Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@damianos95 @masa24 Możecie szukać atencji gdzie indziej? Powyzywajcie się w prywatnych wiadomościach albo umówcie się na jakiś sparing ale tu już dajcie spokój. Jako kombinator i pseudorolnik chciałbym dowiedzieć się czy mogę chapnąć trochę pieniędzy Unijnych a zamiast informacji jestem zmuszony przewijać wasze wysrywy.

• Like 1
  • Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał:

Ja juz sie wypowiadalem w tej kwestii pod innym postem. Ciagne z doplat ile sie da i 100% przerzucam w rozwoj odziedziczonego gospodarstwa po tesciach (~7,5ha), byla komuna bedzie perelka jak czas i zdrowie pozwola. Na poczatku mialem robic jak inny, reka rozsiac np. lubin i zgarniac kase bez wysilku ale zlapalem bakcyla i jak robie to juz tak zeby byc zadowolonym( no i siomsiadowi zeby troche skoczyl gul ;) ) Swoich etatowych pieniedzy nie inwestuje w tym kierunku. 

Ps. Za dzieciaka jak mnie dziadki i ojciec ganiali do zniw czy w pole (najgorsze wykopki i sianokosy byly dla mnie) to uciekłem i mowilem ze rolasem nigdy w zyciu nie bede- jednak przeznaczenia nie oszukasz ale trzeba do tego dorosnac. Teraz relaksuje sie orząc pole po pracy xd. 

To Ty jak ja rolnik z powołania 🙋‍♂️ nie tam żaden kombinator czy złodziej dopłat.  

Jak się da to trzeba ciągnąć i pchać te gospodarcyny 🤭

7 godzin temu, melon10641 napisał:

Tak sobie żartujemy :P

nie mam hodowli, nie mieszkam na wsi to jestem rolnik gorszego sortu według niektórych ;)

A z z kilku programów skorzystaliśmy w domu to się śmieje że jestem rolnik, złodziej, oszust i kombinator. Chociaż można było z większej liczby programów skorzystać :P

Czaje...tak tylko pociagnelem was za myśl 🤭 Żeby  nie tacy jak my drobni, to by połowa biurokratów pracę  straciła  i tyle samo innych pośredników  sprzedaży  wszystkiego co do gospodarstw potrzebne od a-z...małe  jest piękne 🤭🤠

• Like 2
Opublikowano
28 minut temu, masa24 napisał:

Słuchaj dzieciaku , konkrety . Ja tu jestem znany z imienia i nazwiska wiec jaka to niby prawdę o mnie tu pisali ? Poproszę również screeny bo za takie ponawianie godzące w imię moje i działalności założę ci sprawę cywilna . Wiec poproszę konkrety 

I owszem czasem niezależy z tego względu ze 70 % dzwoniących szuka porady na tel a nie usługi po drugie nie bierzemy wniosków na sile jak mamy ich dużo . Czekam na konkrety lub przeprosiny bo inaczej czeka cie sprawa za pomawianie mojego dobrego imienia . 

Kolego, idź na tą swoją grupę się wyszumieć, albo redaktorów farmera pouczać

Opublikowano
25 minut temu, Napieriii napisał:

@damianos95 @masa24 Możecie szukać atencji gdzie indziej? Powyzywajcie się w prywatnych wiadomościach albo umówcie się na jakiś sparing ale tu już dajcie spokój. Jako kombinator i pseudorolnik chciałbym dowiedzieć się czy mogę chapnąć trochę pieniędzy Unijnych a zamiast informacji jestem zmuszony przewijać wasze wysrywy.

Jak chcesz wiedzieć czy coś Ci się należy to pierwsze co to czytamy informacje na stronach ARiMR o programach jakie cię interesują.

Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Jak chcesz wiedzieć czy coś Ci się należy to pierwsze co to czytamy informacje na stronach ARiMR o programach jakie cię interesują.

Wow dzięki za informację. Myślałem, że trzeba do wróżki iść.

Opublikowano
49 minut temu, masa24 napisał:

Słuchaj dzieciaku , konkrety . Ja tu jestem znany z imienia i nazwiska wiec jaka to niby prawdę o mnie tu pisali ? Poproszę również screeny bo za takie ponawianie godzące w imię moje i działalności założę ci sprawę cywilna . Wiec poproszę konkrety 

I owszem czasem niezależy z tego względu ze 70 % dzwoniących szuka porady na tel a nie usługi po drugie nie bierzemy wniosków na sile jak mamy ich dużo . Czekam na konkrety lub przeprosiny bo inaczej czeka cie sprawa za pomawianie mojego dobrego imienia . 

