Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jacus napisał:

oni tylko w necie takie asy-w domu siedza jak mysz pod miotla ???

po co sie rozwodzic jesli wszystkie baby sa takie same albo i gorsze ??

ja wykadrowalem z olx scren ekranu tak ze wygladal na oferte i to wyslalem.

teraz tez musze zrobic zmiany.

no tak ale jeżeli zrobiłem już zakup przed zmianą czy go uznadzą i czy to przejdzie?

samemu można o taką zmianę wnioskować w bp czy trzeba cały bp poprawiać i wysyłać ?

Opublikowano
18 minut temu, WojciechFirus napisał:

no tak ale jeżeli zrobiłem już zakup przed zmianą czy go uznadzą i czy to przejdzie?

Jeśli nie będą mieć obiekcji co do samej maszyny (w sensie, że za duża czy nieadekwatna do prowadzonej produkcji), to raczej uznają. Mi w każdym razie przechodziły takie zmiany nie raz. 

18 minut temu, WojciechFirus napisał:

samemu można o taką zmianę wnioskować w bp czy trzeba cały bp poprawiać i wysyłać ?

Musisz wprowadzić zmiany do biznesplanu, nagrać na płytkę, wydrukować podsumowanie i dołączyć krótkie uzasadnienie

Opublikowano
20 minut temu, WojciechFirus napisał:

zrobiłem już zakup przed zmianą czy go uznadzą i czy to przejdzie?

Najpierw trzeba wysłać pismo z prośbą o zmianę i bp na CD. 

Wyślij.. Może się nie dopatrzą, że data zmiany nie współgra z datą na FV... Przy rozliczeniu... Pat. 

Opublikowano
4 minuty temu, Ceres2 napisał:

Najpierw trzeba wysłać pismo z prośbą o zmianę i bp na CD. 

Wyślij.. Może się nie dopatrzą, że data zmiany nie współgra z datą na FV... Przy rozliczeniu... Pat. 

Nie ma znaczenia, że data zmiany nie współgra z datą faktury. W ramach dotacji można rozliczyć wszystkie wydatki poniesione po złożeniu wniosku o przyznanie pomocy. Nie na wszystkie zmiany muszą się zgodzić, ale jeśli już się zgodzą, to później nie będzie żadnego problemu przy rozliczaniu 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, sobczakkatarzyna napisał:

Nie ma znaczenia, że data zmiany nie współgra z datą faktury. W ramach dotacji można rozliczyć wszystkie wydatki poniesione po złożeniu wniosku o przyznanie pomocy. Nie na wszystkie zmiany muszą się zgodzić, ale jeśli już się zgodzą, to później nie będzie żadnego problemu przy rozliczaniu 

Ale tyczy sie to chyba tylko srodkow trwalych. Obrotowe musza byc po dacie dostarczenia decyzji . Tak mi powiedziala ostatnio z agencji osoba jak zamiescilem fakture w ramach rozpoczecia realizacji bp z data wsteczna niz dostarczona decyzja.

Opublikowano
witejus napisał:

4 minuty temu, Ceres2 napisał:  Najpierw trzeba wysłać pismo z prośbą o zmianę i bp na CD.  Wyślij.. Może się nie dopatrzą, że data zmiany nie współgra z datą na FV... Przy rozliczeniu... Pat.    Nie ma znaczenia, że data zmiany nie współgra z datą faktury. W ramach dotacji można rozliczyć wszystkie wydatki poniesione po złożeniu wniosku o przyznanie pomocy. Nie na wszystkie zmiany muszą się zgodzić, ale jeśli już się zgodzą, to później nie będzie żadnego problemu przy rozliczaniu

sobczakkatarzyna napisał:

oni tylko w necie takie asy-w domu siedza jak mysz pod miotla ??? po co sie rozwodzic jesli wszystkie baby sa takie same albo i gorsze ?? ja wykadrowalem z olx scren ekranu tak ze wygladal na oferte i to wyslalem. teraz tez musze zrobic zmiany.

Z tym że ja po ślubie nawet nie jestem 🤣🤣🤣. Moją Panią nazywam żoną bo nie formalnie jesteśmy małżeństwem. To by się zgadzało co koleżanka pisze, bo moja żona w przypływie "euforii" za każdym razem albo obwieszcza koniec naszej relacji, albo się wyprowadza 😜. I już gdzieś tak od paru lat się zabiera. A tak całkiem na serio, to stały związek dwojga ludzi oparty jest na serii absurdów. Jednak jeszcze gorsze jest to, że przeciętny człowiek nie ma lepszej opcji. Tyle w temacie z mojej strony.

jacus napisał:

oni tylko w necie takie asy-w domu siedza jak mysz pod miotla ???

po co sie rozwodzic jesli wszystkie baby sa takie same albo i gorsze ??

ja wykadrowalem z olx scren ekranu tak ze wygladal na oferte i to wyslalem.

teraz tez musze zrobic zmiany.

