Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, masa24 napisał:

O 3 pkt będzie ciężko 

Skonczy sie tak, ze przybedzie gospodarstw ekologicznych 🙂
Dwa hektary dzierzawy dla matki/zony/kochanki."Dwa hektary w koszta" czyli najwyzej na doplaty.
Na to gospodarstwo ekologiczne.Faktura na 5 tys zlotych i mamy 3 punkty.

Opublikowano

Narazie to jedyne wyjście ☺️dodatkowo dużo gospodarstw powstało pod Rmg 1 lub 2.3 hektarowych. Teraz przebranżowią się na eko . Ake jak ktoś uprawia konwencjonalnie i nie chce gruntów poświęcać to może być ciężko , chyba ze coś jeszcxe zmienia 

Opublikowano

Nie będzie tych eko za dużo,  ten program widać że opierają na faktycznych zyskach. Samo okazanie faktur na 5tyś ze sprzedaży płodów rolnych przed złożeniem  wniosku już część wykluczy.

Ja myślę o sprzedaży bezpośredniej bez eko.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, atom2 napisał:

Wez pod uwage ,ze musisz miec minimalna ilosc punktow.A zeby je dostac, juz nie wystarczy nasiac slonecznika.Poki co koniec z czyms takim.
Teraz musisz przejsc na ekologie albo robic sprzedaz detaliczna.

Ile osob bedzie kombinowac z czyms takim?

teraz zbierasz ziarno słonecznika sprzedajesz 50kg (xD) po 100zl/kg (podbicie SO dalej w cenie) wystawiasz umowe K-S ze słupem, ten slup robi ci przelew na 5 kafli - warunek spelniony :) . (tylko niech ten słup ma chociaż inne nazwisko niż sprzedający bo glupio to bedzie wygladac)

Jest grupa na fb i tam administrator twierdzi ( na podstawie obecnego projektu) ze ci co jeszcze ciągną program moga rowniez skorzystac z nowego - jak bedzie zobaczymy.

Duzo osob sie niezdecyduje gdyz nie mozna kupic za to ziemi, pozostaje jedynie inwestycja ...lub maszyny jak ktos chce przeplacac

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Celownik07 napisał:

teraz zbierasz ziarno słonecznika sprzedajesz 50kg (xD) po 100zl/kg (podbicie SO dalej w cenie) wystawiasz umowe K-S ze słupem, ten slup robi ci przelew na 5 kafli - warunek spelniony :) . (tylko niech ten słup ma chociaż inne nazwisko niż sprzedający bo glupio to bedzie wygladac)

Jest grupa na fb i tam administrator twierdzi ( na podstawie obecnego projektu) ze ci co jeszcze ciągną program moga rowniez skorzystac z nowego - jak bedzie zobaczymy.

Duzo osob sie niezdecyduje gdyz nie mozna kupic za to ziemi, pozostaje jedynie inwestycja ...lub maszyny jak ktos chce przeplacac

Mogą skorzystać nie tylko ci co brali Rmg ale również młodego rolnika ,mw starych naborach ,modernizacje , premie na działalność gospodarcza

Opublikowano

Nie mam nic przeciwko, ale to trochę dziwne by było.

Opublikowano (edytowane)

Sam fakt że nie można ziemi kupić to powoduje, że program dla wielu staje się nie atrakcyjny np. dla mnie. Może zmienia jeszcze ostateczną wersję..

Edit.

Ci co mają 1-3ha pod RMG utworzone to też nie za bardzo będą korzystać. Owszem mogą sobie zrobić ekologię i ziemia niech leży ale po co im maszyny? Pytanie jeszcze co będzie można za to kupić? 

Edytowane przez melon10641
Opublikowano (edytowane)

No sporo tego zakupu ziemi nadużywało.

Wielu krytykowało to i znoszą.

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, melon10641 napisał:

A co to znaczy nadużywać zakupu ziemi? 

Że większość kupowała od ojca matki brata siostry kasa zostawała w domu i mogłeś robić co chcesz a tych co kupowało faktycznie ta ziemię to była garstka już nie mówiąc że spadła im sprzedaż maszyn no każdy praktycznie na ziemię składał a odr i doradcom było nawet na rękę bo było to proste i łatwe a maszyny to tabelki dobory pisanie dennych uzasadnień 

36 minut temu, masa24 napisał:

Mogą skorzystać nie tylko ci co brali Rmg ale również młodego rolnika ,mw starych naborach ,modernizacje , premie na działalność gospodarcza

To galan się pomylił bo mówił że młody rolnik wyklucza z programu ciekawe na czym ostatecznie stanie ale jak czytałem to chyba będzie bardzo trudny program żeby się załapać 

Edytowane przez damianos95
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, masa24 napisał:

O tym ze kto nie ukończył nie będzie mógł startowac to tylko galan głosił wg swojej teorii

1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

wiec nie tylko galan ( chyba ze to administrator tej grupy 😜 )

22 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

No że fikcyjnie. Od rodziców np

moga dodac uwage tj. w nowym MR ze nie mozna kupic ziemi od wstepnych i zstepnych i by bylo git. Jeszcze tyle ziemi u mnie do kupienia od sasiadów <rozmarzony>

:)

IMG_20230308_091236.jpg

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

O tym ze kto nie ukończył nie będzie mógł startowac to tylko galan głosił wg swojej teorii

Jak swojej przecie pisałem wyraźnie jak ktoś nie zakończył to nie będzie mógł , startować co nie pojął .

