Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Baks00 napisał:

Do planu nawozowego,potrzebne są badania gleby?

Nie-do zwykłego nie. Do pełnego np. Kiedrowskiego już tak jeśli chodzi o ten program bo za to były punkty. {w innym przypadku- nie trzeba}. 

Jeśli chodzi o plan za 4pkt do ekoschematu.. To widziałam i 🤦‍♀️ jeśli nie ulepszą tej aplikacji to nic ciekawego. Wszystko praktycznie trzeba z ręki wpisywać- w obecnej formie nie będę tego robiła. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Ceres2 napisał:

Nie-do zwykłego nie. Do pełnego np. Kiedrowskiego już tak{chociaż też nie trzeba} 

Jeśli chodzi o plan za 4pkt do ekoschematu.. To widziałam i 🤦‍♀️ jeśli nie ulepszą tej aplikacji to nic ciekawego. Wszystko praktycznie trzeba z ręki wpisywać- w obecnej formie nie będę tego robiła. 

Przecież do planu nawozowego w restrukturyzacji , bo w takim temacie jesteśmy , wymagane jest badanie gleby

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Do tego programu trzeba bo były za to punkty przyznane jednak jeśli jest możliwość to lepiej z tego zejść - kula u nogi. 

W pewnym momencie myślałam, że kolega pyta ogólnie czy trzeba.. 

Poprawiłam w poście😉- miło że ktoś czyta🤔

Edytowane przez Ceres2
Opublikowano
Dnia 19.01.2023 o 09:44, jacus napisał:

zamierzam wymienic okna w programie czyste powietrze,

poszedlem do gminy -okazalo sie ze nie moge bo wczesniej wymienilem drzwi- dzwonili na infolinie dla gmin..

ja przeczytalem konkretny przepis ,zeby sie upewnic zadzwonilem na infolinie dla obywateli i okazalo sie ze moge 🤣.

badz tu madry-przepis jest malo precyzyjny.

Nie wiem czy możesz. Ja miałem podobny przypadek, ale zadzwoniłem i powiedzieli żebym nie kupował drzwi do pierwszego wniosku to mogę starać się w drugim wniosku o okna.

Co Panu powiedzieli?

Opublikowano
7 godzin temu, raven18 napisał:

A tu trzeba jakiś inny niż zwykły plan nawozowy + badania?

raven- pała siadaj😜 to ja się tyle napisałam.. Masz zdjęcie i czytaj co trzeba jeśli w celach zaznaczyłeś TAK😋

IMG_20230121_195702.jpg

Opublikowano

ja tez bede sie musial udac na korepetycje do pani profesor- sam robilem wniosek i troche przedobrzylem, kurna po co mi 17 punktow ??? chyba wystarczy 7 no 8 ..

1 godzinę temu, ippon napisał:

Nie wiem czy możesz. Ja miałem podobny przypadek, ale zadzwoniłem i powiedzieli żebym nie kupował drzwi do pierwszego wniosku to mogę starać się w drugim wniosku o okna.

Co Panu powiedzieli?

napisalem meila do wojewodzkiego fundusz i czekam na odpowiedz- zima jest wiec mi sie nie spieszy ,ostatnio po tygodniu odpowiedzieli. okna tak czy siak musze wymienic bez dotacji musialbym tansze kupic,dom duzy  wielkich okien pelno. 

Opublikowano

O kuźde zawijam się Jacus.. 😋😜😜😜 Dzwoń na infolinię 🥴🤣🤣🤣

Opublikowano
20 minut temu, jacus napisał:

ja tez bede sie musial udac na korepetycje do pani profesor- sam robilem wniosek i troche przedobrzylem, kurna po co mi 17 punktow ??? chyba wystarczy 7 no 8 ..

napisalem meila do wojewodzkiego fundusz i czekam na odpowiedz- zima jest wiec mi sie nie spieszy ,ostatnio po tygodniu odpowiedzieli. okna tak czy siak musze wymienic bez dotacji musialbym tansze kupic,dom duzy  wielkich okien pelno. 

17pkt to chyba waliles w opor wszystkie cele :). 

Opublikowano
6 godzin temu, jacus napisał:

Sam Pan robił wniosek?

Orientuje się Pan może ile średnio kosztuje  metr kwadratowy okna 3 szybowego? Wystarczy to 650 zł z demontażem i montażem starych?

Opublikowano
11 godzin temu, Celownik07 napisał:

17pkt to chyba waliles w opor wszystkie cele :). 

ja nie jestem kombinatorem tylko rolnikiem -mam troche ha, na doplaty daje niewiele wiecej niz polowe tego co uprawiam - 17 ha , tyle ze swojego mam ledwie 5 ha wiec zasianie 1,4 ha lubinu czy 20 ar slonecznika jakos mojego arealu nie ogranicza.

