

Z wiedzy jaką uzyskałem w ODR nie będzie brana pod uwagę taka zeszytowa ewidencja

Do tej pory była  brana taka ewidencja, a na ten moment nic nowych potwierdzonych informacji nie ma.

20 minut temu, thor1984 napisał:

A czy w poprzednim naborze było konkretnie napisane  co będą uznawać za udokumentowanie przychodu w roku docelowym?

W starym naborze nie wbyl liczony dochód, lecz wzrost wartości  SO gospodarstwa.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

integrowaną produkcję . ODR  nie powie ci o tym nic bo nic nie wiedzą i się boją o tym rozmawiać przerasta ich to .

IP to nowoczesny i rozwijający się system uprawy, który uwzględnia oczekiwania odbiorców w stosunku nie tylko do atrakcyjnie wyglądających owoców, warzyw i innych płodów rolnych, ale również produktów o wysokich walorach jakościowych.

Handel detaliczny polega na sprzedaży towarów oraz usług w niewielkich ilościach. Sprzedaż odbywa się w sklepach, kioskach, targowiskach czy też poprzez bezpośrednią dostawę do domu. Jest to ostatnie ogniwo łańcucha producent - nabywca.

jedno z drugim jest powiązane .

Koniec produkcji na masową skalę byle dużo , teraz mniej tylko jakość większa i na rynek nie przetwórstwo .

Obowiązek dokumentowania sprzedaży przez rolnika ryczałtowego. W kontekście przedstawionych rozważań możemy wskazać, że rolnik ryczałtowy w przypadku sprzedaży produktów na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej nie jest zobligowany ani do wystawienia paragonu, faktury, ani też rachunku.

Co można produkować w ramach RHD?

Lista możliwej do produkcji i sprzedaży żywności w ramach RHD jest długa, m. in.: produkcja roślinna, odzwierzęca, mieszana, oleje, pieczywo, przetwory. Przykładowo rolnik może produkować i sprzedawać jako detalista przetwory mleczne (np. śmietana, mleko, sery), owocowe .

Czy restauracja to handel detaliczny?

Innymi słowy, nowa ustawa dopuszcza możliwość zbywania żywności wyprodukowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego na rzecz takich podmiotów, jak np. restauracje, sklepy czy stołówki.

RHD nie wymaga pozwoleń – wystarczy zarejestrować taką działalność u powiatowego lekarza weterynarii (żywność pochodzenia zwierzęcego lub mieszana) lub u powiatowego inspektora sanitarnego (żywność roślinna).

Czy można sprzedawać owoce przy drodze?

Jak sprzedawać warzywa z własnego ogródka? Tymczasem już od 1 stycznia 2016 możliwa jest sprzedaż wytworzonych przez siebie owoców, warzyw, czyli innymi słowy upraw albo też hodowli bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej.

Możliwości jest tak dużo . Ze starego programu RMG SIEDZĘ W SPRZEDAŻY DETALICZNEJ JUŻ 3 LATA .

Oczywiście ewidencja przy Rhd jest logiczna, i program ukierunkowany na krótkie łańcuchy dostaw powinien ją uwzględniać, ale jak to w życiu nie wszystko co logiczne jest zgodne z wytycznymi, sam się tym interesuje i dokładnie dopytuje bo takowa prowadzę i żaden doradca na tę chwilę nie potrafi powiedzieć jakie dokumenty będą uznawane przy docelowym przychodzie, projekt wprost pisze iż ewidencja może dotyczyć tylko konkretnych przypadków a dokładnie działów specjalnych, oczywiście jest to głupie w świetle dla kogo jest ten program, ale tak jak pisałem w ODR mają wytyczne iż takie zeszytowe przy początkowych 5 tys nie są uznawane ( ale tego wprost zabrania projekt) ale i również przy 43tys też zeszyt nie będzie możliwy

Opublikowano (edytowane)

Galan Ci napisał wyżej, było określone, umowy sprzedaży, rachunek rolniczy , faktury VAT, to ludzie wpisywali i było uznawane. 

Co do nowych zasad, to co może  wystawić rolnik ryczałtowy to raczej będzie uznawane. Przecież nie ma na ten moment zapisu że  ma być to faktura VAT, co wiązało  by się wiadomo z czym dla ryczałtowych chcących wejść  w program.

Te 5tyś to dobry ruch dlatego że  jak fikcyjne gospodarstwo to nie ma żadnej sprzedaży, a tak jak ja to mam np. Faktury ze sprzedaży zbóż czy rzepaku.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
30 minut temu, GRZES1545 napisał:

Do tej pory była  brana taka ewidencja, a na ten moment nic nowych potwierdzonych informacji nie ma.