Nie wiedziałem że bywasz częstym gościem w moim domu 🤣. Btw, jak bym miał się dziś rozwieść to wybrałbym samotność. Nie dlatego że baby są takie złe a faceci cacy. Ile razy szczerze pytałem ludzi obu płci o te tematy, to słyszałem najczęściej jedną rzecz - że w stały związek już by się nie pchali ale obecnego partnera/partnerki by na nikogo nie zamienili.

sobczakkatarzyna napisał:

oni tylko w necie takie asy-w domu siedza jak mysz pod miotla ??? po co sie rozwodzic jesli wszystkie baby sa takie same albo i gorsze ?? ja wykadrowalem z olx scren ekranu tak ze wygladal na oferte i to wyslalem. teraz tez musze zrobic zmiany.

Zostaną rozliczone wszystkie wydatki uwzględnione w bp po złożeniu wniosku przyznanie pomocy. Tutaj jednak kolega pyta jednak czy mu rozliczą maszynę już kupioną i się tłumaczy że może być problem bo... nie została ona ujęta w biznesplanie przed zmianą.

Opublikowano
11 godzin temu, sobczakkatarzyna napisał:

Może, ale robi to na własną odpowiedzialność - nie jest to właściwa kolejność bo co zrobi jak mu dyrektor odmówi takiej zmiany? Trzeba mieć na uwadze parametry tej nowej maszyny.

Jednak znając obecne realia na rynku maszyn... w piśmie trzeba to tym argumentować a ARiMR zazwyczaj się przychyla... Tylko to jak pisałam wyżej. 

W bp podawać jak najmniej parametrów- to dotyczy wszystkich bo później w przypadku zmian..  przy następnej maszynie mogą być hocki klocki i , że kupiłem bez odpowiedzi. 

Opublikowano
10 minut temu, masa24 napisał:

To odeślij ja do tego wyjaśnienia co wkleiłeś i tyle w temacie 

napisalem do ich zwierzchników zapytanie. zobacze co odpisza. Póki co na szybko podmieniłem fakture na inna i chyba przeszło bo 3 dni cisza.

Opublikowano

zamierzam wymienic okna w programie czyste powietrze,

poszedlem do gminy -okazalo sie ze nie moge bo wczesniej wymienilem drzwi- dzwonili na infolinie dla gmin..

ja przeczytalem konkretny przepis ,zeby sie upewnic zadzwonilem na infolinie dla obywateli i okazalo sie ze moge 🤣.

badz tu madry-przepis jest malo precyzyjny.

do ilu punktow mozna zejsc bo troche zaszalalem ??  chyba slonecznik wywale..

2 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

Z tym że ja po ślubie nawet nie jestem 🤣🤣🤣. Moją Panią nazywam żoną bo nie formalnie jesteśmy małżeństwem. To by się zgadzało co koleżanka pisze, bo moja żona w przypływie "euforii" za każdym razem albo obwieszcza koniec naszej relacji, albo się wyprowadza 😜. I już gdzieś tak od paru lat się zabiera. A tak całkiem na serio, to stały związek dwojga ludzi oparty jest na serii absurdów. Jednak jeszcze gorsze jest to, że przeciętny człowiek nie ma lepszej opcji. Tyle w temacie z mojej strony.

Nie wiedziałem że bywasz częstym gościem w moim domu 🤣. Btw, jak bym miał się dziś rozwieść to wybrałbym samotność. Nie dlatego że baby są takie złe a faceci cacy. Ile razy szczerze pytałem ludzi obu płci o te tematy, to słyszałem najczęściej jedną rzecz - że w stały związek już by się nie pchali ale obecnego partnera/partnerki by na nikogo nie zamienili.

Zostaną rozliczone wszystkie wydatki uwzględnione w bp po złożeniu wniosku przyznanie pomocy. Tutaj jednak kolega pyta jednak czy mu rozliczą maszynę już kupioną i się tłumaczy że może być problem bo... nie została ona ujęta w biznesplanie przed zmianą.

wiesz ile razy moja sie wyprowadzala-raz nawet na 3 dni do mamusi pojechala 🤣 i tak od 25 lat ..

tez bym sie drugi raz nie zenil- na wiaderku niewygodnie siedziec ale szybko mozna je wyrzucic 🤣

ze wszystkich najlepszych kolezanke zony tylko ona jeszcze nie zmienila partnera- pare z nich to juz kolejnego ma,rekordzista od niedawna 5 .

kurna snieg sypie co tu robic- gdy nic sie nie chce ??