1 godzinę temu, masa24 napisał:

To się okaże jak ktoś nie rozliczył starego programu RMG - wystartuje od razu w nowym ciekawe bardzo jak .

Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

To galan się pomylił bo mówił że młody rolnik wyklucza z programu ciekawe na czym ostatecznie stanie ale jak czytałem to chyba będzie bardzo trudny program żeby się załapać 

Żeby się pomylić to trzeba coś wiedzieć a galan tylko swoje teorie wygłaszał bo tak mu się ubzdurało. Nikt nie wiedział jaki będzie ostateczny projekt rozporządzenia ale galan wiedział :D 
No i dobrze, że jego przepowiednie się nie sprawdziły :) 

Opublikowano

Wiedza tajemna nie jest tez ten projekt rozporządzenia . Na dzień dzisiejszy nie ma ani słowa w wykluczeniach o beneficjentach starych naborow wiec samo przez się się rozumie ze nie ma znaczenia czy zakończony czy nie . Dodatkowo co nie zakończenie miałoby przeszkadzać ? W starym Rmg macie wydatkować pieniądze na określony cel i osiągnąć wzrost so. Tu wydatkować na inny cel i osiągnąć wzrost sprzedaży prawdopodobnie 

1 godzinę temu, jacus napisał:

to chyba nie jest wiedza tajemna ze masa24 to syn pani z fb.

jesli oni tak twierdza, to tak jest -koniec dyskusji.......

Dzięki , wszystkiego nie wiemy , tym bardziej ze to projekt , nie wiadomo jaka będzie finalna wersja i interpretacja urzędników . Po to są fora żeby dyskutować 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, masa24 napisał:

Wiedza tajemna nie jest tez ten projekt rozporządzenia . Na dzień dzisiejszy nie ma ani słowa w wykluczeniach o beneficjentach starych naborow wiec samo przez się się rozumie ze nie ma znaczenia czy zakończony czy nie . Dodatkowo co nie zakończenie miałoby przeszkadzać ? W starym Rmg macie wydatkować pieniądze na określony cel i osiągnąć wzrost so. Tu wydatkować na inny cel i osiągnąć wzrost sprzedaży prawdopodobnie 

Dzięki , wszystkiego nie wiemy , tym bardziej ze to projekt , nie wiadomo jaka będzie finalna wersja i interpretacja urzędników . Po to są fora żeby dyskutować 

A co jak nie osiągnę wzrostu sprzedaży np. przez słabszy rok, złe warunki atmosferyczne? Będzie trzeba zwracać kasę? Na jakiej podstawie oni będą liczyć ten wzrost? Dalej na podstawie upraw jakie posadzę/zasieje czy jak ?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Celownik07 napisał:

obraz.png

obraz.png

Czyli ja sądząc tytoń muszę teoretycznie posadzić hektar więcej aby była szansa na 30% wzrostu wartości sprzedaży tyle że nie jest taki wzrost zależny ode mnie. Ponieważ w jednym roku cena jest taka a w innym jeszcze inna . Jeśli dobrze rozumiem przystępując do tego programu będę musiał przedstawiać agencji wszystkie faktury sprzedaży?

Edytowane przez Miran
Opublikowano
6 godzin temu, masa24 napisał:

Nie wiem czy to będzie takie proste. W tych programach co podałeś często gospodarstwa przekraczały po wzroście 25tys SO. 

No i druga sprawa, da się ogarnąć dwa biznesplany na jedno gospodarstwo w nakładających się terminach  i spełnić warunki?

5 godzin temu, melon10641 napisał:

Sam fakt że nie można ziemi kupić to powoduje, że program dla wielu staje się nie atrakcyjny np. dla mnie. Może zmienia jeszcze ostateczną wersję..

Edit.

Ci co mają 1-3ha pod RMG utworzone to też nie za bardzo będą korzystać. Owszem mogą sobie zrobić ekologię i ziemia niech leży ale po co im maszyny? Pytanie jeszcze co będzie można za to kupić? 

To nie będzie takie proste, w tym programie nie wyda jak w poprzednim wykazać uprawę w dopłatach i mamy wzrost.

2 godziny temu, Miran napisał:

Czyli ja sądząc tytoń muszę teoretycznie posadzić hektar więcej aby była szansa na 30% wzrostu wartości sprzedaży tyle że nie jest taki wzrost zależny ode mnie. Ponieważ w jednym roku cena jest taka a w innym jeszcze inna . Jeśli dobrze rozumiem przystępując do tego programu będę musiał przedstawiać agencji wszystkie faktury sprzedaży?

Przecież pisze, dokumentacja sprzedaży będzie potrzebna. Inaczej nie udowodnisz wzrostu.