Ja cię nie znam z imienia i nazwiska więc wiesz 

Albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem albo próbujesz zrobić ze mnie głupiego a więc napisałem że pisali prawdę o tobie chodziło mi tutaj na forum było kilka osób z którymi nie mogłeś się dogadać czy oni z tobą i pisali różne rzeczy że wiecznie ci coś nie pasuje że jak ty chcesz słonecznik to musi byc słonecznik na wzrost itd nawet chyba z jednego kolegi się śmiałeś że poszedł w ziemniaka jak kojarzę ale często nawet jak chyba dobrze pamiętam padały wyzwiska nigdzie nie napisałem że ktoś pisał do mnie coś o tobie bo akurat ty mnie nie intersujesz mam ciekawsze rzeczy do roboty niż zajmowie się tobą dla mnie jedynie po wypowiedziach tu na forum widać że nie można nic powiedzieć zapytać o cos coś napiszesz nie wyjaśnisz często tylko tak i koniec twoja świętość musi być 

Mogę cię przeprosić jeśli podasz mi powód gdzie napisałem coś o tobie co cię obraża itd dla mnie masz specyficzny charakter i napewno bym się z tobą nie dogadał 

Odnoszę się do twoich wypowiedzi bo tak działa forum ty masz do mnie jakieś waty od samego początku i coś ci nie pasuje już nie wspomnę o głupich odzywkach dzieciaku itd 

Więc czekam na odpowiedź 

Opublikowano

Niezłe argumenty , No był taki gość najmądrzejszy jak ty co wolał sadzić 2 ha ziemniaków czy 3 bo 0.2 słonecznika to dla niego naciągactwo . Bawcie się tu dobrze bo szkoda mojego czasu na głupie dyskusje z dziećmi o ziemniaki

Opublikowano
18 minut temu, masa24 napisał:

Niezłe argumenty , No był taki gość najmądrzejszy jak ty co wolał sadzić 2 ha ziemniaków czy 3 bo 0.2 słonecznika to dla niego naciągactwo . Bawcie się tu dobrze bo szkoda mojego czasu na głupie dyskusje z dziećmi o ziemniak

Nie wiem w czym problem do dziś jego ziemia jego decyzja a Ty swoje każdy niech robi co chce nie chciał skorzystać z ułatwienia to trudno 

Ja nie mówię że jestem najmądrzejszy ale lubię ludzi z którymi mogę podyskutować na argumenty a nie uznać na ślepo kogoś rację 

Mojego czasu też szkoda na pisanie i udowanienie że próbujesz mi coś wmówić że zrobiłem jak nie zrobiłem ale ok nie obrażam sie

Opublikowano
5 godzin temu, masa24 napisał:

Niezłe argumenty , No był taki gość najmądrzejszy jak ty co wolał sadzić 2 ha ziemniaków czy 3 bo 0.2 słonecznika to dla niego naciągactwo . Bawcie się tu dobrze bo szkoda mojego czasu na głupie dyskusje z dziećmi o ziemniaki

Chlopak sie "nawrócił" ;)

Opublikowano

Czy przy 3ha lucerna, 2ha trawy(tuz) 4ha pszenicy 1ha żyta  1,5ha jęczmienia ozim, 4,2ha kuku na kiszonkę, 40 szt opasow(kupujemy odsadki) zmieścimy się w 25tys ? Czy 35tys może być? Kalkulator liczy 29,5tys 

Opublikowano (edytowane)

Jedyna możliwość jaką widzę, to złożenie korekty wniosku o dopłaty na 2023 rok. O ile jest jeszcze taka możliwość (co będzie się wiązać na pewno ze zmniejszeniem płatności jako kara za każdy dzień). Z wniosku obszarowego jak wyrzucisz kilka ha czy opasów, to zmniejszy się wartość ekonomiczna gospodarstwa do pułapu 25 tys. euro. Ale czy skórka warta wyprawki i czy jeszcze terminy na to pozwalają, to niech może wypowiedzą się mądrzejsi.

Trzeba wziąć pod uwagę, że agencja i tak może potem wnieść zarzut stwarzania sztucznych warunków i nie dać dotacji na rozwój.

Edytowane przez rolnik29
Opublikowano

Zapłać doradzimy..w innym przypadku jestes natarczywym klientem a takich nie lubimy!.

Panowie a tak na poważne... Nie tędy droga, forum jest od wzajemnej pomocy nie promocji doradcy x, y,z .. 

10 godzin temu, mat22889 napisał:

Nie wiem jak są liczone byki, odsadki nie mają roku przy zakupie i może to obniży wartość gospodarstwa. 