Opublikowano

Aktualnie do rozliczenia BP (RMG nabór 2020) w zakresie wydatków na środki obrotowe dołączyłem fakturę za nawozy ze stycznia 2021r. Wspomniana faktura wcześniej była przedłożona do wniosku (wiosna 2022r) o dofinansowanie do  nawozów jako odniesienie dla faktur z roku 2022 pokazująca o ile nastąpił wzrost cen nawozów. I co się okazało? Otóż Pani z ARiMR poinformował mnie, że dałem się złapać w pułapkę, ponieważ pomimo, że do tej faktury nie dostałem żadnego dofinansowania, ale samo to, że ta faktura zaistniała w programie dopłat do nawozów przez to zostaje zdyskwalifikowana w rozliczeniu BP RMG u uwagi na podwójne finansowanie. Czy ktoś z Forum spotkał się z taką interpretacją? Zapewne może być taki problem z fakturami za paliwo, ale przy paliwie to akcyzę zwracają. Natomiast przy nawozach była to faktura nie dotowana tylko informacyjna.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Anst napisał:

obrotowe dołączyłem fakturę za nawozy ze stycznia 2021r.

Dofinasowanie miało zrekompensować wyższe koszty zakupu nawozów nabytych między 1 września 2021 r. a 15 maja 2022 r... 

🙄🤔

Nie bardzo rozumiem o jakim dofinansowaniu do nawozów mowa? Bo jeśli rzeczywiście chodzi o rok 22 to twoja faktura ze stycznia nie była brana pod uwagę.

Jeśli chodzi o paliwo to FV składasz do gminy czy UM - ARiMR tam nie ma wglądu więc spokojnie- a odnośnie tych nieszczęsnych nawozów to niestety tu by wystąpiło podwójne finansowanie gdyby twoja faktura była z datą od 1 września 2021 r. do 15 maja 2022 r.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Właśnie ta faktura nie była dofinansowana, ale Pani się upiera, że jej nie może zaliczyć do realizacji BP. Kazała jeszcze raz zakupić nawozy i składać o II ratę po 15maja 2023 po wypełnieniu nowej obszarówki. 

Pewnie nie mają kasy i sobie wymyślają nowe przepisy.

Opublikowano

@Anst zadzwoń do niej i spokojnie zapytaj o wytłumaczenie tej sytuacji. Ale najpierw dobrze sobie przypomnij czy aby ta FV nie była podawana do jakiegoś programu- może tu nie chodzi o dopłatę do nawozu? 

Opublikowano

naprawde tak ciezko jest uzbierac te 12 tysiecy  w pare lat ???  kurna jestescie kombinatorami a nie rolnikami ...

kup nawoz -w czym problem, moze jakies czesci,oleje smary, worki, 

ja nie dalem starych faktur bo u nas nawoz byl drozszy i dostalbym mniejszy zwrot. 

faktura weszla do systemu jako dofinansowana i po ptakach...

Opublikowano

Niestety duża cześć nie potrafi uzbierać pare zł na fakturach . Pal licho restrukturyzacje gdzie mogą być małe gospodarstwa ale znam przypadek młodego rolnika , 15 ha i nie potrafi przez 2 lata uzbierać 20 000 kosztów a uprawia niby sam

Opublikowano
Dnia 19.01.2023 o 09:44, jacus napisał:

wiesz ile razy moja sie wyprowadzala-raz nawet na 3 dni do mamusi pojechala 🤣 i tak od 25 lat ..

Znam temat, kto z kobietą mieszkał ten się w cyrku nie śmieje 🤣.

tez bym sie drugi raz nie zenil- na wiaderku niewygodnie siedziec ale szybko mozna je wyrzucic 🤣

Jak to mawia mój kolega z serwisu opon, żeby człowiek miał ten rozum a tamte lata...

ze wszystkich najlepszych kolezanke zony tylko ona jeszcze nie zmienila partnera- pare z nich to juz kolejnego ma,rekordzista od niedawna 5 .

Ja to znam z drugiej strony, miałem kiedyś takiego znajomego co miał chyba 3 żony i ostatnią partnerkę z którą miał dziecko ale byli bez ślubu. I też się od niej wyprowadził. Zawsze mówił że to jego hobby 😂.

Dnia 19.01.2023 o 12:09, Anst napisał:

ale samo to, że ta faktura zaistniała w programie dopłat do nawozów przez to zostaje zdyskwalifikowana w rozliczeniu BP RMG u uwagi na podwójne finansowanie.

Zapytaj się więc miłej Pani na jakiej podstawie twierdzi że paliwo może być "podwójnie dofinansowane" (akcyza) a nawozy już nie (dopłata tegoroczna). Poproś po prostu o podstawę prawną, nie może Cię zbyć ani odmówić odpowiedzi.

2 godziny temu, jacus napisał:

naprawde tak ciezko jest uzbierac te 12 tysiecy  w pare lat ???

Tu chodzi o to kolego że II rata to też darmocha 😁. A Polak to taki człek któremu się całe życie coś należy.