Ale to nowy program i że starym nic go nie łączy. Jeżeli chodzi o nowy to prawda że nie ma zapisu o dokumentacji przychodu docelowego, ale jest wyraźnie zapisane dokumenty przychodu początkowego i tam wyraźnie ewidencja jest tylko w nielicznych przypadkach, jak zaczniesz zagłębiać się w ustawę o podatkach dojdziesz że tylko dla działów specjalnych produkcji rolnej i w ODR na chwilę obecną przekazali mi że również te zapisy będą tyczyły się przychodu docelowego, ale oby tak nie było. Póki co terminy się przesuwają i szczegółowe wytyczne też mogą 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Galan Ci napisał wyżej, było określone, umowy sprzedaży, rachunek rolniczy , faktury VAT, to ludzie wpisywali i było uznawane. 

Co do nowych zasad, to co może  wystawić rolnik ryczałtowy to raczej będzie uznawane. Przecież nie ma na ten moment zapisu że  ma być to faktura VAT, co wiązało  by się wiadomo z czym dla ryczałtowych chcących wejść  w program.

Dokumenty są wymienione i jasno pisze że ewidencja tylko dla osób określonych w podanej ustawie, tylko dla działów specjalnych

1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Borys, kolega pytał o stary program.

Sory gubię się już, powinien być nowy dział dla nowego programu

Edytowane przez bortys2001
  • Like 1
Opublikowano

jeśli dobrze kojarzę to w pierwszych naborach też część osób wypowiadała się, że taka ewidencja na kartce papieru nie przejdzie bo to tylko dla właśnie działów specjalnych. Ja już zakończyłem program i normalnie osoba z odr mówiła żeby pisać np. dla ogórków dzień sprzedaży, ilość, cena. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko z tego 1 ten punkt i ze szkolenia 2 punkty i wystarczy po co więcej utrudniać sobie życie .

ODR nic nie wiedzą , tylko pogratulować jak będą komuś pisać będą problemy .

11 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tak, ewentualnie za ekologię, lub udział w grupie producentów rolnych.

Po co ci ta ekologia , do czego potrzebna ?.

prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie oraz działalności w zakresie wprowadzania produktów na rynek w ramach KŁD lub produkcji ekologicznej (w przypadku uzyskania pomocy na ten zakres działalności),

prowadzenie w gospodarstwie co najmniej ewidencji przychodów i rozchodów,

uczestniczenie w systemach jakości (jeżeli za to kryterium wyboru otrzymał punkty),

udziału w zorganizowanej formie współpracy, z której zakresem działalności miał związek przedmiot operacji (jeżeli za to kryterium wyboru otrzymał punkty).

Osiągnięty poziom przychodu ze sprzedaży produktów rolnych wyprodukowanych w gospodarstwie powinien być utrzymany co najmniej do upływu 5 lat liczonych od wypłaty pierwszej raty pomocy.

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie grupy odpadają,  trochę info zebrałem, do tego nie ma do kogo dołączyć, aktualne kończą  działalność w bliskiej okolicy. No i profil gospodarstwa trzeba też mieć do działu danej grupy.

Eko też narazie nie wchodzę galan, chyba że poddam się jak Benio wyże. 

Opublikowano
6 minut temu, benio1967 napisał:

a ja wchodzę w ekologię-mam dość już skoku tych cen zbóż-a ta faktura na 5 tys to jest dla każdego łatwa do zdobycia ,więc nie powinno byc z nią nikomu problemu z uzyskaniem

Ale to w sensie, że na ekologi masz pewny zysk?

Opublikowano
9 minut temu, benio1967 napisał:

a ja wchodzę w ekologię-mam dość już skoku tych cen zbóż-a ta faktura na 5 tys to jest dla każdego łatwa do zdobycia ,więc nie powinno byc z nią nikomu problemu z uzyskaniem

Jakie uprawy masz ? 

Opublikowano

Do istniejącej grupy nikt was nie  weźmie bo grupy powstawały po coś . Otwieranie nowych grup dla producentów pod program ? Będzie wesoło ☺️

Jeżeli prowadzicie rzetelnie produkcje rolna i macie trochę oleju w głowie żeby ogarnąć integrowana produkcje czy ekologię to można próbować . Jeżeli wszystkie te tenaty chcecie powierzyć doradcy to będzie i drogo i nerwowo. Pozdrawiam 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nerwowo to i tak czesto jest😁 jak to się mówi nie ma nic za darmo trzeba czasem się napocić żeby coś zdobyć.

Dla mnie na ten moment tylko integrowana zostaje, i rhd z młodym ziemniakiem.