Sciagnij sobie stary biznesplan z rmg, wypelnij według ciebie i wyjdzie ci SO realne twojego gospodarstwa , jak wyjdzie ci wiecej niz 25kEURO- kombinuj cos zmniejsz cos zwieksz albys sie zmiescil w 25k, jak nie da rady, mysl o naborze 2024 i pod to szykuj ewniosek. ten kalkulator na stronie arimr to pokazuje wyniki podłoga-sufit. 

Opublikowano
10 godzin temu, mat22889 napisał:

Czy przy 3ha lucerna, 2ha trawy(tuz) 4ha pszenicy 1ha żyta  1,5ha jęczmienia ozim, 4,2ha kuku na kiszonkę, 40 szt opasow(kupujemy odsadki) zmieścimy się w 25tys ? Czy 35tys może być? Kalkulator liczy 29,5tys 

Kalkulator SO liczy wielkość ekonomiczną według współczynników FADN "2010", natomiast do programu wielkość ekonomiczna gospodarstwa liczona jest na podstawie współczynników FADN "2017". W przypadku gospodarstw na granicy maksymalnej wielkości ekonomicznej może mieć to spore znaczenie.

Dodatkowo, wielkość ekonomiczną dla produkcji zwierzęcej ustala się dla stanu średniorocznego, a nie liczy zwierząt posiadanych w momencie złożenia wniosku. Należy sporządzić obrót stada w roku wyjściowym i według niego liczyć wielkość ekonomiczną.

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Nie to że  kogoś promuję, ale jak ktoś chce coś się dowiedzieć to można  wysłuchać 👇

Spoko , fajna nazwa , kolejna agencja , urywek sobie włączyłem jak mówił ze 20 tys możemy wydać na opłaty na targowisku ….. No i wyłączyłem bo uczulony jestem na kretynizmy

• Like 1
Opublikowano

10 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Nie to że  kogoś promuję, ale jak ktoś chce coś się dowiedzieć to można  wysłuchać 👇

Ale pan nie dopowiedział, że po 12 mcach po powrocie z vatu na ryczałt, 4/5 lub 9/10 w zależności od inwestycji musimy oddać do us.

9 godzin temu, masa24 napisał:

Spoko , fajna nazwa , kolejna agencja , urywek sobie włączyłem jak mówił ze 20 tys możemy wydać na opłaty na targowisku ….. No i wyłączyłem bo uczulony jestem na kretynizmy

A to nie chodzi o prosty przykład, jak w młodym rokniku, że z puli trzeba wykorzystać 80% a reszte można przehulać?

Opublikowano

No w tym problem ze w tym programie tak nie ma. Ale co tam ja wiem , fachowiec z polskiej agencji tak mówi to pewnie ja się mylę jak zwykle . Jeszcze może matki zapytam bo ja to ogólnie niedojda jestem 

A co tam, sugeruje żeby wejść na VAT , a po wydaniu premii szybki powrót na ryczałt ? 

Jak tak to dobry agent 

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, masa24 napisał:

No w tym problem ze w tym programie tak nie ma. Ale co tam ja wiem , fachowiec z polskiej agencji tak mówi to pewnie ja się mylę jak zwykle . Jeszcze może matki zapytam bo ja to ogólnie niedojda jestem 

A co tam, sugeruje żeby wejść na VAT , a po wydaniu premii szybki powrót na ryczałt ? 

Jak tak to dobry agent 

Wspomniał o tym że  po 12mies można wrócić na ryczałt 🙆‍♂️ w sumie to nie skłamał, ale wiadomo z czym to się wiąże. 

Co do reszty to coś tam zarysy programu przedstawił, dla ludzi co nic o programie nie wiedzą to coś info lizną. A szczegóły to wiadomo najlepiej samemu rozporządzenie przeczytać. 

1 godzinę temu, toooomaszewski napisał:

Ale pan nie dopowiedział, że po 12 mcach po powrocie z vatu na ryczałt, 4/5 lub 9/10 w zależności od inwestycji musimy oddać do us.

A to nie chodzi o prosty przykład, jak w młodym rokniku, że z puli trzeba wykorzystać 80% a reszte można przehulać?

O hulaniu możesz zapoznać z tej kasy, do tego musisz dołożyć 15% wkladu własnego aby otrzymać 100tyś,

A Jak jesteś  na vat to rozliczasz program w kwocie netto.

Opublikowano
30 minut temu, toooomaszewski napisał:

W każdym razie, nie taki straszny program jak go piszą, uzyskanie przychodu będzie chyba najłatwiejsze.

Grześ Ty z lubelskiego? Kto Ci będzie pisał wniosek?

Czemu uzyskanie przychodu najłatwiejsze ?