2 punkty za krus, szkolenia, jakies tam unowoczesnienia i juz punkty leca.

dzisiaj rano w programie tydzien minister rolnictwa z ministrem pardon ministra[czy jakos tak] klimatu rozmawial-wiec o wymianie okien mozemy dyskutowac 😂

co do okien to tylko w internecie sprawdzalem, nie wiem ile by kosztowalo na gotowo, znam pare firm ktore to robia , gdy bede mial troche czasu to sprawdze. ja mam juz otwory pod typowe okna, zawsze taniej jest, drzwi musialem doplacac za przycinanie.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

ja nie jestem kombinatorem tylko rolnikiem

A co tu jest kombinowaniem- deklarujesz cele i musisz je wypelnic. Wiec czy rolnik czy doplatowiec na tym samym wózku jedzie w tym przypadku.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, jacus napisał:

ja nie jestem kombinatorem tylko rolnikiem -mam troche ha, na doplaty daje niewiele wiecej niz polowe tego co uprawiam - 17 ha , tyle ze swojego mam ledwie 5 ha wiec zasianie 1,4 ha lubinu czy 20 ar slonecznika jakos mojego arealu nie ogranicza.

2 punkty za krus, szkolenia, jakies tam unowoczesnienia i juz punkty leca.

dzisiaj rano w programie tydzien minister rolnictwa z ministrem pardon ministra[czy jakos tak] klimatu rozmawial-wiec o wymianie okien mozemy dyskutowac 😂

co do okien to tylko w internecie sprawdzalem, nie wiem ile by kosztowalo na gotowo, znam pare firm ktore to robia , gdy bede mial troche czasu to sprawdze. ja mam juz otwory pod typowe okna, zawsze taniej jest, drzwi musialem doplacac za przycinanie.

Dzwoniłem na infolinię ale nic nie słyszałem. Myślę słaby zasięg a potem się okazało, że nie to ucho. 

Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie. Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Jestem na KPIR bez vat. Dostałem dotacje RMG i chce przejść z gospodarstwem na vat. Czy w takiej sytuacji muszę przejść na vat w działalności? Czy GR i działalność będą  odrębnymi bytami i będą na oddzielnej ewidencji? Czy GR bedzie przypisana do działaności gospodarczej jako poszerzenie PKD???

Opublikowano
30 minut temu, melon10641 napisał:

Tak będą oddzielnymi bytami ale VAT masz jeden. Więc jak przechodzisz w gospodarstwie na VAT automatycznie i działalność musi być na VAT. 

bzdura

to tak nie dziala.   jezeli gospodarstwo jest na ryczalcie a w dzialalnosci gspodarczej nie jestes na vat  a teraz chcesz byc na vat w gospodarstwie to mozesz to zrobic i miec dzialalnosc nadal bez vat a gospodarstwo z vat

inaczej by bylo jakbys np prowadzil gospodarstwo rolne na vat i otwieral dzialalnosc gospodarcza,  wtedy musialbys miec rowneiz dzialalnosc na vat

Opublikowano
Dnia 22.01.2023 o 14:40, ippon napisał:

Dzwoniłem na infolinię ale nic nie słyszałem. Myślę słaby zasięg a potem się okazało, że nie to ucho. 

co do wymiany okien to dostalem pisemna odpowiedz ze jednak moge.

Opublikowano

Panowie ile musi minąć czasu od nabycia ziemi do złożenia wniosku ?

Czy na 5ha jest możliwe dostać przyczepe 2 osiową5/6ton i pług obrotowy 3x45? Ciągnik posiadam nie całe 80km to wiadomo że dwoma skibami nie będę orać 

Jeszcze wracając do przyczepy, nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale te 5ha jest oddalone 3km od gospodarstwa 

Opublikowano

Brak tu limitu czasowego, to nie młody rolnik

Poszukaj sobie PDFa o nazwie kryteria doboru maszyn, tam wszystko jest podane. Oczywiście dane z tabelek można lekko naciągnąć. Na przyczepę do 5t powinieneś się załapać, o pługu zapomnij. 

Ogólnie to poczekajmy aż będą znane wszelkie wytyczne nowego programu, jeszcze nic do końca nie wiadomo 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, masa24 napisał:

bzdura

to tak nie dziala.   jezeli gospodarstwo jest na ryczalcie a w dzialalnosci gspodarczej nie jestes na vat  a teraz chcesz byc na vat w gospodarstwie to mozesz to zrobic i miec dzialalnosc nadal bez vat a gospodarstwo z vat

inaczej by bylo jakbys np prowadzil gospodarstwo rolne na vat i otwieral dzialalnosc gospodarcza,  wtedy musialbys miec rowneiz dzialalnosc na vat

To coś się zmieniło? Dzwoniłem do ministerstwa na infolinie, do różnych US skarbowych. Miałem sytuację taka że gospodarstwo na ryczalcie i firma nie na VAT. Chciałem przejść na VAT w gospodarstwie to musiałem i w firmie. Działo się to w czerwcu 2021.

Tłumaczyli, że da się tak zrobić jak mówisz tylko że odwrotnie. Gospodarstwo może być nadal na ryczalcie ale można przejść z firmą na VAT. Mi zależało żeby gospodarstwo na vacie było. 

Opublikowano

To cholera wie , jak badales tak sprawę to zwracam honor . Wiem ze odwrotnie jest tak na pewno to i założyłem ze w druga stronę tez tak . Ale widać ze wszystkiego się można spodziewać 

• Thanks 1